- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MrSealRD
veterán
Tenjaku whisky-vel volt már valakinek tapasztalata?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Dorian
félisten
Sziasztok,
Vennék vmi jobb whisky-t, de ismeretlen terület ez számomra, a Jack Daniels, Chivas-ig jutottam eddig, ill Glen-valamelyiket vettem már egyszer, az pl. ízlett.
Kérek javaslatot, milyen whisky-t vegyek, ami nem-kokainárban van, tehát 15 körül, mondjuk két félét. Jó lenne, ha linkelnétek konkrét webshop ajánlatát is.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Mercutio_
félisten
Speyside whiskyk között nézz szét, Aberlour 10 éves, Glenfarclas 10/12/15 éves, Glenrothes, a Timorous Beatie, Scallywag párost is megnézheted, de más környékről egy Arran 10 éves vagy Nikka from the Barrel is jó lehet.
Ha valami szimpatikus olvasd el a véleményeket róla.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Dr.Zoo
őstag
Ha a füstös vonalat is ki szeretnéd próbálni, Laphroaig 10.
Én személy szerint nem nagyon vagyok whisky-s, de ez ízlett!Esetleg a Bushmills. Szintén füstös, figyelemre méltó darab.
[ Szerkesztve ]
"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
Dorian
félisten
Még nem tudom. A füstös söröket kifejezetten nem szeretem (nem is dohányzom, és a húskészítményekből sem szeretem a nagyon erősen füstölteket).
Még egy kérdés:
Ezeket milyen hőfokon kell inni? Jégkocka gondolom szóba se jöhet, hiszen ott van a nemtummilyen szűrt forrásvízből készült drága ital, akkor ne dobjunk már bele klóros csapvízből készült jégkockát.
Az ízek kibontására emlegetett pár csepp víz valóban pár cseppet jelent?[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Zanik
addikt
Szobahőmérséklet. Jég nélkül. Jéggel már koktél!
Pár csepp víz mehet. Én először mindig tisztán kóstolok, utána kevés vízzel hígítva. Kicsit más lesz tőle az íz, egyes jegyek eltompulnak, mások felerősödnek. De inkább csak akkor csinálok ilyet, ha túl erős nekem valami hígítatlanul, és hajt a kíváncsiság.Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Dorian
félisten
Aberlour-t tegnap este megkóstoltam, egyértelműen jobban ízlik tisztán, mint utána egy nagyon kicsi (desztillált) vízzel. A víz tompítja az ízeket. Krémesít, de erre itt semmi szükség, lehet, h magasabb alkoholtartalomnál igen.
-
kockasfuluny
csendes tag
Sziasztok!
Páromnak közeleg a születésnapja és imádja a whiskyket. Nos én teljesen távol állok a témától, csak netes oldalakról informáltam magam, de gondoltam itt is tudtok segíteni! Szóval, szeretném valami különleges whiskyvel meglepni. Tavaly a Cragganmore Single Speyside Malt (12 éves) whiskyt kapta tőlem, az ízlett Neki.
Esetleg valami ajánlásotok, mit érdemes még kipróbálni? -
Dorian
félisten
A Timorous Beastie jó választás volt! Határozottan többet ad, komplexebb ízvilág. Illatában a hárs és az érett körte, ízében a meleg fűszeres méz és még volt valami ami most nem ugrik be, utóízben csokis karamell. És az átlagnál nagyobb alkoholtartalom sem jött elő, nem zavart be. Nikka-t még nem bontottam fel.
