Melyik Linuxot elsőre?

Lubuntu, Puppy

Hivatalos, az Ubuntu közösség által támogatott leágazás a Lubuntu, mely kevesebb RAM-mal és igen gyenge processzorral is beéri. Ennek hátterében főként az áll, hogy a Unityt az LXDE asztali környezettel váltották ki, mely nem olyan csillogó-villogó, viszont nagyon alacsony rendszerigényű. Ha szűkében vagyunk a memóriának, akkor az Alternate Install telepítővel érdemes próbálkozni.

Kisebb igényeihez mérten a rendszer kicsit szerényebb alkalmazáskészlettel kerül fel a gépre. A böngésző a Chromium, mely a Chrome nyílt forráskódú változata, és Flash lejátszót alapértelmezetten nem tartalmaz. Az e-mail kezelésre a Sylpheed, a chat lebonyolítására a Windows alatt is ismert Pidgin szolgál. A LibreOffice-nál kisebb tudású, de egyúttal jóval visszafogottabb hardverigényű Abiword – Gnumeric páros áll rendelkezésre az alap irodai feladatokhoz. Összességében az alapfeladatok elvégzésére szolgáló alkalmazáskészlet kissé szűkös, viszont rengeteg szoftver telepíthető rá pár kattintással, így ez a hiányossága gyorsan orvosolható.

Ha szeretnénk biztos, Ubuntuból származtatott hardvertámogatást és ugyanazt a fejlett telepítőt, de visszafogottabb hardverigényekkel, egy hagyományos, inkább Windows 95-re mint XP-re hasonlító megjelenéssel, akkor a Lubuntu jó választás.

Puppy – kényes SSD meghajtókra is

A fejlesztő házikedvencéről nevezte el sajátos Linux kiadását, mely némileg szakít a hagyományos operációs rendszerek háttértárkezelési felfogásával. Úgy van kialakítva, hogy nem terheli folyamatosan a háttértárat, hanem csak leállításkor, illetve beállított időközönként írja vissza a változtatásokat. Ez gyorsítja a karcsú rendszer futását és kíméletesebb az SSD meghajtókkal. Ha valakinek például első generációs Asus EEE PC-je van 2 GB-os beépítet flash meghajtóval és Celeron CPU-val, az még sokáig használhatja a Puppy operációs rendszerrel, de más, akár ennél öregebb, merevlemezüktől megfosztott PC-k is munkára foghatók vele egy 1-2 GB-os flash drive birtokában. A legújabb változat kísérletileg támogatja a munkamenetek Multisession CD-re írását is. További előny, hogy a munkamenetek titkosítva is elmenthetők, sőt az egész rendszer titkosítható, így egy ellopott géppel csak feladathoz jutnak a tolvajok, adathoz nem.

Persze megvan az ára ennek a kímélő felépítésnek, a Puppy saját csomagformátummal és csomagkezelővel oldja meg a szoftverek telepítését, ezért a teljes kínálat közel sem olyan bő, mint másutt. A hardver beállítása sem mindig zökkenőmentes és kicsit esetlen a Wi-Fi hálózatok kezelése.

Az alap alkalmazások köre hasonlít a Lubuntuéra (Abiword, Gnomeric), de annál jóval bővebb alapkiépítésben – a Live ISO képállomány mérete viszont így is csak 132 MB. A böngésző esetében már telepítéskor választhatunk a Firefox, Seamonkey, Chromium, Opera vagy Iron között, az alap levelezőkliens itt is a Sylpheed. Sok mindent telepíthetünk még, de ahhoz, hogy magyarul, az általunk kedvelt alkalmazásokkal jelentkezzen be a rendszer, célszerű egy testre szabott Live ISO-t készíteni, amihez a Puppy részletes segítséget nyújt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények