Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    válasz 6030D #124370 üzenetére

    Igen, de ha süti a nap és felmelegszik akkor már nem annyira mindegy a dolog.
    A helyzet az, hogy ezek polimerek, de nem csak a polimer maga van benne, hanem egyéb tulajdonságjavítók. Nem tudom, hogy mi és milyen körülmények között tud kioldódni és a milyen hatással van a szervezetre, utána kéne nézni, és míg nem nézek utána talán jobb nem eröltetni a dolgot. Az üvegben 100%-osan megbízok, a rondamentesben pedig többnyire.

    Kis érdekesség, hogy ne gondold, hogy nagy mennyiségre van szükség mérgezéshez: az amcsik ugye elmentek vietnámba háborúzni, de a dzsungel miatt nem volt átlatható a terep, ezért gondolták leszórnak egy szert (agent orange), amitől a növények ledobják a leveleiket. Ezzel eddig még "semmi gond". Ennek a szernek a receptje adott, de a receptben foglalt reakcióidő túl hosszú volt, ezért jobban alágyújtottak, hogy felgyorsítsák, itt kezdődött a probléma, ugyanis melléktermék keletkezett, bizonyos "dioxán" (tetraklór-dibenzol-dioxán), mely mint kiderült erősen mutagén. Keléseket, daganatokat, hólyagokat, idegrendszeri leépülést okoz. Abból a részben dioxán tartalmú levélhullatóból rengeteget permeteztek vietnámra. Mindenki aki érintkezett vele nem túl hosszú időn belül kimurdált. A gyári munkások, a katonák és a vietnámiak, akikre leszorták, nomeg a durván torzszülött "csecsemőik", akik születtek, persze nem ez volt a cél, de hát a kapkodás sosem vezet jóra.
    Egy tudós megpróbálta kideríteni állatkísérletekkel, hogy mennyi a halálos dózis, de annyira veszélyes volt, hogy félbehagyta a kutatást. A becsült halálos adag 0,00000005g és annak csak türedéke is borzalmas betegségeket okoz. Egyszerre borzasztó és lenyűgöző, hogy milyen kevés anyag képes milyen nagy károkat okozni.

    De ezt csak azért írtam le, mert szerintem nagyon érdekes és tanulságos, nyilván ilyen erős mérgek nincsenek a műanyagban, viszont sokminden más igen, melyek egy részét tesztelték, más részét még nem, mert bevezetésük óta nem telt el elég idő ahhoz, hogy hatásuk látható legyen. Ott van pl a "ftalátmentes" marketingszó, mely BS. Tudjuk, hogy a ftalátok nem okoznak olyat emberben, mint a patkányokban, nem különösebben veszélyesek, ám a ftalátmentes termékek lényegesen drágábbak, pedig előállításuk elhanyagolhatóan költségesebbek, emellett hasonló veszélyeket rejtHETnek, mint a ftalátos műanyagok, talán rosszabbak.

    És akkor ott a BPA, mely tudjuk hogy káros, de a helyzet az, hogy szükséges. Ment a hiszti, hogy káros, ezért kiváltották valami újra, amiről kiderült, hogy még károsabb... :)

    A lényeg, hogy ezek új dolgok, nem teljesen ismerjük őket, veszélyeket rejthetnek, melynek "mi isszuk majd meg a levét"... :P

    Gondolom a "miért nem fogy el akkor a kulacs?" vicc volt. Természetesen nem fogy el, de "kopik" és nem mindegy, hogy ami kopik róla és megiszod mit okoz.

    [ Szerkesztve ]

    Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

Új hozzászólás Aktív témák