Nekem a sok helyen olvasható pár csepp víz - tipp itt sem jött be, ugyan más illat-ízjegyek jönnek elő, de sokkal többet fed el a "krémesítés" mint amennyi a plusz.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
kistusik
tag
Hali. Sokan írják hogy kezdők. Na én a kezdők kezdőjének érzem magam a topic elolvasása után. A lényeg, hogy nagy próbálkozásokban vagyok azzal kapcsolatban, hogy mit igyak. Azt hiszem itt az idő minőségi ivásra váltani. Ugyanis huszon 1-2 évesen mindegy volt csak üssön. Szóval a Whisky mellett döntöttem, mert évekig Jim Beam-et ittam, csak energia itallal nem lett jó vége szóval sem Whiskyt sem energia italt nem ittam 1 éve. Azóta sem sikerült megtalálnom azt, hogy mi lenne a nekem való szóval visszatérnék a Whiskyre, de mostmár tisztán próbálkoznék meg vele. Egyszer pár éve kóstoltattak velem valamit, nem tudom mi volt az, de nem izlett olyan volt mintha valami tiszta szeszt ittam volna meg. Na ezt szeretném elkerülni. Ebből adódik is a kérdésem. Milyen Whiskyt tudnátok ajánlani? Ha izlésemmel kapcsolatban van kérdés nyugodtan. Tiszta pálinkát nem szeretem, a mézest megiszom. A Borbol is a vörös édes. A sört nem bírom meginni, de a megysör jelenleg a top nálam. Jagert nagy duzzogva megiszom. A Metaxát nem bírom. Szóval ez lenne az én izlés világom, amiből az derűl ki nekem is hogy az édesebb ízvilág vonz.
A másik. Jó pár oldalon utána olvasgattam, meg itt is. De számomra nem derült ki pontosan/részletesen, hogy is szokták inni. Elég csak jéggel és megvárni hogy picit elolvadjon? Vagy jéggel és pici vízzel, vagy jég nélkül csak egy pici vízzel? Mennyi az arány? 5cl hez tényleg csak 1-2 csepp? Vagy 5cl hez 1cl víz? Vagy ízlés kérdése? -
veterán
válasz kistusik #464 üzenetére
Első körben igyál tisztán majd utána vizezz! Ráadásul vizezni inkább a 40+-osokat illik amik viszont már más kategóriák.
Én kezdésnek ajánlanék egy Nikka All Malt japán, Benriach alapkiadást, Glenfarclas 10-12 évest, valamint egy Jameson Crested-et.
Vörös borból nem létzeik édes (egy két kivéltet leszámítva) de ha bejön ez az ízvilág akkor keress például portoi finish-eket, vagy sherry cask-os érlelésű whiskyket. Merem ajánlani a Glengoyne 12-t vagy a személyes kedvencemet a Glenmorangie, quinta ruban-t.
Hajrá!
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Frogged
aktív tag
válasz kistusik #464 üzenetére
Nem egyszerű az ízlés világod ha rövidből csak a mézes pálinka ízlik még a Metaxa sem amiből az alap gyengébb és édesebb mint a Whiskyk 95%-a.
Kemény dió olyasmit ajánlani a mézes whiskyken kívűl ami passzólhat az ízlésedhez.A fentebb ajánlot jameson Crested az nagyon könnyed selymes cucc ha az sem ízlik én rá sem próbálnék a többire, esetleg egy Grants Signiture ami szintén könyed karamelás és nem drága ezekel tennék egy próbát.
Vagy a Bulleit Rye ami édes és zamatos de nem annyira erős ezek az én tippjeim. -
Flashback
addikt
Sziasztok megint
Tavaly mikor a fater beleivott az Ardbeg-embe nagyon ízlet neki. Szeretném karácsonyra meglepni valami hasonlóval. Tudnátok ajánlani valami selymes füstös profilút?profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Dr.Zoo
őstag
válasz Flashback #468 üzenetére
Ha füstös, inkább Laphroaig 10.
[ Szerkesztve ]
"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
-
igi
aktív tag
Mostanában kóstolgattam a Laphroaig Four Oak -ot, szerintem megfelel a paramétereknek.
És literesthis is the beginning of a beautiful friendship
-
Flashback
addikt
Lafrojg lett végül. Az én listámon is rajta volt már amúgy.
Kint élek németben itt majdnem gyöngyösi árszinten vannak a single maltok Ha valaki még emlékszik a postomra.
Köszönöm mindenkinek![ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Antonio
senior tag
Esetleg Talisker 10.
Nem annyira füstös*, ellenben elég összetett zamatos borsos nagyon jó kis malt sok felfedezni valóval (szerintem nagyon jó az árt érték aránya) kifinomultabb min pl Laproaig 10 ...Most vettem Taliskert még csak 1 poháron vagyok túl ... de este megint rámegyek
*Laphroaig 10 e- van még füstösebb kategóriából Talisker kevésbé füstős, de a feleségem azért megkérdezte mikor megcsapta az orrát hogy "megint a büdösből iszol?" (értsd Laphroaig 10) mondom "igen" (nem akartam magyarázkodni)
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Antonio
senior tag
válasz adamssss #445 üzenetére
szia
kérdésem az anCnoc 12 irányába lenne.
Jelenleg egyik kedvenc itókám a DALWHINNIE 15, elég könnyen iható tényleg gyümölcsös "zamatos" ízek kavalkádja mikor kiengedem a szám minden zugába. Gyorsan fogy ...
De olvastam hogy anCnoc 12 is nagyon hasonló (sok helyen magasabbra értékelik min dalwhinnie -t )és másodsorban olcsóbb is.
Netán ittál már Dalwhinnie 15 öt vagy Highland park 12 (Viking honour) mert kb hasonló karakterűek lehetnek ... van összehasonlítási alapod ancnoccal ...?
Karácsonyra már 3 whisky vel megleptem magam black friday -n (Talisker 10/Nikka FTB/Benromach 10) szóval most egy ideig csendbe kel lennem ... de a következő listán Ancnoc ott van.
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Antonio
senior tag
Dalwhinnie az finom nem fogsz csalódni benne a malátásabb gyümölcsösebb vonalat kedveled ...
Ancnoc hoz is nagy reményeket fűzök (pláne mivel olcsóbb) mert minden blogon dicsérik több helyen magasabb pontszámot is kapott mint Dalwhinnie.Ezek szerint Highlend 12- már kostóltad?
Arran 10 is megér egy próbát, az is van otthon, igaz már csak egy ujjnyi van az üveg alján de nincs szívem meginni, ez volt az első üveg (kb 1 éve) Maltom, mikor is beszippantott a whisky világ. Neki az illata pompás, de a szájban talán a másik 2 "jobban teljesít" ... bár lehet csak fel kéne újra elevenítenem az emlékeket ... már régen ittam.
-
Frogged
aktív tag
Maláta whiskykböl csak a Glenfarclas 12 volt eddig meg és a zöld Johnni de finoman szólva sem győztek meg.
Scotchból is nagyon kis százalékban találtam számomra ihatót a túlzott fanyarság és füst nekem tönkre teszi az íz élményt.Alapvetően a Bourbonok közt találtam meg a számításaimat, ott könyebben talál az ember zamatos édes és kevésbé tölgyes dolgokat.
Nekem a jelenleg kapható édes whisky kínálatból a Bulleit Rye és a Four Roses Single Barell a kedvencem, de a Jameson Crested és a fekete johnni is bejött.Szivesen próbálok általam még nem kostolt whiskyket de kevés van ami ízre és árérték arányban is megüti azt a szintet hogy újjra rendeljek belőle.
-
Antonio
senior tag
Érdekes én pont fordítva voltam
Alapból kezdésnek Arran 10-et (SM) és egy Woodford Reserve (bourbon) vettem hogy tudjam melyik irány a nekem való és hát scotch (Single Malt) nyert.A woodi még mindig meg van a fél üveg (igazából mióta a SM palackaim száma megnőt nem is ittam). Nekem az (lehet a bourbon maga) nagyon édes fűszeres, nekem mindig az volt érzésem hogy folyékony somlóit iszom ... na karácsonykor elkortyolók egy kicsit.
Ha bourbon jobban bejön akkor Woodford reserve/Buffalo Trace/BULLEIT/Four Roses/Koval/
-
Frogged
aktív tag
Valószínüleg nagy eltérések vanak a között hogy kinek mi az édes nekem a Bulleitek közül is csak az alap volt ami számomra túl édes volt.
De a Buffalo trace már nálam nagyon enyhén édesnek számit vagy pl a Nikka FTB-is.
A Woodford és a Koval még várat magára meg a Blantonokal szemeztem de már jó ideje nem kapni ott ahonnan szoktam rendelni. -
Antonio
senior tag
szia, Nem hallottam még a Timorous ról de felkeltett az érdeklődésemet anCnoc 12 mellett felkerült a listára.
