Új hozzászólás Aktív témák

  • Gave

    addikt

    válasz zeus_2k14 #18106 üzenetére

    Szia,

    Az én véleményem, hogy ötletet senki nem fog lopni, mert abból szvsz sokkal több van már így is egy fejlesztőnek mint amit valaha fel tudna használni.

    Néhány dolog amivel szvsz számolni érdemes:

    * Terjesztés: "Honnan jön forgalom a weblapodra?"
    * Pozícionálás: "Miben lesz jobb mint a konkurencia? El tudod érni a célközönséget hatékonyan?"
    * Skálázhatóság, és költség tervezés: "Mennyibe kerül egy user, hány usert lehet normálisan kiszolgálni?"
    * Védelem, kompenzálás: "Hogyan védekezik az oldal a tipikus internet vandalizmus ellen, ha user sub idő, kredit stb elveszik emiatt, hogyan kompenzálod?"
    * Adaptáció: "Van e backup plan ha pl a free része megy az oldalnak, de a fizetős nem?, reklám? lesz elég forgalom?"

    A klasszikus (szvsz_mind_³6« :D ) job portál egyébként nem egy nagy tech. Sima classified ads CMS átalakítható aránylag kevés munkával, tapasztalat nélkül pár hónap, fejlesztővel szvsz ha tudod mit akarsz és van cash akkor <1h;

    Az a baj szvsz, hogy sokan túlértékelik az ötletet/alapelgondolást, de a legtöbb oldal vagy implementáció (pl.; nem elég könnyű használni, feature-bugok), kínálat pozi vagy a terjesztésen elbukik.

    Egy ilyen weboldalnak a létrehozása , kezelése, kb mennyire jönne ki, úgy, hogy nem én csinálnám?

    -- Teljesen részlet függő, ha jól gondolom specifikációt nem tudsz írni rá, az normál helyen máris 100-300k körül megy, amiből már esetleg érdemes dolgozni, de még ez is simán lehet olyan amit a cég kb a saját csapatára és bevált szoftver stackjára írt meg.

    -- Nyílt CMS átpofozása, itt leginkább a jó setup és esetleg szétcibálni skálázhatóra és a modern front end rá ami költséges, bár már majdnem 2éve nem nézem, szóval lehet azóta van más opció vagy könnyebb lett a mikro servicet mögé rakni.

    -- Bérelsz CMS-t és rá custom modul + full service karbantartás, erre lehet, hogy valakitől tudsz havidíjas ajánlatot kapni, kisebb lehet az induló költség azonban folyamatosan számolni kell vele, és valsz beragadsz a céggel, ha a céggel lesz valami akkor nehéz helyzet van. Előnye, hogy az összes technikai kérdést "kikerülöd" (elvileg megoldják helyetted), cserébe hosszútávon sok pénz. Illetve ha esetleg adaptálódni kell user igényekhez és a cég akivel szerződsz szenya akkor jobban sarokba tudnak szorítani.

    Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, én kb 100-ból 1 olyannal találkoztam aki tudott adni életképes spec-t és kutatás anyagot a projektjéhez.

    Ha az ötleted teljesen véletlenül freelance és "micro jobs", alkalmi munkák lennének, arra is van már szoftver és piaci szereplő(k). ;)

    Gardaai: Ehhez pl. nem értek semmit, de azt feltételezem kell majd valami nagyon "egyedi" és jól behatárolható képesség amit esetleg le lehet védetni.

    //vélemény volt, mielőtt jönnek boszorkányt égetni :D

    Here? For folks like us? Wrong city.., wrong people

Új hozzászólás Aktív témák