A Pannon és a T-Mobile is bünteti a „túlfogyasztókat”

A T-Mobile is lassít

Úgy tudjuk, hogy a T-Mobile a december eleje óta elérhető, az 5 GB-os vagy annál nagyobb adatforgalmat magában foglaló csomagokhoz rendelhető ún. „korlátlan adatopció” esetében a Pannonéhoz hasonló, nem adatforgalmi limithez kötött korlátozási gyakorlatot használ. A fájlcserélőket a magenta szolgáltató is automatikusan lelassítja a számlázási ciklus végéig, de fenntartja magának a jogot arra, hogy egyéb esetekben is – a hálózat terheltségétől és a forgalmazott adatmennyiségtől függően – korlátozza a sávszélességet az ÁSZF-ben megszabott elvárható minimumra (120 kbit/s le- és 40 kbit/s feltöltés). Egyelőre az alig két hete piacon lévő korlátlan adatopcióval kapcsolatban kevés a felhasználói tapasztalat, de úgy értesültünk, hogy a T-Mobile ritkábban él a sávszélesség-csökkentés lehetőségével, többek között azért, mert a hálózata általában robusztusabb a riválisokénál.

Arra, hogy nem csak a fájlcserélőket korlátozhatja, egy tágan értelmezhető utalás olvasható az opció december 5-én elkészült honlapján. E figyelmeztetés szerint a mobilinternetes technológia korlátos erőforrásokra épül, és a „hálózati erőforrások túlzott igénybevétele ronthatja a hálózat teljesítményét és ezzel a szolgáltatás minőségét. A fentiek figyelembe vételével [sic!] az Internet Szolgáltatók Tanácsa által támogatott hálózathasználati irányelvekkel összhangban a T-Mobile fenntartja magának a jogot az adatforgalom időszakos vagy állandó lassítására.”

Hivatalos részleteket a lassítás mikéntjéről a T-Mobile sajtóosztályától sem tudtunk meg. „Abban az esetben léphet életbe a korlátozás, ha azt tapasztaljuk, hogy a felhasználók között közvetlenül nagy mennyiségű adatcsere történik. Amennyiben extrém használat miatt leszűkítjük a sávszélességet, továbbra is biztosítjuk az ÁSZF-ben vállalat garantált letöltési sebességet” – válaszolta szűkszavúan kérdéseinkre Hammang Henrik, a T-Mobile kommunikációs menedzsere, hozzátéve, hogy a fent idézett oldalon olvashatunk erről bővebben.

A korlátlan opció bevezetésével egyébként sajátos helyzet alakult ki a T-Mobile mobilinternet-kínálatában, ami miatt főleg a korábban 8, illetve 15 gigás forgalomkorlátos csomagra előfizetőknek fájhat a feje. Ők ugyanis a hűségszerződésük miatt nem válthatnak alacsonyabb szintű csomagra, ezért ha kérik az opciót, jóval drágábban kapják a „korlátlan” internetet, mint azok, akik 5 GB-os csomagjuk mellé rendelik meg a bevezető akció keretében egyébként egy évig havi díj nélkül járó kiegészítést. Míg 5 GB-os előfizetéssel havi 5790 forintba kerül a korlátlan előfizetés, 8 GB-ossal 9590, 15 GB-ossal pedig 14 990 forintot kell fizetni érte. De jó tudni azt is, hogy a fix adatmennyiséget biztosító csomagoknál nem él a lassítás eszközével a szolgáltató, ha viszont korlátlanná „bővíti” azt az előfizető, korlátozni fogják, amint túl sokat tölt le.

Nem létezik korlátlan mobilinternet

A három hazai mobilszolgáltató „korlátlan” mobilinternettel kapcsolatos gyakorlata jól mutatja, hogy ez a hozzáférési technológia ma még nincs bejáratva, a lehetőségeit és a korlátait maguk az operátorok is csak most kezdik megismerni. A probléma az, hogy a tanulópénzt az előfizetők egy részével fizettetik meg.

Ma a mobilhálózatok nem alkalmasak nagy adatforgalom koncentrált továbbítására. Az új technológiák, mint amilyen a 2010-es években várható 3GPP LTE (Long Term Evolution), javítani fognak ezen a helyzeten, de a felhasználókban – legalábbis a nagyobb adatforgalomhoz szokott felhasználókban – addig is tudatosítani kell, hogy a mobilinternet ma még nem teljes értékű alternatívája a vezetékesnek. Azért, mert a szolgáltatók a technológia korlátai miatt szankcionálni fogják a nagy adatforgalmat generáló előfizetőiket – ugyanúgy, ahogy a vezetékes szolgáltatók tették ezt az ezredforduló tájékán.

Kár, hogy az ő példájukból semmit sem tanultak az operátorok, és úgy néz ki, hogy most is csak GVH-határozatok és -bírságok után fognak kialakulni a mobilinternet-szolgáltatás nyújtásának és használatának korrekt feltételei.

Barna József

Azóta történt

Előzmények