Esetleg ha megkóstolod majd Nikka-t tudnál valami összehasonlítást írni (Nikka vs Timorous)? Mert Nikka FTB engem is ott vár a "spájzban" de csak karácsonykor bontom meg ...
vagy ha esetleg ittál már Highland Par 12 (Viking honour) vagy Dalwhinnie 15 öt? ezekhez képest milyen?
köszi
-
veterán
-
Dorian
félisten
Kóstoltam már a Nikka-t (sőt a fele már a múlté ), de nem vagyok jó ilyesmi leírásokban, nem vagyok akkora gourmet, én azt sem értem, hogy sokan hogyan bírnak felidézni annyiféle ízt, mint amivel ezeket jellemezni szokták.
Annyit tudok mondani, hogy a Nikka határozottam, mégsem bántóan erős, édes-tölgyes ízű, valamilyen parfümös illattal. Számomra a Timorous egyértelműen komplexebb ital.[ Szerkesztve ]
-
Antonio
senior tag
Köszönöm, persze én se vagyok nagy gourmet
Nem akarok okoskodni mert valószínűleg tudod (?) de Nikka azért erős mert (részben?) "hordóerősségű" kiszerelés. (tehát palackozás előtt nem hígítják vissza a whisky-t friss forrásvízzel mint a legtöbb whiskynél).Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Mercutio_
félisten
Én bár bírom a szerzőt, de a WNet-es túlcizellált értékelésekről mindig a 15-20 évvel ezelőtti boros scéna leírásai ugranak be
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
Sziasztok!
Ki mivel lepi meg magát az ünnepekre? Én "vétkeztem" és nem whiskyt vettem, hanem egy rumot ami óriási sikert aratott nálam. Plantation Pineapple.
Ez a rum valami fenséges. Kicsit hajaz a pina colada-ra és amikor belekortyolok és behunyom a szemem ott vagyok a Karib tengeren egy kis homokos tengerparton. Bátran ajánlom bárkinek aki rumkülönlegességet keres.Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Frogged
aktív tag
válasz adamssss #486 üzenetére
Én semmi extrát nem vettem csak egy Bushmills Black Busht mert kiváncsi voltam.
Pótoltam az elfogyot készletet a Grants Signiture és a Jameson Crestedből, mert ezek nekem kellenek othonra mindigMeg vettem ajándékba egy Monkey Sholdert tesomnak kiváncsiságból.
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz adamssss #486 üzenetére
Én egyelőre őrlődöm...
Makers Mark már tavaly is foglalkoztatott, hogy kipróbáljuk. Van is Tescoban 2 poharas verzió 9 ezerért. Ami nem rossz....
Aztán ugyanazon a polcon megláttam egy Akashi Meisei-t szintén 2 poharas verzióban. Ez kisebb, 0.5L kiszerelés. Ez viszont 15 ezer pénz.
Meg láttam egy Teeling ír whiskeyt (ehhez is jár 2 pohár) is...A bőség zavara... Próbálunk minden évben másikat kóstolni... lehetőleg jobbat. De kezdek rájönni, hogy nem feltétlen a jobb a jó irány. Elég ha inkább csak más...
Ami eddig történt:
Ballentines, Jim Beam, Glenfiddich 12, JD, JD Honey, Glenfarclas 15, Hibiki, Akashi, JD Singel Barrel.JD egyébként nekem nagyon nagy kedvencem. Gondolkodtam még egy JD Gentleman Jack-en is.
Nehéz döntés....
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Antonio
senior tag
sziasztok
víz hozzáadásával hogy álltok?
Tegnap este megkóstoltam Nikka FTB -t de nem estem hasra tőle ... lehet érdemes lenne vizet adni hozzá... csak a mennyisággel nem vagyok tisztábanlegtöbb helyen csak pár cseppet említenek, de "tudományosabb" helyeken 5 ml től kezdik az adagolást (50ml whiskyhez) [link]
na most a pár csepp az max cl ben mérhető ami igen messze esik a ml től
-
Antonio
senior tag
Na szóval reggel rájöttem hülyeséget írtam természetesen a víz mennyiségénél a cl butaság. A lenyeg hogy 1-2 csepp az messze van a 5 ml től
-
Frogged
aktív tag
Ízlés kérdése itt minden a Nikka FTB-től én sem estem hasra mert nem annyira az én ízlésemhez lett kitalálva.
