Hirdetés

Mit tud ma egy zenei streamszolgáltató?

Deezer versus Google Music

Ahogy azt korábban említettük, készülnek statisztikák, kimutatások is, melyeket nem tart meg magának a rendszer. A szoftver a felhasználók számára is elérhetővé teszi a különféle érdekességeket. Például hogy hányan, honnan hallgatták az egyes dalokat, előadókat. Ezekből lehet rangsort is készíteni, ami nyilvános felületeken is megjelenik. Olykor-olykor még élő, exkluzív koncertek megtekintésére is mód nyílik a Deezeren keresztül. A program képes különféle algoritmusok szerint, a különféle meta adatokra (stílus, előadó, stb.) építve kiértékelni, feldolgozni a felhasználó zenehallgatási szokásait, majd ennek alapján személyre szabott, automatikus lejátszási listát készíteni a számára.

Cimbaliband és a hasonló előadók Cimbaliband és a hasonló előadók
Cimbaliband és a hasonló előadók – a Deezerben fontosabb, hogy magyar (forrás: Deezer, Google Music) [+]

Bár a közhiedelemben (nem reprezentatív kutatást végeztünk, ennek alapján 10 emberből 7 a Telenorhoz kötötte a szolgáltatást) az egyik nagy magyar mobilszolgáltatóhoz kapcsolódik a dolog, igazából nem így van. Nem kell ugyanis Telenor előfizetőnek lenni ahhoz, hogy élvezhessük a Deezer nyújtotta zenei élményeket. Ehhez elég egy böngésző, vagy egy Android/iOS alapú eszköz, melyre telepítjük az alkalmazást.

A deezer ajánlója
A deezer ajánlója (forrás: Deezer) [+]

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után lássuk a lényeget, a hangminőséget. A Deezer három különböző audióminőséget képes produkálni, a 128 kbps és 320 kbps MP3 (amelyek hazánkban is elérhetőek) mellett a szabadság országában létezik úgynevezett Elite opció is, ez veszteségmentes Flac formátummal dolgozik. Mi a nagyobb bitsűrűségű MP3-al teszteltünk.

Hogy legyen mihez hasonlítanunk, a szubjektív „jól szól” után az egyik fülünkre a Deezert kötöttük, másikra pedig a Google Musicot, ami a keresőóriás saját megoldása a zenei streamszolgáltatásra, és egy éve Magyarországon is elérhető. Annyira megdöbbentünk, hogy rengeteg embert megkérdeztünk: ők is hallják, mennyivel jobban szól a Google variánsa? Gondoltunk arra, hogy a konkrét számmal lehet a baj, illetve hangkártyára is gyanakodtunk, ezért keresztbe teszteltük a szolgáltatásokat, de újra és újra ugyanarra jutottunk: ha egy tízes skálán próbáljuk elhelyezni a hallottakat, akkor a Google valahol a nyolcas és a kilences között lehet (amennyiben a tíz a legjobb értékelés), a Deezer pedig hat-hét között. Ugyanerre az eredményre jutottunk különböző laptopokon és számítógépeken, de mobileszközön nem sikerült produkálni a különbséget. Ott nagyjából egyformán jól, 7-8 között szóltak a dalok, bár a dinamika talán itt is hajszálnyival a Google felé billentette a mérleg nyelvét.

Google Music ajánló
Google Music ajánló (forrás: Google Music) [+]

Az is megfordult a fejünkben, hogy esetleg a Chrome lehet a ludas, és a keresőóriás a saját szolgáltatását valahogyan hátulról is tolja. Firefox és IE alatt is maradt azonban a különbség, tehát nem sikerült a végére járnunk, mi okozza a Google előnyét. Végső elkeseredésemben lemértem, mekkora adatforgalmat generál a gépen egy-egy szám meghallgatása. És igen, itt van a kutya elásva. A Google Musicról ugyan nem tudjuk pontosan, hogy milyen bitrátával dolgozik, de ha elfogadjuk, hogy a Deezer 320 kbps-en adja le az adatot, akkor megállapíthatjuk, hogy a Google-é nagyobb. Nem sokkal, átlagban 10-15 százalékkal forgalmazott több adatot a keresőóriás szolgáltatása. Nem csak érzésre, ténylegesen nagyobb volt a dinamikatartománya. Tehát nem csak úgy hallottuk, tényleg jobban szólt a Google.

A közel egy hónapos tesztidőszak alatt egyaránt hallgattuk a Deezer és a Google szolgáltatását. Próbáltuk mindkét rendszert megtanítani a zenei ízlésünkre, ebben egyértelműen a Google lett a győztes. Néhány kattintással beállítottuk kedvenc előadóinkat és a kategóriákat, aztán engedtük, hogy szárnyaljon a Flow/Jó napom van Rádió. A Deezer sokkal szorosabban kapaszkodott az általunk megadott adatokhoz, a Google Music kreatívabban válogatott. Nekem ez utóbbi tetszett, de bizton akadnak olyanok, akik a saját számaikat hallgatnák inkább.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények