Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Sk8erPeter #6783 üzenetére

    Magától nem is fog megjelenni, de sokféle módon megoldható. Egyik lehetőség egy bootmanager program telepítése (sokak számára a legegyszerűbb).

    Van lehetőség az XP bootmenübe is beépíteni más oprendszereket, de aki még soha nem csinált ilyet, annak komplikáltabb. A biztosabb működéshez ilyenkor a Win98 vinyóját kell beállítani boot-eszköznek. Az aktív partíció (jelenlegi DOS) bootszektorát fájlba kell menteni, mondjuk bootsect.dos néven. Utána az XP javítókonzol fixboot parancsával a DOS bootszektor átjavítása NT típusúra, majd XP indítófájlok átmásolása (ntldr, boot.ini, ntdetect.com, bootfont.bin) következik

    Boot.ini-ben az rdisk(0) átírása rdisk(1)-re, ezáltal lehetséges a másik vinyón lévő XP indítása.

    Win98 indítása pedig:

    C:\bootsect.dos="Windows 98"

    Ha mindez elsőre túl nehézkesnek tűnik, az XP telepítő maga is felismeri és elvégzi ugyanezeket a dolgokat, de csak akkor, ha a Win98 vinyója van beállítva boot-eszköznek, így azon észreveszi az előző oprendszert (konkrétan az aktív partíció bootszektorát nézi ilyenkor).

    A telepítőprogram ugyanis csak a számítógép boot-vinyóját és a bootpartíciót nézi ilyen szempontból, de azon kénytelen is módosítani, hogy működhessen a bootfolyamat, illetve az új oprendszer. Másik vinyón lehet bármilyen rendszer, azt nem "bántja", nem veszi fel a bootmenübe sem, úgyhogy mintha nem is lenne.

    Az XP által készített boot.ini-ben egyébként ilyet láthatunk:

    C:\="Windows 98"

    De ez csak azért van, mert az ntldr alapból egy bootsect.dos nevű fájlt keres, így ezt nem fontos külön közölni vele, feljebb az érthetőség kedvéért írtam ki rendesen.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák