Naprakész hálózati nyilvántartás és teljes kontroll

A Szupergyors Internet Program annyira komplex, hogy 2,5 milliárdért kell fejleszteni hozzá Hálózatfejlesztést Támogató Monitoring Rendszert is.

Mindenkinek lehet harminc megabitje

A kormányzati ígéret szerint két évvel az uniós céldátum előtt, 2018-ban Magyarországon minden háztartás, vállalkozás és közintézmény legalább 30 megabites internetkapcsolattal csatlakozhat a világhálóra. A Szupergyors Internet Program (SZIP) sikere a szigorú ütemezés és megfelelő technikai háttér esetén biztosítható - hangzott el a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) keddi sajtótájékoztatóján.


(forrás: KIFÜ) [+]

2012-13 fordulóján 30 Mbps nagyon gyorsnak számított, ezért kapta a projekt a szupergyors elnevezést. Az ezer megabites megoldások mellett ma már ugyan nem feltétlenül ez a kifejezés jut eszünkbe a harmincas szám láttán, az elnevezés ennek ellenére marad, a fejlesztések pedig valamivel kevesebb mint félmillió magyar családnak lehetnek fontosak, ennyi háztartásban ugyanis jelenleg nincs kiépített infrastruktúra a SZIP-kompatibilis kapcsolat kiépítéséhez.

Hirdetés

Mivel a kormánynak nem volt valódi, naprakész lefedettségi térképe a vezetékes szélessávú internet tekintetében, első lépésként készítettek egyet - tájékoztatott Dr. Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. Hozzátette, ezzel egy régi hiányosságot sikerült megszüntetni. Örömét fejezte ki, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint általában 3,5 évig tartó, átfogó infrastruktúra-felmérés a magyaroknak pusztán fél évébe került, megjegyezte ugyanakkor, hogy a frissítéseknek folyamatosnak kell lenniük.


(forrás: KIFÜ) [+]

A piac felmérése és folyamatos monitorozása azért fontos, hogy "csak azokon a helyeken legyen fejlesztés, ahol jelenleg nincs megfelelő infrastruktúra a 30 megabites kapcsolathoz, oda pedig semmiféle támogatás ne kerülhessen, ahol már megoldott." Kelemen Csaba úgy fogalmazott, szükséges a kontroll a támogatásban részesülő szolgáltatók felett, a folyamatok felügyeletéhez pedig erőforrást kell biztosítani. "Ne adjunk feleslegesen olyan forrást  a piaci szereplőknek, amire nincs szükség" - pontosított.

Szigor és kontroll a határidők miatt

A Digitális Nemzet Fejlesztési Programban meghatározottak szerint a SZIP nyilvántartási, műszaki és pénzügyi előtervezési, ellenőrzési, elemzési és stratégiai tervezési funkcióinak, valamint a kollaborációs feladatok támogatására létrehozott Hálózatfejlesztést Támogató és Monitoring Rendszer (HTMR) kialakítása és végrehajtása során a KIFÜ szorosan együttműködik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal.


(forrás: NFM) [+]

A HTMR segítségével menedzselt SZIP fejlesztési egységét a járások adják, a versenyeztetést állami árkalkulációk előzték meg, a nyertes pályázatok kiválasztásánál a három fő szempontnak a legjobb minőséget, legalacsonyabb árat, illetve a legcsekélyebb támogatási igényt határozták meg.

Szűk időkeret áll a kormány rendelkezésére a 2018-as vállalás teljesítéséhez, ezért a HTMR sem várhat: egy évben határozták meg elkészültének határidejét, ez 4 ütemben valósul meg. Jelenlegi, első szakaszában olyan főbb pontok teljesülnek, mint a kiszolgáló infrastruktúra telepítése, a logikai és fizikai rendszertervek, a központi térinformatikai adatbázis működésének elindítása, valamint a hálózat nyilvántartási és hálózat felügyeleti funkciók élesítése. Az ehhez nyújtott támogatás összege 2,54 milliárd forint (80,9% KÖFOP, 19,1% VEKOP).


(forrás: KIFÜ) [+]

Az elmúlt év során, 2015 augusztus óta megvalósíthatósági tanulmányok, költségbecslések, technológiai kézikönyv, szélessáv-térkép, illetve a HTMR koncepciója és műszaki leírása, egyéb, a SZIP-hez kapcsolódó előkészítési munkálatok zajlottak. A HTMR támogatási szerződés megkötésére 2016. június 2-án került sor, átadásával a pályáztatások megalapozásához szükséges, a tervezési és ellenőrzési feladatokat támogató részletes, térképes megjelenítést is biztosító rendszer és hálózati nyilvántartás születik az újgenerációs hálózati lefedettséggel kapcsolatban. A nyilvántartás webes eléréssel és automatizálható módon biztosított lesz valamennyi hálózatfejlesztési témában érintett szervezet számára – fejtette ki Györök Balázs, a HTMR projekt vezetője.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények