Windows 8.1 teszt

Bevezető

Múlt hét csütörtökön jelent meg a Windows 8.1 végleges változata, ami számos javítást, módosítást és újdonságot hoz magával az egy éve piacon levő Windows 8-hoz. Bár az előzetes verziót nyáron alapos tesztelésnek vetettük alá, a végleges kiadás sem kerülhette el sorsát. Lássuk tehát, milyen lett a felfrissített Windows!

Mióta a Vista óta létezik a nyílt bétatesztelés gyakorlata a vállalatnál, az volt megfigyelhető, hogy a cég „erőből”, a felhasználók kéréseit, kritikáit nagyrészt figyelmen kívül hagyva a kifogásolt funkciókat nem változtatta meg. Ennek az lett a következménye, hogy a béta verziók csupán a hibakeresés, hibajavítás és optimalizálás célját szolgálták. A Vista nem szerepelt valami fényesen, és a Windows 8 esetében is voltak arra mutató jelek, hogy ha nem reagálnak, kisebb mértékben ugyan, de valami hasonló ismétlődhet meg.

A letöltés méretét több tényező is befolyásolja. A képen 64-bites, WMC-es rendszerre való frissítés érkezik
A letöltés méretét több tényező is befolyásolja. A képen 64-bites, WMC-es rendszerre való frissítés érkezik

Elsőként elindították kedvezményes frissítési akciójukat – 30 euróért lehetett Windows XP, Vista és 7 rendszerről frissíteni 8-ra 2012 októberétől 2013 januárjáig. Következő lépésként végre a felhasználói visszajelzésekre is nagyobb súlyt fektettek, így elmondhatjuk, hogy a Windows 8-cal (és inkább a 8.1-gyel) mintha új korszak köszöntött volna be a Microsoftnál. Az igaz, hogy nem a folyamat legelejétől, de az RTM (gyártásra kész verzió) megjelenését követő hónapokban már voltak jelek a közönség felé nyitásra, és Redmond el akarta kerülni a Vistához hasonló fiaskót, hamar bejelentették, hogy a Windows 8 szakít a tradíciókkal és nem egy statikus rendszer lesz. A Windows 8.1 (korábbi kódnevén Blue) fontos mérföldkő, és valóban sokkal többet nyújt, mint egy hibajavításoktól hemzsegő szervizcsomag. Ennek oka az, hogy a korábbiakkal ellentétben tartalmazza a legújabb Internet Explorert, és minden eddiginél több figyelmet szenteltek a felhasználói visszajelzéseknek. Így történt az, hogy a Start menüt ugyan nem, de a Start gombot visszaadták, és a kezdőképernyőn, az áruházon valamint az egyéb beépített alkalmazásokon is rengeteget csiszoltak.

Mielőtt neki kezdenénk, ellenőrizzük rendszerünk adottságait: a képeken az AIDA64 látható. CPUID - Utasítászkéletek
Mielőtt neki kezdenénk, ellenőrizzük rendszerünk adottságait: a képeken az AIDA64 látható. CPUID - Utasítászkéletek

Már a Windows 8-ra is jellemző volt egyfajta kettősség: ha a számítási teljesítményt és a memóriaigényt vesszük alapul, kevesebbel is beérte, mint elődje, a Windows 7 (sőt, ez a tendencia már a 7-essel elkezdődött), azonban mégis korszerűbb processzorokat követelt meg, mert a CPU-nak a PAE/NX/SSE2 utasításkészleteket is támogatnia kellett. A 8.1-es rendszer tovább szűkíti a kört, mert 64 bites változat esetében újabb kritériumoknak kell megfelelnie a központi feldolgozó egységeknek: a CMPXCHG16b, PrefetchW (AMD esetében ezt a 3DNowPrefetch helyettesíti) és LAHF/SAHF CPU utasításkészletek ismerete is alapkövetelmény lett, bár a Microsoft által hivatalosan listázott rendszerkövetelmények között ez nem szerepel. Az érintett processzorokról részletesen itt írtunk.

A Windows 8 32 bites változatára a 8.1-es frissítésnek elvileg gond nélkül települnie kell.

AIDA64, CPUID – Biztonsági jellemzők
AIDA64, CPUID – Biztonsági jellemzők

Az elsődleges indoklás a biztonság. A dolog csak azért pikáns, mert míg teljesen új Windows megjelenése esetén számítani lehet ilyesmire, az adott Windows főverzióján belüli frissítés esetében eddig nem volt ilyen mértékű szigorításra példa. A Windows Vista megjelenéséig tartó időszakban a vásárlók inkább azzal kalkuláltak, hogy az új operációs rendszer gyorsabb gépet kíván, hiszen a Windows XP-nek magasabb volt a hardverkövetelménye, mint a Millenium Editionnek, a Vistának, pedig mint az XP-nek. Az, hogy a gép processzora nem a teljesítmény, hanem egyéb ok miatt nem megfelelő, nagy meglepetés lehet, főleg akkor, ha emiatt a 8.1 egyáltalán nem hajlandó települni egy előzőleg legálisan már beszerzett és működő Windows 8-ra.

AIDA64, memória (PAE): Ha mindent rendben találtunk akkor biztosak lehetünk benne, a CPU nem lesz akadálya a frissítésnek
AIDA64, memória (PAE): Ha mindent rendben találtunk akkor biztosak lehetünk benne, a CPU nem lesz akadálya a frissítésnek

A pikantériát pedig az adja, hogy a Microsoft bejelentette: a Windows 8.0 két évig kap csupán frissítéseket, az óra pedig a 8.1 megjelenésének dátumától ketyeg. Azt le kell szögezni, hogy az imént vázolt probléma egy nagyon vékony réteget érint csak, de esetükben az a fura helyzet állhat elő, hogy legálisan frissítettek Windows 8.0-ra (mert a processzoruk ahhoz még megfelelő volt), az ingyenes 8.1 azonban már nem települ, két év múlva pedig frissítéseket sem kapnak, hacsak időközben nem cserélnek processzort. Mint említettük, tudjuk, hogy ez keveseket érint, de lapcsaládunk fórumán is akad olyan felhasználó, aki belefutott ebbe a problémába.

A frissítés menete

Azt már hónapok óta tudni lehetett, hogy azokhoz az otthoni felhasználókhoz, akik nem rendelkeznek MSDN/TechNet előfizetéssel, és a Windows 8-at az interneten, közvetlenül a Microsofttól vásárolták meg (különös tekintettel az upgrade akcióra), az egyik beszerzési mód a Windows Áruház lesz. Az viszont csak a közelmúltban vált nyilvánvalóvá, hogy egyelőre ez lesz az egyetlen út. Természetesen, ha valaki új licencet vásárol a boltban, akkor hozzájuthat eredeti 8.1-es telepítőlemezhez és új kulcshoz, de nagyon fontos tudni, hogy a Windows 8-as kulccsal nem települ a 8.1-es rendszer, csupán aktiválódik. Ebből következik, hogy Windows (újra)telepítésnél elsőként a Windows 8-at kell telepíteni, majd ezt követően a Windows Áruházból újból letölteni a 8.1-es frissítést. Nem túl elegáns megoldás, ráadásul nincs lehetőség a 8.1-es frissítésből önálló és elmenthető telepítőt készíteni. Reméljük, hogy a Microsoft ezt rövidesen orvosolja valamilyen formában.

Öt az egyben kép: az áruházas telepítési folyamat fázisai
Öt az egyben kép: az áruházas telepítési folyamat fázisai

Még a frissítés letöltése előtt győződjünk meg, hogy a processzorunk támogatja-e az alábbi utasításkészleteket: PAE/NX/SSE2/ CMPXCHG16b/ PrefetchW (AMD esetében ezt a 3DNowPrefetch helyettesíti) és LAHF/SAHF.

Ha Windows 7-ről frissítünk, vagy teljesen új licencet vásárolunk, akkor mindegyiket ellenőrizzük, ha a Windows 8 már fut a gépen, akkor az első három már minden bizonnyal kipipálható. Az ellenőrzést a CPU modellszáma alapján az AMD és az Intel specifikációs oldalain is megtehetjük, vagy kiolvastathatjuk a kívánt információkat célszoftverekkel is, melyekből vannak fizetősek és ingyenesek egyaránt.

A telepítési folyamat végén, a rendszerpartíción megjelenik egy Windows.old mappa, pontosan ugyanúgy, mintha Windows 7-ről frissítettünk volna 8-ra. Ennek törlése javasolt, és erre a lemezkarbantartó egy új menüponttal lehetőséget is nyújt.

Frissítés utáni elsődleges teendők

Amennyiben van harmadik féltől származó biztonsági mentő / klónozó szoftverünk (én az Acronis True Image HD SSD meghajtómhoz adott programját használom), akkor érdemes csinálni egy mentést a frissítés előtt és közvetlenül utána is. Így ha valamilyen okból vissza szeretnénk állni a régi rendszerre, gyorsan megtehetjük, akkor is, ha töröltük a Windows.old mappát.

Tovább okosított lemezkarbantartó: A korábbi Windows telepítések törlésével értékes helyet szabadíthatunk fel
Tovább okosított lemezkarbantartó: A korábbi Windows telepítések törlésével értékes helyet szabadíthatunk fel

Azzal, hogy egyelőre nincs nulláról indítható, tiszta telepítésre lehetőség, nem járt mindenki rosszul, és egészen addig igaz is ez, ameddig nem indokolt teljesen újratelepíteni a rendszert. A Microsoft célja ezzel a terjesztési módszerrel kettős lehet: a Windows áruházat ugyanolyan magasságokba emelni, mint a Windows Update-et, továbbá véget vetni annak a még mindig népszerű szokásnak, hogy a felhasználók sokszor csak azért újratelepítik a rendszert, mert az már „régi”. A saját tapasztalatom az, hogy a majdnem egy esztendős telepítésem tökéletesen működött a frissítés előtt, és utána is, a Windows 8.0-s rendszeren lévő drivereim tökéletesen működnek 8.1-en is. Nem lett volna indokolt újratelepítenem, és csak rengeteg időt vesztettem volna vele. Jól jött tehát az a két hónap előny, amit a hardvergyártók kaptak a felkészülésre, hiszen az RTM már augusztusban elkészült, és azt az OEM partnerek kapták meg elsőként. A zökkenőmentes átálláshoz hozzájárult, hogy már szeptemberben megjelentek az új driverek, amit a felhasználók időközben szépen telepítettek is.

Telepítés előtt ennyi hely volt a 60 GB-os SSD-n
Telepítés előtt ennyi hely volt a 60 GB-os SSD-n

A fenti és a lenti képet megnézve nem csak a szabad helyet figyelhetjük meg, hanem a strukturális eltérést a Windows 8.0-s Windows fájlkezelő „számítógép” ablaka és a 8.1-es „ez a gép”-re átnevezett verzióé között is.

Frissítés és karbantartás után pedig szemmel láthatóan több a szabad hely
Frissítés és karbantartás után pedig szemmel láthatóan több a szabad hely

Egy kis időre lesz szükség a megszokáshoz, velem is előfordul, hogy a meghajtók pozíciójának megváltozása miatt egy partícióval arrébb kattintok.

Itt állíthatjuk be, hogy közvetlenül az asztallal induljon a Windows klasszikusan, a kezdőképernyőt megkerülve
Itt állíthatjuk be, hogy közvetlenül az asztallal induljon a Windows klasszikusan, a kezdőképernyőt megkerülve

Jobb klikk a tálcán, a megjelenő ablakban a navigáció fülön, a kezdőképernyő szegmensben, rögtön az első az áhított Windows asztal megjelenítése opció a kiterjesztett start menü helyett.

Sebesség terén  abszolút pozitívum az új rendszer. Sajnos az elődjénél előfordult – pont az online felhasználói fiók miatt -, hogy beírva a jelszót vagy a PIN kódot, 20-30 másodperces bejelentkezési képernyő bámulás előzte meg a kezdőképernyő megjelenését. Mióta fent van a 8.1, ilyennel nem találkoztam, pedig korábban rendszeres volt. Most, hogy teljessé vált a Skydrive és a Bing integráció, és ez a probléma is megoldódott, még inkább ajánlható az online fiók.

A Windows egyik legfontosabb rendszereszköze az SFC (System File Checker), 8.1-es rendszeren újból működik
A Windows egyik legfontosabb rendszereszköze az SFC (System File Checker), 8.1-es rendszeren újból működik

Hónapokkal ezelőtt, az egyik Windows Update-et követően, tömeges jelenséggé vált, hogy a Windows beépített rendszerfájl-ellenőrzője gyakorlatilag használhatatlan lett, bár szerencsére közvetlen kárt nem okozott. A probléma csak a 8.0-t érintette, a korábbi rendszereket nem. Ha azonban szükség lett volna rá, akkor képtelen lett volna a feladatát ellátni. Kicsit ironikus, de akik nem váltottak 8.1-re, azoknál a hiba továbbra is fennáll.

Kezdőképernyő, csempék, Charm Bar

Vizuális szempontból a legnagyobb változások a kezdőképernyőt, a rajta elhelyezett csempéket, és a jobb oldali oldalsávot (Charm Bar) valamint a róluk elérhető alkalmazásokat érték. A kezdőképernyő testre szabhatóbb lett, a csempék két újabb mérettel gazdagodtak, a Charm Bar pedig dinamikus tulajdonsággal gazdagodott.

Kezdő és zárolási képernyő

A Windows 8.1 asztala a kezdőképernyőt kattintásra előhívó Start gombbal
A Windows 8.1 asztala a kezdőképernyőt kattintásra előhívó Start gombbal

Akik streamen keresztül, élőben nézték a Microsoft nyári fejlesztői konferenciáját, biztosan emlékeznek rá, mikor hangzott el a legnagyobb taps a méretes teremben. Igen, amikor bejelentették, hogy a Start gomb visszatér a megszokott helyére, a tálcára, így mostantól két helyen is megtalálható: az oldalsávon, és a lassan két évtizede megszokott helyén is.

A kezdőképernyő témaválasztása is kibővült. Újabb sablonokat kapott, de ez még nem minden…
A kezdőképernyő témaválasztása is kibővült. Újabb sablonokat kapott, de ez még nem minden…

Az új előre gyártott mintázatokkal még sokoldalúbbá válik a kezdő- és zárolási képernyő, továbbá most már használhatjuk ugyanazt a hátteret ezeken a felületeken, mint amit a Windows hagyományos asztalán állítunk be.

Így válik végtelenné a variációk száma
Így válik végtelenné a variációk száma

Csempék

Sok kritika érte a Microsoftot, amiért csempeméretből csak kettő volt, „kisebb” és „nagyobb”. Most ezt megtoldották újabb kettővel, és az eddig meglévőket is átnevezték, így lett belőlük: kicsi, közepes, széles és nagy.

Négyféle csempeméret közül választhatunk
Négyféle csempeméret közül választhatunk

A kicsi méret lényegében ikon szintre zsugorítja az alkalmazás csempéjét, míg a nagyot általában a beépített időjárás applikációval szokták demonstrálni. A fenti képen megfigyelhető az is, hogy a csoportosítás mikéntje is változáson ment keresztül.

Na mik az újdonságok?
Na mik az újdonságok?

A csoportok nevének helyét adó mező átlátszósága megszűnik szerkesztési művelet alatt. További újdonság még, hogy az áruházból telepített alkalmazás csempéje nem jelenik meg automatikusan a kezdőképernyőn, hanem vagy az integrált Bing keresővel, vagy pedig a kezdőképernyő bal alsó sarkában helyet kapó lefele nyílra kattintva elénk táruló alkalmazások lapról kikeresve és kijelölve, kérhetjük a kihelyezését az elsődleges felületre. Itt egyébként a „friss alkalmazások” mellett ott szerepel az „új” szó is egy ideig, külön felhívva rá a figyelmet. Érdekesség még, hogy a Microsoft által készített új alkalmazások, melyek a 8.1-gyel együtt érkeztek (könyvjelző, egészség és fitnessz, riasztások, szkennelés, modern felületű számológép, súgó+tippek, gépház) szintén ilyen címkét kaptak.

Charm Bar

Mint azt korábban említettem, az oldalsó sávon megjelenő ikonok eddigi rögzített helye mostantól dinamikusan változtatható. A cél az, hogy akár egérrel dolgozunk, akár érintőképernyős bevitelt részesítünk előnyben, az ikonok minél közelebb jelenjenek meg a beviteli forráshoz, hogy kevesebbet kelljen „utaznunk” a célig.

Új Áruház, Posta, Facebook

Tavaly október óta folyamatosan érkeztek a frissítések a beépített alkalmazásokhoz, mert finoman szólva is elég fapadosan kerültek a nagyközönség elé. Apróbb funkciók kerültek ugyan be, de az igazán nagy durranásra egy évet kellett várni. A 8.1-es frissítéssel ugyanis nem csak a régiek kaptak új arculatot és új funkciók garmadáját, hanem új alkalmazásokkal is előrukkoltak, amivel reményeik szerint sikerül új lendületet adni a rendszer pozitívabb megítélését célul kitűző kampányhoz is. Az új beépített alkalmazásokról az előzetes kapcsán már szóltunk, ezért most inkább az újdonságokra koncentrálunk.

Az új áruház
Az új áruház

Természetesen választhatták volna azt az utat is, hogy ezen alkalmazásokat folyamatosan juttatják el a felhasználókhoz, de így egyrészt több idő volt a csiszolásukra, másrészt úgy érezhetjük, hogy egy szép nagy csomagot kaptunk.

Sokat fejlődött a Posta
Sokat fejlődött a Posta

Az Office 365-ből hiányoltuk, hogy az Outlook 2013-nak nincs Modern UI-s alkalmazása. A régi Posta borzasztóan fapados volt, de az új számos kényelmi funkcióval gazdagodott, így már nem annyira fájó a Modern UI-s Outlook hiánya.

Megérkezett a hivatalos Facebook alkalmazás

A redmondiak szoftverboltjának jól jött a világ legnagyobb közösségi oldalának hivatalos alkalmazása is, melyet csak az új áruházból lehet letölteni.

Facebook
Facebook

A Windows Store mára nem kong az ürességtől, mint a kezdeti időkben, Twitter is van egy jó ideje, és idővel talán megjelennek a hivatalos Youtube, Picasa, Instagram alkalmazások is.

Egyszerre akár négy Modern UI-s alkalmazás

Utazás, egészség és fitnessz valamint riasztások
Utazás, egészség és fitnessz valamint riasztások

A feltétel a Full HD felbontású kijelző. A Modern felületen az alkalmazások között billentyűparancsokkal is tudunk mozgatási műveleteket lebonyolítani. A billentyűzet Windows gombját és a kurzor gombokat használva bezárhatjuk őket, vagy módosíthatjuk a megjelenítés sorrendjét.

A vezérlőpult és a gépház

Köztudott volt, hogy a gépház még nagyobb szerephez jut, de akik arra számítottak, hogy a hagyományos vezérlőpult funkcionalitása nagyrészt vagy esetleg teljesen megszűnik, tévedtek.

