Új hozzászólás Aktív témák

  • ekkold

    őstag

    válasz Doky586 #68073 üzenetére

    Sokáig használtam én is az XP-t. Azért mert relatíve kicsi a gépigénye, és emiatt régebbi PC-n is gyors, és sokáig el is látta azokat a feladatokat, amire használni akartam. Nekem nem voltak fagyási gondjaim sem vele, stabil volt. Miért cseréltem le?

    Mert kb. 3Gb-nál több RAM-ot nem tud kezelni, és amikor vettem másik PC-t, abban 8Gb RAM volt. Némelyik szoftvernek pedig az újabb verziói
    már nem működnek XP-n. Ennyi. Ha ez a két ok nem lenne, akkor talán most is XP-t használnék. (mellesleg virtuális gépen most is használom néha egy-két dologra)

    Akkoriban a Win7 nem tetszett, eléggé bugos volt (még service pack1 előtt) , és erősen rezgett a léc, hogy teljesen áttérek xUbuntu Linuxra. De azért a linux mellett felraktam, ismerkedtem vele. Ahogy jöttek a javítások, használhatóbb lett, meg valamennyire testre-szabtam, és így már egész elfogadható, és stabil rendszer.

    Amikor a Win10 megjelent, brutálisan rossz volt, annyira, hogy munkahelyen több gépen is vissza kellett állni a win7-re, mert alapvető dolgokkal is voltak problémák. Itthon eszem ágában sem volt ezzel szívni, majd ha sok-sok javítás után kiforrott lesz, addigra talán jó is lesz. De addig amíg valami (a támogatás megszűnésénél jóval nyomósabb ok) nem indokolja, a váltást, marad a win7. A munkahelyemen win10 van a gépeken. Most is bugos. A kettővel ezelőtti frissítésnél pl. törlődött néhány szoftver a PC-ről, az azutáni frissítéskor az összes elmentett wifi jelszót törölte. A legutóbbi frissítéskor pedig az Eagle (jogtisztán vásárolt program) licencét törölte
    (szerencsére volot róla mentésem és vissza tudtam állítani). Van egy másik szoftver, amit virusosnak jelez a defender (w7 alatt nem), és állandóan töröl belőle egy fájlt (amúgy nem virusos, csak vaklárma). Beállítok engedélyt neki a defenderben, hogy ne piszkálja. Egy darabig jó is, aztán pár hét után újra törli. Amikor firssít már előre félek, hogy éppen mi fog elszállni. A win7-el is voltak gondok az elején, de ennyire durvák nem, inkább szépséghibák, vagy kezelhető budgok (pl. a hálózat állapotát hibásan jelezte fix IP esetén, de attól még működött). A win10 hibát meg még sorolhatnám, van közte olyan amit az elején (még az előző munkahelyemen) jeleztünk a microsoftnak, vissza is jeleztek, hogy ismert a probléma, dolgoznak rajta, de tudtommal a mai napig nem sikerült teljesen megoldani. Tehát ami a lényeg: és tényleg azért használok win7-et mert nem akarom szivatni magam a win10-el. És mivel jól működő linux is van élesben telepítve, ha a win7-et kinyírják valahogy, lehet, hogy akkor sem lesz win10 felrakva itthon. Persze a linux is bugos, de annak érezhetően fogynak a hibái, pl. wine alatt egyre több windows-os program is szépen megy linux alatt (és persze sok meg nem megy), de egyre fogynak azok az alkalmazások amik csak win alatt mennek. Vagy azért mert megy wine-al, vagy mert megírják linuxra is (pl. az Eagle - amivel elég sokat dolgozok, már régóta kiadja linuxra is a programot)

Új hozzászólás Aktív témák