Kaspersky Internet Security: az orosz bicska

Az orosz bicska

Nem vagyunk biztonságban az interneten – ezt már az is tudja, aki nem használja a világhálót. De mégis mit tehet az, aki nem ismeri ki magát a virtuális útvesztőben? Aki különösebben nem konyít az informatikához vagy csak nem akar időt és energiát áldozni egy komplex védelem kézi munkás felépítésre, hogyan védheti otthoni számítógépét böngészés, e-mailezés, szkájpolás, fájlmegosztás és -letöltés közben?

Többek közt ez a népes felhasználói csoport a célcsoportja az átfogó védelmet nyújtó programcsomagjainak, így a most bemutatásra kerülő Kaspersky Internet Security 6.0-nak is. Hajdan önállóan létezett a vírusirtó, a tűzfal, aztán jött a spamszűrő, az anti-phishing (adathalászat elleni) védelem, de immár több szoftverház is komplex internet security csomagot adott ki az otthoni számítógépek megmentésére. Ez a felhasználók többsége számára kényelmes megoldás, hiszen nincs programvadászat, inkompatibilitás, csak egy CD, egy install, és már biztonságban is érezhetik magukat.

Lássuk, hogy mennyire...

Telepítés

A Kaspersky Internet Security 6.0 standard méretű szoftverdobozban érkezik, amely meglepően üres: a pakk tartalma mindössze a telepítő CD és egy vékony könyv, amely az első lépésekben segít a program megvásárlójának (természetesen a CD-n a teljes súgó elérhető). A diszk behelyezése után választhatunk, hogy milyen formában telepítsük fel a szoftvert: teljes csomag (összes komponens), egyéni (komponensek kiválasztása), illetve lehetőség van csak a víruskereső telepítésére is (ilyen esetben sem a tűzfal, sem más védelmi komponens nem települ). Ezt követően a telepítő ellenőrzi, hogy van-e inkompatibilis szoftver a gépen: más vírusirtó vagy tűzfal, esetleg kémszoftver-gyilkos. Annak eltávolításáig a telepítés nem folytatható.

A Kaspersky Internet Security 6.0 egy-két perc alatt felköltözik a merevlemezre, és már lehet is aktiválni a szoftvert az interneten – a CD hátulján található vagy már meglévő kóddal –, vagy 30 napos próbát teszünk, esetleg későbbre halasztjuk az aktiválást, de ekkor a szoftver letiltja a frissítést. Ezt követően kéri, hogy adjuk meg a frissítési beállításokat: ez lehet automatikus (3 óránként), napi vagy általunk meghatározott.

A rendszeres vírusvizsgálatokat is pontosan megadhatjuk: teljes ellenőrzés induláskor (rendszermemória, boot sector, stb), de akár minden frissítés után is az új vírusdefiníciós fájlokkal. Megadhatunk kritikus területeket is (például Windows mappa), melyeket külön is ellenőriz időközönként a Kaspersky Lab terméke.

A szoftver igyekszik minimalizálni a hozzá nem értők általi szoftverleállítások okozta kockázatokat is: felkínálja, hogy külön jelszóhoz kötött legyen a program kikapcsolása és a beállítások módosítása is.

A telepítő következő lépésében a „hackerblokkoló” működését állíthatjuk be, amely gyakorlatilag a tűzfalat jelenti. A szoftver természetesen külön kezeli a helyi hálózatot és az internetet. Mindkét zóna alapértelmezés szerint rejtett módot használ (ez például webszerver futtatása esetén problémát okozhat), de ez természetesen változtatható. Majd kapunk egy listát a hálózatot használni kívánó alkalmazásokról, melyekre már itt is szabályokat hozhatunk létre, s a gép újraindítása után teljesen birtokba vehetjük az alkalmazást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények