Az emberek szeretnek idegenek hívására ébredni

Ébredni mindenki szokott

Másfél millió felhasználóval, harminc millió ébresztőhívással a háta mögött a Wakie most az iOS operációs rendszerű mobileszközöket is meghódítaná azután, hogy az év elején megjelent Androidra és Windows Phone-ra.

A Wakie egy izgalmas új vonalat képviselő ébresztő alkalmazás. Vagy legalábbis érdekes, de majd meglátjuk. Az alkalmazás ugyanis úgy működik, hogy nem engedi visszaaludni az ébredőket azáltal, hogy egyperces hanghívás során élő emberrel kell beszélgetni, olyannal, aki bizony kérdez, választ vár, egy egész percen keresztül azon fáradozik, hogy ne is akarjon még öt percet szundítani az ember. Ráadásul a kérdésekre illik válaszolni is, meg persze arra is oda kell figyelni, hogy az ember ne tűnjön tuskónak akkor sem, amikor éppen valaki megpróbálja felébreszteni.

Hrachik Adjamian, a Wakie alapítója és ügyvezetője úgy érzi, „egy kedves idegennel megosztva az ébredés pillanatát máris jobban indul a reggel”. Annál mindenképp, mint ha a vekker csörömpölésére kellene felkelni – annak soha egy kedves szava sincs.

Rengetegen használják a szundi funkciót, ami a Wakie alapítója szerint (és az alváskutatók jelentős része is egyetért ebben) azzal jár, hogy egész nap zombiként üldögélnek munkahelyükön. A Wakie kitalálója azt állítja, kutatásokkal igazolta, hogy az egyperces diskurzus egy idegennel 99 százalékos garanciával felébreszti az agyat annyira, hogy ne akarjon már visszaaludni az ember. Amikor valaki kérdéseket tesz fel, az agynak reagálnia kell. Az ember ösztönösen próbál kedves is lenni amikor olyannal beszél, akivel korábban még nem – próbálunk jó benyomást tenni, ilyenek vagyunk. Szerencsére – teszem hozzá gyorsan, ugyanis ez a másik dolog, ami sokat segít abban, hogy az alvó könnyebben felébredjen társaságban. Az is agymunkát igényel ugyanis, hogy felidézzük a megfelelő szociális mintázatokat, miközben rá kell jönnie, hogy férfival, nővel, fiatallal vagy éppen időssel beszél. „A hívás után nem tudsz többé visszaaludni, akkor sem, ha csak alig valamit pihentél előtte" teszi hozzá Adjamian.

Android, iOS, Windows Phone plaftormokon
Android, iOS, Windows Phone plaftormokon

A rendszer alapvetően anonim, az ébresztő fél csak azt látja, melyik országot hívja éppen a Wakie. Az ébresztés maximum 1 percig tarthat, ekkor automatikusan megszakad. Ennyi idő alatt nem sok mindenre van idő, főleg, ha az ébresztett fél nem izgult különösebben a hívás miatt, így nem is ébredt fel három perccel a csörgés előtt teljesen fitten és éberen. Mert bizony erre is van példa. Érdekes azonban, hogy nem kizárólag az első pár napban fordul elő ilyesmi, a felhasználók visszajelzései alapján sokan vannak, akik annyira várják a reggeli ébresztést, hogy izgalmukban felkelnek hamarabb.

Valószínűleg nekik találták ki a Wakie fizetős verzióját, ami olyan funkciókat engedélyez majd, mint az ébresztés utáni kontakt adatok megtekintése (amennyiben a másik felhasználó profilja ezt lehetővé teszi), vagy az akár öt percig is húzható reggeli csevej. Azt is meghatározhatja, aki fizet a szolgáltatásért, hogy nők vagy férfiak ébresszék, illetve ő maga is válogathat azok között, akiket lenne kedve keltegetni.

Ha ez még nem lenne elég, ennél tovább is van. A Wakie-nél dolgoznak azon, hogy olyan intelligens géphívásokat tudjanak eszközölni, amelyek a helyi időjárásról, hírekről, érdekes tényekről, vagy egy rakás más, izgalmas dologról tájékoztathatnák az álmos felhasználókat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények