Még a felhők is mosolyognak a Microsoftnál

A szerverfelhők helyzetéről, a Clouderáról és a lehetőségekről beszélt hétfőn Satya Nadella, a Microsoft vezére. Mi másról is beszélhetett volna?

Büszkén jelentette be például, hogy 4,5 milliárd dollárt fektetnek egy év alatt adatközpontokba, ami kétszer annyi, mint az Amazonnál, illetve hatszor annyi, mint amennyit a Google-nál fordítanak erre a célra. Emellett 2015-re azt ígéri a Microsoft, hogy 19 régiós felhőközpontja is lesz. Ennyi jelenleg egyetlen civil felhőszolgáltatónak sincs. Jövő héttől már az ausztrál régióban is lesznek kihelyezett szerverei a Microsoftnak.

Az Azure nyereségének több mint 40 százalékát a független kiadóktól és startup applikációkból gyűjtik be – mondta Nadella hétfőn. Aztán bedobott még egy számot: húsz százalék felett van a Linuxot emuláló virtuális gépek száma az Azure-ban. Sőt, ez mostantól rendelkezik CoreOS támogatással is (konténer-optimalizált Linux-disztribúció, minimális memóriaigénnyel).

Ezt végül az MS egy Twitter-bejegyzéssel fejelte meg, amibe kép is került:

Microsoft: felhő, Cloudera

Esett pár szó az Intel legújabb Xeon processzoraival gyártott G-szériáról is, amelyek 32 magos CPU-t, 450 GB RAM-ot és 6,5 TB SSD-t kapnak. A lépésnek köszönhetően a Microsoft adhatja majd a legerősebb virtuális gépeket.

Aztán persze előkerült a biztonság kérdése is. Ahogy egy múlt heti Microsoft-háttérbeszélgetésen az egyik fejlesztőmérnök megjegyezte: „Ma már meg se várjuk a kérdést, mi magunk hozzuk fel a biztonság témáját. Igyekszünk mindenkit megnyugtatni.” Nadella is ezt tette, a privát és/vagy a hibrid felhők erényeit ecsetelte, melyek között saját titkosítású csatornán garantáltan mások számára láthatatlanul és elérhetetlenül lehet akár érzékeny adatokkal is dolgozni.

A redmondi cég álláspontja sokat finomodott az utóbbi hónapokban a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. A Microsoft Magyarország egyébként sem erőltette nagyon az agresszív marketinget a felhőbe migrálás feltétlen szükségességéről, de mára az anyacég is változtatott a stratégián. Ma a hibrid, illetve a privát felhőszolgáltatások tűnnek a legjobb megoldásnak számukra is. Az érzékeny adatok pedig maradhatnak a földön.

Microsoft: felhő, cloud, Azure

Akár arra is van mód, hogy az Azure összekapcsolódjon más felhőszolgáltatókkal, mintegy bekebelezve őket. Ez egyébként egy nagyon égető és szükség lépés, hiszen így végre tényleges kontrollt szerezhetnek a rendszergazdák a sok, alapvetően egymástól független felhő felett, és kialakíthatnak házirendeket.

Végül egy rövid előadást tartott Mike Olson, az MS stratégiai igazgatója a Cloudera előnyeiről és lehetőségeiről. Ő végre demózott is, a gépen persze a Windows még kiadatlan verziója, na meg a Firefox. Ő is elmeséli, hogy egy kattintással komplett clustereket hozhatunk létre, hogy nagyjából ugyanennyi energiaráfordítással lehet kakaót adni a rendszernek, ettől ez nagyon kényelmes, skálázható és barátságos.

Szerencsére a végére is maradt némi puskapor. Olson közölte, hogy a Cloudera 2014 végére megszerzi az Azure certifikációt, onnantól kezdve pedig már szinte semeddig sem tart összekötni a Microsoft Power BI rendszerével.

Azóta történt

 • Korlátlan OneDrive és Office 365 egyhavi internetadó árából

  Átalakítaná a felhőszolgáltatások piacát a Microsoft. Minden Office 365 előfizetés mellé korlátlan OneDrive tárhelyet adnak az üzleti és a lakossági felhasználóknak egyaránt.

 • Szép a matek, de ma még kicsit bűzlik

  Az Azure és Office365 előfizetéseket (szinte) ingyen adja a Microsoft nagyvállalati partnereinek, hátha ráharapnak. Így azért mást jelentenek a számok.

Előzmények

 • Microsoftos felhőre ment a Debreceni Egyetem

  A felhőalapú levelezést és az Office 365 szolgáltatásait minden debreceni egyetemista ingyenesen veheti igénybe a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának köszönhetően.

 • Hungarian Cloud Award 2014: a Tresorit a legjobb magyar cloudszereplő

  Kiosztották a Hungarian Cloud Award 2014 díjakat: a fődíjat a kevesebb mint három éve elindult, de a nemzetközi porondon is ígéretes cloud szolgáltatást kínáló Tresorit Kft. kapta.

 • A Google és az Amazon után a Microsoft is árat csökkent

  Legalábbis, ami a felhőalapú szolgáltatásokat illeti. A két nagy versenytárs után a Microsoft is 35-65 százalék között vág díjain.