De objektíve nagyon jó italnak tartom mert jól érezhető hogy mit szeretnek benne azok akiknek bejön.
Számomra pl egy Glenfarclas 12 rejtély hogy miért tartják árérték arányban meg úgy egyáltalán jó whiskynek.
De az itteni többségnek meg az általam kedvelt könyedebb édesebb whisky vonal ami nem fekszik, nincs ezzel semi baj.
Annyi fajta whisky van a világon mindenki talál magának ha nagyon keres olyat amire azt tudja mondani hogy ez igen.Én személy szerint vizezni nem szoktam föleg hordó erőségű italokat, de nyugodtan lehet vele kisérletezgetni egy kevés vízzel, neked lehet bejön.
-
Beri
addikt
válasz MrSealRD #488 üzenetére
A három példád mind másik műfaj. Ha leírod, hogy azok közül, amit kóstoltál, mi és miért tetszett, könnyebb lenne kitalálni, hogy miben lelnéd még örömöd.
A Gentleman Jack amúgy nem egy nagy élmény, bár abban az árkategóriában nincs túl nagy tűzijáték úgy eleve. A no7-nél kedvesebb, de komplexitást ne abban keress.eladó Aromamizer RDTA V1
-
veterán
Tegnap este kicsit kalandoztam a Good Spirit Bar-ban és íme az eredmény:
Aberfeldy 12yo: Egy csodás nedű, csodás ízekkel. Talán az est legjobb itala volt. Tipikus felföldi párlat. Kicsit sherrys de nagyon tiszta és csodás benne az összhang. Az utóillat is fantasztikus. Erőteljes és karakteres. Egy palack mindenképpen kell belőle.
Busmills Malt 10yo: Elsőre nagyon nem ízlett. Hozta a lágy ír jelleget de az alkohol nagyon kiüvöltött belőle emiatt igen karcos volt. Végül adtam hozzá vizet és úgy szépen megnyílt. De igazából semmi extra. Az utóillat is teljesen jellegtelen már ha beszélhetünk egyáltalán utóillatról.
Isle of Jura 10yo: Az est másik nagy slágere. Sherry és közepes füst amiben az az érdekes, hogy az utóillatnál a füst teljesen eltűnik csak a sherry marad meg. Szép hosszú lecsengés. Nem is tudom eddig, hogy maradhatott ki.
Laphroig 10yo: Füst minden mennyiségben. Egy jó füstös whisky kétségtelen de nekem a füsthöz már kell a test és egyéb dolgok is ami pl a Kilchoman-ban ott vannak. De egy nagyon szép és kerek whisky ahol a füst ellopja a show-t.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Hedon
tag
válasz adamssss #497 üzenetére
A Kilchomanban (Sanáig) valóban sok minden felfedezhető, nekem a füstöt is elnyomta valami marcipános, parfümös, egzotikus jelleg - így emlékszem. A Laphroaiggal kapcsolatban viszont nem értem a füstös éleményt. Egyedülálló, számomra még a Islay kategóriából is kilóg, mégpedig az erősen termálvizes illata és íze miatt, ami a többi Islay-ban épphogy felfedezhető csak nyomokban, és füstöt ugyanúgy keresnem kellett benne, mint a Sanaigban. Még a Lagavulint sem az igazán füstösök közé sorolom.
Számomra a Caol Ila-nál kezdődik a fenol, és a Machir Bay-n át (sajnos csak) az Ardbegig és a Port Charlotte-ig tart (egyelőre).
Jut eszembe: Mennyiért mérnek abban a bárban egy dram Octomore-t?
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Egyelőre a kíváncsiság hajt... Szeretnék minél több újdonságot megkóstolni...
-
MrSealRD
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- Motoros topic
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
- DXRACER Prince Series L kék fekete gamer szék
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
- Opel Insignia Full extra! Ezt érdemes megnézni és elolvasni a hirdetést !
- Dreame D10 Plus robotporszívó és nedves feltörlő
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest