Új hozzászólás Aktív témák

  • [Newman]

    tag

    válasz tasiadam #5694 üzenetére

    Nem éppen. A datastore heartbeat egy plusz dolog, ami abban az esetben segíthet, mikor a hosztok nem érik el egymást. Ekkor a datastore-on azért képesek jelezni mely gépek vannak bekapcsolva rajtuk, mely hosztok vannak életben.

    Nyilvánvalóan egy IP alapú tárolónál körül kell járni a dolgot, mert ha például azonos fizikai interfészen, switch-eken történik a tároló forgalma, mint amúgy például a management vmkernel interfésze, akkor olyan nem nagyon fordulhat elő, hogy az egyik megy, a másik meg nem. Így van ez a VSAN-nál is, de nyilván az iSCSI tárolódnál is.

    Isolation az egy tök másik dolog. Mikor van mondjuk három hosztod és - egyszerűsítve - az egyik leszakad, mert kihúztad a hálózati interfészeit. Akkor nyilván ő nem hallja a másik kettőt és a másik kettő nem hallja őt. Na ilyenkor megpingeli alapértelmezetten a default gw-t a management vmkernel-en és ha nem válaszol, akkor ő izolálódott. Ha négy hosztod van és kettő szakad le egyszerre és azok hallják egymást, akkor pedig partícionálódás van.

    Nálad két hoszt van, szóval ha a másodikből kihúzod a kábelt, az abban a pillanatban el is veszti a storage-ot. Nem hallja a másikat és az isolation címet sem bírja pingelni és nyilván a datastore-on sem tud életjelet adni magáról. Szóval a "power off and restart VMs" lesz a vége. Az első hoszton, viszont nem azonnal. A HA nem két másodperc alatt lép.

    Mikor nem megy majd a HA? Millió oka lehet:
    - sok a reservation VM vagy RP szinten. Ha pl az első hoszton futó VM-ek CPU/RAM erőforrásait rezerválod és a második hoszton futó VM-ekkel is ezt teszed, akkor az első hoszt csak annyit tud szolgáltatni, amennyi fizikailag benne van. Viszont két fizikai gépnyi erőforrást kéne előállítania, hiszen ami rezervált, az nem swap-polhatja ki, oda kell adni ténylegesen a fizikai RAM-ból.
    - ha például bármely VM a második hoszton olyan port group-on van - standard switch esetén fordulhat elő - amely az első hoszton nincs felvéve. Tehát ha az Ubuntu VM-ed első interfésze mondjuk "VLAN10" nevű port group-ban van és az első hoszton az "VLAN 10"-ként van felvéve, akkor tuti nem lesz HA.
    - Olyan ISO van becsatolva, ami a második hosztról elérhető, de az elsőről nem.
    - Ha az FDM agent-nek van problémája, fel sem települt pl. Ha a host and clusters nézetben a HA agent státusz bármi más mint primary/secondary.

    Azért kértem a vmotion próbát, mert ha át lehet vmotion-özni a problémás gépet, akkor a fenti első három eshetőséget ki is zártuk. Igen tudom hogy a HA-hoz nem kell vMotion, de a fentiek a HA-nak is beakasztanak ha akár egy is közülük jelentkezik.

    VCIX-DCV,VCIX-NV,vExpert,vExpert Pro,vExpert NSX,VMCA - newman.cloud

Új hozzászólás Aktív témák