A cégek kétharmada nem bízik a felhőszolgáltatókban

A felhős technológiák biztonságával foglalkozó Netskope and The Ponemon Institute friss felmérésének eredményei szerint a megkérdezett üzleti szereplők 53 százaléka gondolja úgy, hogy igen nagy a kockázta az adatszivárgásnak a felhőszolgáltatók rendszereiben, ráadásul a felhő használatának terjedése miatt az adatszivárgások gazdasági hatásai is jelentős mértékben megnőttek („cloud multiplier effect”).

Egy korábbi becslés szerint egyetlen elveszett vagy ellopott adatrekord átlagosan 136 euró veszteséget okozott, ám a felhő a kérdezettek véleménye szerint megháromszorozza az adatvesztés kockázatát.

A kutatás szerint a bizalmatlanság igen széles körben tapasztalható: a bevezetőben említett kétharmados kétkedés mellett a válaszadók 84 százaléka például nem hiszi, hogy ha biztonsági incidens történik (elveszítenek vagy ellopnak a fontos üzleti adatokat), akkor a szolgáltató azonnal értesítené őket – ha felhasználói adatokról van szó, akkor sem jobb a helyzet: a cégek 77 százaléka kétkedik az azonnali értesítésben.

Bizalom a felhőszolgáltatókban - felmérés

Egyéb érdekes adatok: a megkérdezett informatikai szakemberek 64 százaléka látja úgy, hogy a költségtakarékosság miatt használt felhőszolgáltatások csökkentik a cégek, szervezetek képességét arra, hogy megvédjék bizalmas adataikat, 59 százalékuk pedig úgy véli, hogy a felhő miatt nehezebb, bonyolultabb biztonsági intézkedéseket alkalmazniuk. És egy érdekes ellentmondásra is fény derült: a megkérdezettek többsége szerint a felhő elvben biztonságosabb, mint saját céges rendszerük – ez feltehetően a saját rendszerek iránti bizalmatlanságra utal, és nem arra, hogy a felhőszolgáltatók iránti bizalom magasabb fokú lenne. A felmérést készítők is így értékelték ezt a látszólagos paradoxont: a céges szakemberek elismerik, hogy egy jól menedzselt felhőszolgáltatás biztonságosabb lehet a helyi rendszernél – ám ez csak akkor lehetséges, ha a felhőszolgáltatónak igen szigorú előírásai vannak, melyeket minden eszközzel be is tartanak, illetve tartatnak.

A kutatás arra is rámutatott, hogy Európa és az Egyesült Államok között igen nagy az eltérés a felhő megítélésében: az USA-ban Európához képest dupla az aránya azoknak, akik kevéssé bíznak a helyi menedzselés biztonságában, illetve fordítva: kétszer annyian vélik úgy Amerikában, hogy jobb a felhő.

Azóta történt

 • A MOL-csoportnál zajlik az ország egyik legnagyobb felhőprojektje

  Elindult a MOL-csoport HR-folyamatainak felhősítése, amely felhasználószáma alapján az egyik legnagyobb vállalati felhőinformatikai projekt hazánkban – jelentette be az SAP Hungary Kft.

 • A Huawei radikális kibervédelmi lépéseket sürget

  A cég vezető szakembere szerint elég a régi megoldások toldozgatásából, új technológiák kellenek: „Felejtsük el a TCP/IP-t, a szoftverdefiniált hálózatok jelenthetik a megoldást a kiberbiztonsági fenyegetések kivédésére!”

 • Cisco: egymilliárd a felhőalapú szolgáltatásokra

  A Cisco bejelentette, hogy harminc vállalat, köztük a Deutsche Telekom és a BT is csatlakozott a Cisco Intercloud felhőhálózatához.

Előzmények

 • Microsoftos felhőre ment a Debreceni Egyetem

  A felhőalapú levelezést és az Office 365 szolgáltatásait minden debreceni egyetemista ingyenesen veheti igénybe a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának köszönhetően.

 • Hungarian Cloud Award 2014: a Tresorit a legjobb magyar cloudszereplő

  Kiosztották a Hungarian Cloud Award 2014 díjakat: a fődíjat a kevesebb mint három éve elindult, de a nemzetközi porondon is ígéretes cloud szolgáltatást kínáló Tresorit Kft. kapta.