Hirdetés

Melyik Linuxot elsőre?

Mint, KDE felület

Az Ubuntu ír leágazása a Distrowatch.com adatai szerint jelenleg a legnépszerűbb asztali Linux kiadás. Ezt egyrészt annak köszönheti, hogy sok, nem nyílt forráskódú driver is bekerült a rendszerbe, így ha egy laptop Wi-Fi adaptere nem működik Ubuntuval, megeshet, hogy a Mint alatt fog. A másik jellegzetessége, hogy több hagyományos asztali grafikus környezet közül választhatunk telepítésekor. Választhatjuk a MATE-et vagy a Cinnamont, előbbi a GNOME 2, utóbbi a GNOME 3 leágazása. A MATE mellett szól, hogy javított a GNOME 2-n és elég kiforrott, míg a Cinnamon fejlesztői egy kicsit jobban eltávolodtak a klasszikus iránytól és néhány új dologgal próbálkoznak. Akárhogy is, mindkettő esetén egy felturbózott, de hagyományos jellegű Start menüt kapunk, és az ablakkezelő ikonok a fejléc jobb oldalán vannak, illeszkedve a Windowshoz szokottak elvárásaihoz. Létezik a Mint XFCE és KDE ablakkezelőkkel kombinált leágazása is, így igazán van miből választanunk.

Az Ubuntuhoz hasonlóan jó telepítő, jó driver ellátottság és igen nagy alkalmazásválaszték jellemző a Mintre, népes felhasználói tábora mellett a frissebb megjelenésű és mégis hagyományos kezelőfelület szólhat a Mint kipróbálása mellett.

Windows 7 helyett KDE

Rengeteg Linux kiadás létezik, mely az egyik legrégebbi és hagyományosan a Windowsra hasonlító asztali környezetet, a KDE-t használja. A KDE menüje hasonló a Windowsban megszokotthoz, csak többlapos, így kicsivel jobban rendszerezett. Emellett még a Windows Vista megjelenésével bevezetett asztali minialkalmazások (gadgetek) megfelelőit is kínálja, és a választék sem szerényebb a Windows alatt megszokottnál. Hazánkban egyik legismertebb alkalmazója az OpenSUSE, mely régebben SUSE Linux néven futott és az egyik legnépszerűbb kiadás volt. Ajánlhatjuk még a Mageiát is, ha szinte szó szerinti Windows alternatívára vágynánk.

A fenti összeállítás természetesen csak egy nagyon kis szeletét mutatja be a népszerű Linux változatoknak, de ahogy említettük, alapvetően Linux-szüzek által is könnyen használható alternatívák kipróbálásához próbáltunk kedvet csinálni. Ha mégsem ezek közül választanánk, érdemes a Distrowatch kínálatából szemezgetni és a fórumokon olvasgatni a tapasztalatokról.

Azóta történt

Előzmények