Az történt, hogy a Modern felületű gépházat turbózták fel annyira, hogy azok, akik azt részesítik előnyben, mindent el tudjanak intézni anélkül, hogy a hagyományos vezérlőpultot el kellene indítaniuk – táblagépet használóknak ez nagyon jól jön. Saját tapasztalat, hogy a vezérlőpultot érintőkijelzőn használni ujjal például egy TF810C tábla PC-n kínszenvedés, vagy a mellékelt tollat kellett elővenni, vagy a fizikai billentyűzetet csatlakoztatni. Ennek a 8.1-es gépház érkezésével vége, olyannyira, hogy még plusz funkciót – SkyDrive – is kapott, ami a hagyományos felületen nem is érhető el.

A vezérlőpult a Windows 8.1-ben is ugyanúgy néz ki
A vezérlőpult a Windows 8.1-ben is ugyanúgy néz ki

Korábban elterjedt kifejezés volt az vezérlőpult- gépház párosára a „skizofrénia”, mert ide-oda kellett bizonyos műveletek miatt közöttük lépkedni, miközben józan ésszel ez eléggé értelmetlen többletmunkának és nyűgnek tűnt. A mellékelt ábrákból látható, hogy a kettőség megmaradt, de némileg új értelemben: Most már általában nem szükséges váltogatni a két felület között, helyette sok olyan beállítás van, amelyet mind a két helyen megtalálunk, de még mindig van néhány, amit csak a gépházban találunk.

SkyDrive

Fontos megemlíteni, hogy a frissítés – nagyon logikusan – eltávolítja a korábban telepített asztali SkyDrive alkalmazást, hiszen végre teljesen integrálták a Microsoft felhőjét, a Windows 8.1 szerves részévé vált. A Windows 8.0 ugyanis úgy jelent meg, hogy a Modern UI-s SkyDrive mellé telepítenünk kellett külön az asztali kliensét is, ha teljes mértékben ki akartuk használni a szolgáltatást. Ebből adódik, hogy a hagyományos Windows asztalon felesleges is keresnünk az ikonját.

SkyDrive – Fájltároló: 25 GB tárhely sok dologra elegendő
SkyDrive – Fájltároló: 25 GB tárhely sok dologra elegendő

Alapértelmezés szerint a képeket jó minőségben tölti fel, de ez azt is jelenti, hogy konverzión esnek át. Ha viszont bővében vagyunk a tárhelynek, nyugodtan válasszuk a legjobb minőséget, így veszteségmentesen, konverzió nélkül kerülnek tárolásra a felhőben.

SkyDrive – Szinkronizálási beállítások
SkyDrive – Szinkronizálási beállítások

A személyes beállítások, az alkalmazás- és egyéb beállítások szinkronizációján keresztül lényegében teljessé vált a szolgáltatás. A böngésző esetében már a megnyitott lapokat is elmenti, így ha másik Windows 8.1-et futtató rendszerre jelentkezünk be, ott folytathatjuk a szörfözést, ahol az előző eszközön abbahagytuk.

Internet Explorer 11 és integrált Bing

Azt, hogy a hagyományokkal szembemenő, új korszakot nyitó frissítésről van szó, egyértelműen jelzi, hogy egy új Internet Explorert is kaptunk, amire korábban nem volt példa. Azért is érdekes ez, mert az Eu-val vívott rengeteg jogi csatározás miatt a korábbi Windows verzióknál egy szervizcsomag sem tartalmazott új böngészőt, azt mindig külön kellett letölteni és telepíteni. A böngészőpiacon viszont időközben nagy átalakulás ment végbe, az Internet Explorer már messze nem egyeduralkodó, de a kötelező böngészőválasztó természetesen itt is megmaradt.

