A rootkiteket is elcsípi az F-Secure szoftvere

Az IT-biztonsági megoldásokat forgalmazó F-Secure ma sajtótájékoztató keretében mutatta be a magyar nyelvű kezelőfelülettel is használható F-Secure Internet Security 2006 csomagot, amelynek különlegessége, hogy védelmet nyújt a rootkitek ellen is.

A rootkit olyan számítógépes kártevő, amely képes elrejteni saját magát és más rosszindulatú kódokat, illetve a létezésükre utaló bármilyen nyomot, így miután feltelepül egy számítógépes rendszerre, sem a felhasználó, sem a vírusirtó nem képes észlelni. 2004-től kezdve a rootkiteket arra kezdték el használni, hogy férgeket, trójai alkalmazásokat és kémprogramokat álcázzanak velük, így a fertőzött számítógépek gyakorlatilag észrevétlenül adhatják ki személyes fájljainkat ismeretleneknek, küldhetnek a nevünkben kéretlen leveleket, vagy naplózhatják a billentyűleütéseinket.

„Bár a rootkitek által jelentett fenyegetés egyelőre nem széles körű, de ezek a kártevők is egyre terjednek, és ha már bejutottak a rendszerekbe, nagyon nehéz védekezni ellenük. Az F-Secure ezért azt tűzte ki céljául, hogy megakadályozza elterjedésüket. Évekkel ezelőtt a kémprogramok sem jelentettek túl nagy fenyegetést, napjainkban viszont az otthoni felhasználók számítógépeinek több mint 80 százaléka fertőzött kém- vagy reklámprogramokkal” – mondta a budapesti sajtótájékoztatón előadó Ilkka Ranta, az F-Secure termékcsoport-menedzsere.

Az F-Secure Internet Security 2006 védelmet nyújt az otthoni felhasználókat fenyegető támadások ellen: tartalmaz vírusvédelmet, kéretlenlevél-szűrő motort, tűzfalat, adatszivárgást megakadályozó, valamint betárcsázó és kémprogramok elleni megoldásokat. A csomag egyedi szolgálatatása a BlackLight rootkit-eltávolító motor, amely képes felismerni és eltávolítani az operációs rendszerek és az eddig elérhető biztonsági termékek előtt rejtve maradó fájlokat, mappákat és folyamatokat.

Azóta történt

Előzmények