MS: A felhő biztonságos, szükséges és a mindennapjaink része

TechNet Budapesten

Ahogy arról az utóbbi időben szinte lelkendezve számoltunk be, a Microsoft felébredt téli álmából, megrázta magát és elkezdett az emberek (vagy nevezzük inkább felhasználónak azt a tábort, aki valamilyen úton-módon kapcsolatba kerül a szoftvereiről ismert amerikai vállalattal) kedvében járni. Ehhez kellett egy szemléletbeli váltás, aminek külső szemlélőként leginkább az mutatta az erejét, hogy Ballmerből Nadella lett. Aztán az egykor cloud üzletágban tevékenykedő vezető azt mondta: mobile first, cloud first. Ezekről rengetegszer írtunk már itt az IT café virtuális hasábjain.

Sorra jelennek meg híreink arról, hogy Nadella nem beszél felhőket a levegőbe. Hiába meglehetősen új a vezérigazgatói széke, a sikerből időről időre egyre jobban csúcsosodik ki (az egyelőre lufi formájú) a cloud üzletág, többek közt az Azure, illetve az Office 365.

Szerdán nagyvállalati TechNet szemináriumot tartott a Microsoft Budapesten a Lurdy Házban. A cég felhő és mobilmegoldásai köré felfűzött programban helyett kaptak az adatközpontok bemutatását, az MS mobil stratégiáját, vagy épppen az Azure újdonságait bemutató előadások is. A Microsoft hazai szakemberei közül az utóbbi időben sokat szereplő, a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban webinárokat is tartó Gál Tamás (datacenter technical specialist) neve sokaknak ismerős lehet szakkönyveiből is. Több előadást tartott a nap folyamán.

„A Microsoft stratégiájának két fő pillére a felhő és a mobilitás, amelyek elválaszthatatlanok egymástól. Az a célunk, hogy a robbanásszerűen fejlődő technológiát mindenki számára elérhetővé tegyük, hogy az segítse a munkájukat és a mindennapjaikat” – erről már Stefan Ropers, a Microsoft közép-kelet-európai Marketing&Operations igazgatója beszélt csütörtökön a TechNet helyszínén egy háttérbeszélgetésen. Kiderült róla, hogy a világ számos országában járt már, de Budapestet nagyon szereti, és szerinte úgy szól helyesen az idézet, hogy "kelet Párizsa Budapest".

Úgy érdemes tekinteni a cloudra, mint az áramszolgáltatásra, vagy az utóbbi időben az internetre. Régen az is luxus volt, ma már a Föld lakosságának közel fele internetezik. Hamarosan a Cloud is kiharcolja magának a megfelelő státuszt és elfoglalja a helyét a palettán Stefan Ropers szerint.

Aztán kicsit mesél magáról is, megtudtuk róla, hogy még neki sem jutott már első körös Microsoft Band, viszont új Surface Pro-t tudott venni és azt nagyon szereti. Elmondta még, hogy szerinte nem az a baj, hogy azzal kell kezdeni a beszélgetéseket, hogy meggyőzik az embereket arról, a felhő biztonságos. A probléma azzal van szerinte, hogy sokan eleve meggyőzhetetlenek, mert él bennük az érzés, hogy „nem érdemes belekezdeni, nem elég biztonságos, nem kiforrott”. Ezért a vállalat többet vállal, mint amit a törvények előírnak az adatvédelemmel és egyéb feltételekkel kapcsolatban is. Dr. Simándi Andrea a Microsoft jogi igazgatója (aki szintén részt vett ezen a beszélgetésen) kiemelte: a Microsoft olyan garanciákat vállalt az adatbiztonság terén, amelynek köszönhetően az uniós adatvédelmi hatóságok szerint is megfelel a legmagasabb szintű adatvédelmi elvárásoknak, és hamarosan várható a frissen megjelent, kifejezetten felhőszolgáltatásokra tervezett ISO 27018 szabvány szerinti tanúsítás is.

A garanciák közé tartozik, hogy a Microsoft úgynevezett Trust Centereken keresztül teljesen transzparenssé teszi a felhőszolgáltatásait: tájékoztatást nyújt az ügyfeleinek arról, hogy milyen alvállalkozókkal dolgozik együtt, hol és hogyan tárolja az ügyfelek adatait, és ezekhez az ügyfél miként férhet hozzá. A feltételek változása esetén az ügyfél jogosult szerződést bontani. Másfelől a „right to be forgotten” elvet szem előtt tartva, a Microsoft vállalta, hogy az ügyfeleinek felhőben tárolt adatait legkésőbb 180 napon véglegesen törli, amennyiben az ügyfél felmondja a szolgáltatást, vagy az más módon megszüntetésre kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Újdonságok az Office 365-ben

    Újabb funkciók, szolgáltatások érhetőek el a Microsoft felhős szolgáltatásában.

  • Az emberek szeretnek idegenek hívására ébredni

    Legalábbis annál jobban, mint hogy a vekker keltse őket. Ezért sok mindent bevállalnak, akár még másokat is felébresztenek. A kérdésekre válaszolgatók sokkal gyorsabban és könnyebben ébrednek fel, mint akik a csipogást választják.

  • Tényleg tolmács lett a Skype

    Ha Windows 8.1 van a laptopján vagy a táblagépén, részt vehet a programban, csak regisztrálnia kell. Írásban 40-nél is több nyelv támogatott.

Előzmények

  • Szép a matek, de ma még kicsit bűzlik

    Az Azure és Office365 előfizetéseket (szinte) ingyen adja a Microsoft nagyvállalati partnereinek, hátha ráharapnak. Így azért mást jelentenek a számok.

  • Itt az ingyenes Microsoft Office mobilra

    A Microsoft is belép a freemium szoftverekkel operáló vállalatok sorába. Eddig csak az Office 365 előfizetés mellé járt a hordozható eszközökre szánt irodai csomag.