A Modern felületű IE 11
A Modern felületű IE 11

Az IE10-zel ellentétben az új főverzió modern felületű változatában a lapok már nem felül, hanem alul jelennek meg. Biztonsági szempontból előrelépés, hogy alapértelmezetten bekapcsolták az Enhanced Protected Mode-ot, ami egyébként az IE 10 óta jelen van. A böngészőhöz érkező biztonsági javítások automatikusan települnek. Végre van WebGL támogatás, az MPEG DASH (http protokollon keresztüli dinamikus adaptív streaming) használata előtt sincs akadály, és az új böngésző elvileg érezhetően gyorsabb is, mint elődje.

Egyelőre pár plugin a szigorodó biztonsági feltételek miatt letiltásra került
Egyelőre pár plugin a szigorodó biztonsági feltételek miatt letiltásra került

Ettől persze még működik a Java
Ettől persze még működik a Java

Integrált Bing

Immár a kezdőképernyőről is indíthatunk keresést – mely alapértelmezésben a számítógépen és a weben egyaránt produkál eredményeket –, ehhez nem kell mást tenni, mint elkezdeni begépelni a keresni kívánt kifejezést. Az eredményeket egy teljesen új, úgynevezett „hero (hős)” képernyőn mutatja meg a Windows 8.1, ami egyrészt jól néz ki, másrészt kicsit hasonlóan működik, mint a Google keresője: például egy város nevére keresve egyből kapunk egy összefoglalót a fontosabb kapcsolódó adatokkal, látnivalókkal, aktuális időjárással. Persze ez a rész messze nem tökéletes, de a Microsoft egészen biztosan folyamatosan dolgozik majd a kereső fejlesztésén, így a jövőben várhatóan látványosan javulnak majd a keresések nyomán kapott eredmények.

Összegzés

A Microsoftnak egy évébe telt, hogy olyanná varázsolja a legújabb Windowst, mint amilyennel illett volna piacra lépnie 2012 októberében. A javítások, új funkciók és alkalmazások sokat dobnak a használhatóságon, a frissítés jelenlegi megoldása azonban egyeseknek sok bosszúságot is okozhat, ha nem lesznek alternatív megoldások, például különállóan letölthető és futtatható Windows 8.1 frissítés, vagy 8.1-re frissített ISO állomány.

Eltűnt a Windows élményindex
Eltűnt a Windows élményindex

A hazai kereskedésekben már megkezdődött a régi Windows 8 termékek áresése, mivel a készleten lévő darabokat párhuzamosan árulják a 8.1-es verzióval, és hát azonos áron ki venné meg a régebbi rendszert?  Mivel Windows 8-as kulccsal a 8.1 nem is települ fel, ez pedig önmagában is meggátolja a tiszta telepítés lehetőségét, az eljárás egy teljesen komplett újratelepítésnél az, hogy előbb feltelepítjük a Windows 8 rendszert, frissítjük, majd letöltjük és telepítjük a 8.1-et. Nagy pozitívum viszont, hogy driver gondok valószínűleg nem nagyon lesznek.

A számítógép adatait a gépházban is megtekinthetjük
A számítógép adatait a gépházban is megtekinthetjük

A rendszer stabilitásával nincs gond, a kezelhetőség jelentős mértékben javult, a bejelentkezés gyorsult, és a különböző eszközök közötti kommunikáció és szinkronizáció is új szintre lépett. A Modern felületű kezdőképernyőn végrehajtott finomhangolások, a tálcán megjelenő Start gomb, az új Posta alkalmazás és a jelentősen átdolgozott gépház szintén a hatékony és kényelmes munkavégzést hivatottak szolgálni.

Értékelés
Microsoft Windows 8.1
Terjesztési mód A kizárólag Windows Store-hoz kötött frissítés, a digitális formában az Upgrade program keretében Windows 8.0-t vásárlóknak csupán a régi ISO telepítőkészletet nyújtó terjesztési rendszer miatt komoly pontlevonás indokolt. További súlyosbító körülmény, hogy a 8.1-es ISO-hoz külön kulcs szükséges. 5/10
Modern UI-s szolgáltatások Kellemes meglepetést okozott a Microsoft a Modern UI-s beépített alkalmazások színvonalas átdolgozásával. Kikerült az üzenetküldő alkalmazás, de átvette helyét a Skype, a Posta pedig a legtöbb otthoni felhasználó számára több mint kielégítő megoldás a levelezésre. A gépház új szolgáltatásainak nagyon fognak örülni az érintőkijelzős eszközökkel bíró felhasználók. 8/10
Hagyományos asztali szolgáltatások Újra megjelent a Start gomb, okosodott a Windows fájlkezelő, a Bing és a SkyDrive pedig ugyanúgy kezelhető asztalról, mint Modern felületről. Továbbra sincs beépített Aero Glass, és aki az asztali minialkalmazásokat hiányolja, annak is harmadik féltől származó terméket kell telepítenie. 7/10
Sebesség Az online fiókok esetében megszűnt az idegesítő bejelentkezéskori várakozási idő, ami néha akár 20-30 másodpercig is tartott. A bootolás is érezhetően gyorsabb lett. 10/10
Hardverigény A Windows 8.1 fejlettebb biztonsági szolgáltatások miatt a CPU-tól is többet követel, mint közvetlen elődje. Ez dicséretes, ugyanakkor azokat a vásárlókat igen kellemetlenül érintheti, akiknek a 8.1 nem települ arra a gépre, amire a 8.0 még igen. 7/10
Stabilitás és biztonság Ezt rendszerszinten tovább fokozták, az Internet Explorer 11 pedig alapesetben bekapcsolt fokozott biztonságú móddal érkezik. A Windows 8.1 vette át a 2023-ig támogatott operációs rendszert helyét. A stabilitással már a 8.0 kapcsán sem volt gond, a 8.1 esetében pedig a gyártóknak volt idejük a driverek csiszolására. Csak azért kap egy pont levonást, mert elterjedtsége miatt a Windows továbbra is az egyik legveszélyeztetettebb operációs rendszer. 9/10
Összegzés A 8.1-re háruló szerep nem kevesebb, mint a sok csalódott vásárló meggyőzése a váltás mellett. Vállalati környezetben ez továbbra sem lesz egyszerű feladat, de az otthoni felhasználók kapcsán joggal lehet bizakodó a Microsoft, mert a 8.1-es frissítéssel végre olyan lett az új Windows, amilyennek eredetileg is kellett volna. Így már a Windows 7 méltó utódja, és ha javítanak a terjesztésen, tényleg nehéz lesz komolyan belekötni. A pontszámot főleg a terjesztési hiányosságok húzzák le, ez azonban ne tévesszen meg senkit, mert a 8.1 minden Windows 8 tulaj számára ajánlott. 7,7/10


Microsoft Windows 8.1

Azóta történt

  • Rekord negyedévet zárt a Microsoft

    A cég által publikált eredmények messze felülmúlták a várakozásokat, a nyereség túlnyomó részét a nagyvállalati termékek és szolgáltatások adták.

  • Szűkül a Microsoft CEO-jelöltek köre

    A Reuters értesülései szerint már csak féltucat jelölt van versenyben a vezérigazgatói székért.

Előzmények

  • Megjelent a Windows 8.1

    A Windows 8 tulajdonosok mától tölthetik le a régóta várt és újításokban bővelkedő ingyenes frissítést. Visszatért a Start gomb, és már indításkor is kikerülhető a csempés kezdőképernyő. A dobozos és előtelepített változat október 18-tól lesz elérhető.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.

  • Jelentős növekedésben bízik a Microsoft a magyar okostelefon- és tabletpiacon

    Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a nehézségek ellenére a világpiacon is jó helyzetben van, itthon pedig – főleg a mobil eszközök piacán – nagy növekedésre számít a következő időszakban.

  • Steve Ballmer elbúcsúzott a Microsoft alkalmazottaktól

    Beszámolók szerint érzelmes és könnyes búcsút vett a várhatóan hónapokon belül távozó Ballmer a Microsoft éves munkavállalói gyűlésén.