A tűzfal adja a másikat

Integrált biztonság

Napjainkban már az otthoni felhasználók sincsenek biztonságban az internet felől érkező támadásoktól. Az elektronikus levelekben érkező férgek, a megbízhatatlan oldalakon található szkript- és ActiveX-kártevők, trójai programok és telepítőik, kémprogramok, levélszemetek, rootkitek egyre elterjedtebbek, s fenyegetéseik fontossá teszik a különböző védelmi szoftverek használatát. Többé nem lehet szimpla odafigyeléssel és az operációs rendszer frissítgetésével megoldani védelmünket.

 

Mostanáig jellemzően több szoftver együttesét kellett használni a megfelelő védelem érdekében – tűzfal, vírusirtó, spyware-eltávolító, spamszűrés –, mindezt külön-külön konfigurálni, frissíteni. Az F-secure Internet Security 2006 programja egyszerre tartalmazza mindezeket az opciókat, sőt, plusz szolgáltatásként még tartalomszűrést is lehetővé tesz. Ez jelentősen megkönnyíti a felhasználók életét, így esetleg még az is feltelepíti, akit a több védelmi szoftver összehangolásának nyűge eddig riasztott. Nem véletlen: az átlagos felhasználók alapvetően kényelmi szempontok szerint cselekszenek, s a biztonság csak másodlagos számukra.

Vedd birtokba a gépem

A szoftver telepítése után alapbeállításokkal indul el. Tudnunk kell, hogy minden komponens számára többféle biztonsági szintet adhatunk meg, s ezek a szintek szabják meg, hogy az adott komponensben milyen beállításokat változtathatunk meg, és melyek lesznek az alapbeállítások (létezik mindenhol egyéni szint, melynek révén minden lehetséges beállítást megváltoztathatunk).


[+]

A következőkben részletesen beszámolunk a szoftver védelmi komponenseinek tesztelése során szerzett tapasztalatainkról. Külön vizsgáltuk a kémprogram- és vírusirtó, az internetpajzs-, a spamszűrő és a tartalomszűrő modulokat, valamint a program automatikus frissítési szolgáltatását.

Kémprogram- és vírusirtó

Vitán felül az Internet Security 2006 egyik legerősebb tulajdonsága, hogy minden megtalálható benne, amit egy korszerű víruskeresőnek tudnia kell, talán még több is: valós idejű vírusvédelem, levélszűrés, kézi és ütemezett víruskeresés, kémprogram- (adware, spyware) és rootkitkereső. Víruskeresésénél alapbeállításként csak bizonyos kiterjesztésű fájlok között keres, ezt érdemes lehet az összesre kiterjeszteni, természetesen ez bizonyos mértékű lassulással fog járni – a mai gépeknél ez nem számottevő. Külön lehet állítani az állandó és a kézi keresés opcióit is. Fontos megjegyezni, hogy ismeretlen kiterjesztésnél nem mindig detektálja a vírust, mivel nem mindig ismeri fel pontosan a fájlszerkezetet, de mivel végrehajtás és megnyitás előtt is teszteli a fájlokat – csak akkor, ha a valós idejű vírusvédelem be van kapcsolva –, ekkor már megtalálja a vírusokat. Az Internet Security 2006 természetesen nem csak vírusokat keres, hanem egyéb kártevőket, például trójai programokat is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények