Windows 8.1 teszt

Internet Explorer 11 és integrált Bing

Azt, hogy a hagyományokkal szembemenő, új korszakot nyitó frissítésről van szó, egyértelműen jelzi, hogy egy új Internet Explorert is kaptunk, amire korábban nem volt példa. Azért is érdekes ez, mert az Eu-val vívott rengeteg jogi csatározás miatt a korábbi Windows verzióknál egy szervizcsomag sem tartalmazott új böngészőt, azt mindig külön kellett letölteni és telepíteni. A böngészőpiacon viszont időközben nagy átalakulás ment végbe, az Internet Explorer már messze nem egyeduralkodó, de a kötelező böngészőválasztó természetesen itt is megmaradt.

A Modern felületű IE 11
A Modern felületű IE 11

Az IE10-zel ellentétben az új főverzió modern felületű változatában a lapok már nem felül, hanem alul jelennek meg. Biztonsági szempontból előrelépés, hogy alapértelmezetten bekapcsolták az Enhanced Protected Mode-ot, ami egyébként az IE 10 óta jelen van. A böngészőhöz érkező biztonsági javítások automatikusan települnek. Végre van WebGL támogatás, az MPEG DASH (http protokollon keresztüli dinamikus adaptív streaming) használata előtt sincs akadály, és az új böngésző elvileg érezhetően gyorsabb is, mint elődje.

Egyelőre pár plugin a szigorodó biztonsági feltételek miatt letiltásra került
Egyelőre pár plugin a szigorodó biztonsági feltételek miatt letiltásra került

Ettől persze még működik a Java
Ettől persze még működik a Java

Integrált Bing

Immár a kezdőképernyőről is indíthatunk keresést – mely alapértelmezésben a számítógépen és a weben egyaránt produkál eredményeket –, ehhez nem kell mást tenni, mint elkezdeni begépelni a keresni kívánt kifejezést. Az eredményeket egy teljesen új, úgynevezett „hero (hős)” képernyőn mutatja meg a Windows 8.1, ami egyrészt jól néz ki, másrészt kicsit hasonlóan működik, mint a Google keresője: például egy város nevére keresve egyből kapunk egy összefoglalót a fontosabb kapcsolódó adatokkal, látnivalókkal, aktuális időjárással. Persze ez a rész messze nem tökéletes, de a Microsoft egészen biztosan folyamatosan dolgozik majd a kereső fejlesztésén, így a jövőben várhatóan látványosan javulnak majd a keresések nyomán kapott eredmények.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Rekord negyedévet zárt a Microsoft

    A cég által publikált eredmények messze felülmúlták a várakozásokat, a nyereség túlnyomó részét a nagyvállalati termékek és szolgáltatások adták.

  • Szűkül a Microsoft CEO-jelöltek köre

    A Reuters értesülései szerint már csak féltucat jelölt van versenyben a vezérigazgatói székért.

Előzmények

  • Megjelent a Windows 8.1

    A Windows 8 tulajdonosok mától tölthetik le a régóta várt és újításokban bővelkedő ingyenes frissítést. Visszatért a Start gomb, és már indításkor is kikerülhető a csempés kezdőképernyő. A dobozos és előtelepített változat október 18-tól lesz elérhető.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.

  • Jelentős növekedésben bízik a Microsoft a magyar okostelefon- és tabletpiacon

    Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a nehézségek ellenére a világpiacon is jó helyzetben van, itthon pedig – főleg a mobil eszközök piacán – nagy növekedésre számít a következő időszakban.

  • Steve Ballmer elbúcsúzott a Microsoft alkalmazottaktól

    Beszámolók szerint érzelmes és könnyes búcsút vett a várhatóan hónapokon belül távozó Ballmer a Microsoft éves munkavállalói gyűlésén.