Az intelligens vírusvédelemé a jövő

Motivációs változások, mennyiségi robbanás


IT.news.: A Panda Software új termékei, melyek néhány hónapja érhetőek el a felhasználók számára, a hírek szerint radikálisan új típusú védelmi megoldásokra épülnek. Miért volt szükség a már jól bevált vírusvédelmi metódusok helyett – vagy mellett – koncepcióváltásra?

Sándor Zsolt: A vírusvédelem területén éppen napjainkban élünk meg egy átértékelődési folyamatot, ugyanis a vírusok számát és természetét illetően az elmúlt fél-egy évben extrém változásokat tapasztalhattunk. Az iparági szereplők szempontjából most az a kérdés, ki reagál gyorsabban és hatékonyabban az új helyzetre. A jelenlegit megelőzően 2005-ben zajlott le egy nagy vírusfertőzés, de az akkori vírusok célja az adatrombolás volt, ma már viszont egyértelműen a pénzszerzés céljából történő vírusírás a jellemző. A motiváció megváltozása új helyzetet teremtett, melyet súlyosbít, hogy a felmérések szerint az aktív védelmi programok működésének ellenére az otthoni gépek 50–60 százaléka, a hálózatos környezeteknek pedig 75 százaléka fertőzött.

Sándor Zsolt

Az 1972-ben született Sándor Zsolt a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett okleveles építészmérnöki diplomát, majd a 1998-tól 2001-ig Graphisoftnál dolgozott, előbb mint minőségbiztosítási mérnök, később mint partnerkapcsolati csoportvezető. 2001-től 2004-ig a Panda Sortware-nél ügyvezető igazgató, 2003-tól 2005-ig az EMJ-nél tevékenykedik több funkcióban. 2005 áprilisától újra a Panda Software ügyvezető igazgatója, emellett 2006 szeptemberétől a SonicSlide International tulajdonosa.

A Testnevelési Egyetemen vitorlásedzői diplomát is begyűjtő szakember 20 éve vitorlázik, magyar bajnoki és Európa-bajnoki címmel egyaránt rendelkezik e sportágban.

IT.news: Mik az említett drasztikus változás jellemzői?

S. Zs.: A legfontosabb, ma munkát adó változás, hogy megemelkedett a naponta jelentkező új vírusok száma. Mert hogy is volt ez a közelmúltban? 2000-ben napi öt új vírus jelent meg, majd ezek száma folyamatosan emelkedett, 2006 végén már napi 200–300 vírust regisztráltak, ám ezek után robbanásszerű emelkedést tapasztalhatunk, jelenleg 3000 a naponta megjelenő új vírusok száma, s a görbe exponenciálisan emelkedik. E jelenség mögött nyilvánvalóan a vírusírók mind magasabb szintű tevékenysége, e tevékenység haszonszerzés céljából folytatott, szervezett keretek között történő művelése áll. A hackerek „annak idején” elsősorban a presztízsük miatt munkálkodtak, a dicsőség volt a fontos a számukra, hogy a vírusok toplistáján az ő vírusuk álljon az élen. Mára sok hackerből cracker lett, tehát olyan vírusokat gyártó szakember, aki illegális pénzszerzésre használja fel a tudását. Ebből kifolyólag e tevékenység jellege is átalakult: egy crackernek létfontosságú a csönd, a fel nem ismertség, a nyilvánosság kerülése. Ezért a vírustámadások is ehhez alkalmazkodtak, igyekeznek a lehető leghosszabb ideig észrevétlenek maradni, hogy minél tovább végezhessék azt a feladatot, melynek céljából ezeket a programokat létrehozták.


A napi új vírusok számának alakulása


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kórház a lemez szélén

    Kevesen tudják, hogy ez a NOD rövidítés feloldása. Miért ilyen népszerű itthon a szlovák vírusirtó? Interjú a hazai forgalmazó vírusszakértőjével, Kiss Zoltánnal.

  • Arab csodavárosok a sivatagban

    A felhalmozódott vagyont a szaúdi kormány ipari, technológiai és oktatási fejlesztésekre költi, s ez hatalmas lehetőség az IT-ipar főszereplőinek is.

Előzmények