Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #27746 üzenetére

    Chicagói Nyilatkozat a Biblia tévedhetetlenségéről
    Úgy tűnhet, máshonnan közelítek, de szerintem ugyanazt a kérdést boncolgatja.
    Tehát idézet: "Elutasítjuk, hogy a Szentírás a tekintélyét az egyháztól, a hagyományoktól, vagy bármely más emberi forrásból nyerné."

    Tökre adná magát a dolog.
    De...
    Papság, (rend), templom már az Ószövetség idején (zsidók) is volt, Jézus azonban minden keresztény szerint - felekezettől függetlenül - Egyházat alapított.
    Időrendben tehát a keresztény Egyház az Újszövetségi iratok keletkezése előtt, megélt tapasztalatként létesült, az írott emlékezet (evangéliumok, ApCsel, Jelenések - nyilván tehát a real time keletkező leveleken kívül) tartalmi elő-valóságaként: Jézus követői, majd térítő apostolai, majd a többi (püspökök, diakónusok, stb.).

    Szóval izgalmas kérdés, hogy az Egyház mint forrás tagadható-e az Egyház tagjának számító írás-szerzők megtagadása nélkül?

    Itt ütközik ki a következetesség a Katolikus Egyház folytonossága (Jézustól és Szent Pétertől máig), illetve a protestánsok következetlensége között (pl. sola scriptura, stb.).
    A fenti link és a link mögötti dokumentumból származó idézett rész evangelikál protestáns felekezetek által elfogadott nyilatkozat.

    Én spec. az ilyenek miatt is szeretem megkülönböztetni a katolikus álláspontot és a protestáns álláspontot.
    Amikor egy füst alatt le-"alkalmatlanoztad" a katolikus kutatókat a protestáns kutatókkal együtt (egyáltalán: kivehető szándék szerint minden hívő kutatót), akkor azért kérdeztem vissza arra, hogy mely katolikus kutatóra gondoltál, akit megismerve csalódtál benne (módszertanában, következtetéseiben), stb...

    Mindazonáltal:
    "Szerinted az első keresztények pontosan ugyanazt hitték, mint a mai katolikusok?"
    Ha nem így lenne - szerintem nincs is így -, akkor nem az Egyházról, nem a folytonosságról, hanem bukásról, törésről, Jézus küldetésének megtagadásáról, tanításának elvesz(ejt)éséről lenne szó.
    Szóval igen, ugyanazt (ld. Nikaia–konstantinápolyi hitvallás).

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák