Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz farkas-j #45077 üzenetére

    Szigorú feltétel ugyan valóban nincs az egyforma antennákra, abban azért megegyezhetünk, hogy ez is csak körsugárzók esetén igaz, mert ha erősen irányított antennákra cserélnénk azokat, és a fő sugárzási irányukat is teljesen eltérően választanánk, annak ugye végképp nem lenne sok értelme.
    "Minden antennára egy csatorna csatlakozik, ami egy adó-vevő végfokot jelent."
    Ez MIMO-működést feltételez, a nevezett routertípus valóban 2x2(x2) MIMO-t támogat. Na most, ha egy ilyen rendszer egyik antennáját nagyobb nyereségűre cseréljük, akkor azt érjük el, hogy a kettő közül az egyik jelfolyam (spatial stream) nagyobb jelszinttel vehető a kliens-eszközön, illetve az adás-vétel szerepek nagyon gyors cserélődése miatt ez visszafelé is érvényes. Az eredeti kérdés a hatótáv növekedésére vonatkozott, így vegyük azt az esetet, mikor a router-kliens link már olyan gyenge, hogy a kliens az egyik jelfolyamot (ami a router nagyobb nyereségű antennájáról származik) még éppen elfogadható szinttel veszi, a másikat viszont (az eredeti, kisebb antennáról) már nem. A MIMO-ra épülő nagyobb sebességű módnak ilyenkor búcsút is mondhatunk, egyetlen használható spatial stream marad, ami 802.11n kapcsolat esetén legfeljebb 150 Mbps linksebességet tesz lehetővé, de miután abból az esetből indultunk ki, hogy a jelszint nagyon gyenge, a valós linksebesség csak a töredéke lesz ennek. Vagyis a MIMO-ra épülő adatkapcsolat egy ilyen 'feles' antennacseréből nem igazán profitál.
    A másik eset, hogy eleve nincs MIMO-s link az állomások között, mert mondjuk a kliens csak 150 Mbps-es (egyetlen antennája van, így legfeljebb egy stream-et kezel). Ekkor a router két antenna jobb esetben spatial diversity működést tesz lehetővé, vagyis a router antennát vált, ha a kliensről származó térerő csökken, avagy a dekódolt jel bit-hibaaránya megnő. Ha a pillanatnyi tartózkodási helyzet (terjedési útvonal, visszaverődések, akármi) úgy hozza, hogy a router már eddig is a nagyobb nyereségű antennát használta - amire nagyobb az esély, hiszen arról elvileg ugyanolyan körülmények között is nagyobb jelet kapott -, a másik pedig le volt kapcsolva, akkor ha megpróbál antennát váltani, azzal szembesül, hogy nem csak a diversity miatt lesz más a vételi jel szintje a másik antennán, hanem annak kisebb nyeresége okán is. Működni éppen működik, de ebben az esetben eleve nincs szükség két antennára. Mivel a diversity-működés hatásossága, a diversity gain értéke alapban nem túl nagy (legfeljebb néhány dB), ezért nagy nyereségbeli különbségek esetén teljesen értelmét vesztheti a mutatvány. Ennek oka, hogy a diversity gain értéke alapban két tényezőtől függ: az egyik a két vett jel közötti összefüggés avagy korreláció, a másik pedig a két jel átlagos szintje közötti különbség. Mivel a diversity gain annál nagyobb, minél kisebb a két antennáról vett átlagos jelszint különbsége (illetve minél kisebb közöttük a korreláció), belátható, hogy ez abban az esetben teljesül, ha az antennák nyeresége megegyezik.
    Ezért van az, hogy akkor jár legjobban a felhasználó, ha a két- vagy többantennás routeren minden esetben azonos nyereségű antennák vannak. Nem feltétel, csak éppen így van a legtöbb értelme.

Új hozzászólás Aktív témák