Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz aujjobba #38770 üzenetére

    Pár jótanács:
    1) biztonsági mentés mindig legyen. Ha véletlenül nincs, akkor ne egy ilyen mentetlen rendszeren kezdjél el partícióméretezőset játszani
    2) ha véletlenül kisebbre vetted, és megfelelő partíciónálóprogival csináltad (ami nem hülyebiztosságból még fájlrendszerrel felül is formázza, pl. a GParted ilyen), akkor visszaállítható, ha emlékszel, hogy pontosan mely szektoroktól mely szektorokig terjedtek a partíciót. Erre én azt a rendszert vezettem be, hogy az első partíció egész MiB-os határon kezdődik (2048. szektoron, 512 bájtos szekotorokat feltételezve), innen kezdve a boot vagy EFI partíció általában 100-500 MiB, egész MiB, majd erre rá a partícióim egész GiB-nak (1024 MiB-nak) a többszörösei. Így ezek után minimális emlékezettel ki tudom számolni egy elbarmolt partíciós táblánál is, hogy mik voltak a szektorhatárok, de egyszerűen fel is írhatod.
    3) a dd-s mentés visszahúzása még mindig működhet, egy külső HDD-re is visszahúzhatod, majd átméretezed az illető fájlrendszer felett a partíciót nagyobbra (biztonság kedvéért jóval nagyobbra), és terminálban a sudo resize2fs segítségével megpróbálod átméretezni, így lehet újra működni fog. Nem garantálható semmi, de egy próbát megérhet.

Új hozzászólás Aktív témák