Hirdetés

Windows 8.1 teszt

A vezérlőpult és a gépház

Köztudott volt, hogy a gépház még nagyobb szerephez jut, de akik arra számítottak, hogy a hagyományos vezérlőpult funkcionalitása nagyrészt vagy esetleg teljesen megszűnik, tévedtek.

Hirdetés

Az történt, hogy a Modern felületű gépházat turbózták fel annyira, hogy azok, akik azt részesítik előnyben, mindent el tudjanak intézni anélkül, hogy a hagyományos vezérlőpultot el kellene indítaniuk – táblagépet használóknak ez nagyon jól jön. Saját tapasztalat, hogy a vezérlőpultot érintőkijelzőn használni ujjal például egy TF810C tábla PC-n kínszenvedés, vagy a mellékelt tollat kellett elővenni, vagy a fizikai billentyűzetet csatlakoztatni. Ennek a 8.1-es gépház érkezésével vége, olyannyira, hogy még plusz funkciót – SkyDrive – is kapott, ami a hagyományos felületen nem is érhető el.

A vezérlőpult a Windows 8.1-ben is ugyanúgy néz ki
A vezérlőpult a Windows 8.1-ben is ugyanúgy néz ki

Korábban elterjedt kifejezés volt az vezérlőpult- gépház párosára a „skizofrénia”, mert ide-oda kellett bizonyos műveletek miatt közöttük lépkedni, miközben józan ésszel ez eléggé értelmetlen többletmunkának és nyűgnek tűnt. A mellékelt ábrákból látható, hogy a kettőség megmaradt, de némileg új értelemben: Most már általában nem szükséges váltogatni a két felület között, helyette sok olyan beállítás van, amelyet mind a két helyen megtalálunk, de még mindig van néhány, amit csak a gépházban találunk.

SkyDrive

Fontos megemlíteni, hogy a frissítés – nagyon logikusan – eltávolítja a korábban telepített asztali SkyDrive alkalmazást, hiszen végre teljesen integrálták a Microsoft felhőjét, a Windows 8.1 szerves részévé vált. A Windows 8.0 ugyanis úgy jelent meg, hogy a Modern UI-s SkyDrive mellé telepítenünk kellett külön az asztali kliensét is, ha teljes mértékben ki akartuk használni a szolgáltatást. Ebből adódik, hogy a hagyományos Windows asztalon felesleges is keresnünk az ikonját.

SkyDrive – Fájltároló: 25 GB tárhely sok dologra elegendő
SkyDrive – Fájltároló: 25 GB tárhely sok dologra elegendő

Alapértelmezés szerint a képeket jó minőségben tölti fel, de ez azt is jelenti, hogy konverzión esnek át. Ha viszont bővében vagyunk a tárhelynek, nyugodtan válasszuk a legjobb minőséget, így veszteségmentesen, konverzió nélkül kerülnek tárolásra a felhőben.

SkyDrive – Szinkronizálási beállítások
SkyDrive – Szinkronizálási beállítások

A személyes beállítások, az alkalmazás- és egyéb beállítások szinkronizációján keresztül lényegében teljessé vált a szolgáltatás. A böngésző esetében már a megnyitott lapokat is elmenti, így ha másik Windows 8.1-et futtató rendszerre jelentkezünk be, ott folytathatjuk a szörfözést, ahol az előző eszközön abbahagytuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Rekord negyedévet zárt a Microsoft

  A cég által publikált eredmények messze felülmúlták a várakozásokat, a nyereség túlnyomó részét a nagyvállalati termékek és szolgáltatások adták.

 • Szűkül a Microsoft CEO-jelöltek köre

  A Reuters értesülései szerint már csak féltucat jelölt van versenyben a vezérigazgatói székért.

Előzmények

 • Megjelent a Windows 8.1

  A Windows 8 tulajdonosok mától tölthetik le a régóta várt és újításokban bővelkedő ingyenes frissítést. Visszatért a Start gomb, és már indításkor is kikerülhető a csempés kezdőképernyő. A dobozos és előtelepített változat október 18-tól lesz elérhető.

 • Ballmer: Egy Windows a cél

  A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.

 • Jelentős növekedésben bízik a Microsoft a magyar okostelefon- és tabletpiacon

  Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a nehézségek ellenére a világpiacon is jó helyzetben van, itthon pedig – főleg a mobil eszközök piacán – nagy növekedésre számít a következő időszakban.

 • Steve Ballmer elbúcsúzott a Microsoft alkalmazottaktól

  Beszámolók szerint érzelmes és könnyes búcsút vett a várhatóan hónapokon belül távozó Ballmer a Microsoft éves munkavállalói gyűlésén.