Aktív témák

  • ArGab

    őstag

    Folyamatosan használtam most egy darabig az Ubuntu 10.10-et, illetve most felkerült a Mint 10 RC a helyére, és alaposan megfigyeltem a hang/mikrofonproblémámat.
    A helyzet a következő: elindul a gép, ilyenkor minden rendben, működik az integrált mikrofon, működik a jack-sense, azaz ha nincs rádugva semmi, akkor a speaker szól, ha van, akkor a speaker elhallgat. Ezt követően bizonyos idő elteltével (van hogy pár perc, van hogy 10 órát ment gond nélkül) egyik pillanatról a másikra megszűnik működni mindkettő funkció. A hangbemenet részen a szintjelző teljesen elszürkül. Ha éppen volt a kimenetre dugva valami, akkor a speaker már nem szólal meg utána, hiába húzom ki a dugót, ha nem volt éppen rádugva semmi, akkor pedig a speaker nem némul el ha csatlakoztatok valamit. Újraindítás után megint menni szokott minden, de ugyanúgy csak egy ideig.

    Amit eddig próbáltam: alsamixerben hiába állítok akármit, nincs befolyása a dologra. Tehát ha a speaker néma, hiába viszem fel a hangerejét, nem szólal meg. Ha a mikrofont szintjeit manuálisan állítom, az sem segít.
    Próbáltam az ALC268-nak megfelelő összes neten megtalált snd-hda-intel model beállítást az alsa.conf-ban, de ez csak még jobban bekavart, mert már induláskor sem szólt/működött rendesen általában valami. Auto beállítással, bios probe-bal megtalál ugye mindent, működik ahogy kell, csak egy idő után egyszerűen fogja magát és elszáll.
    Hardveresen jó minden, Win7 alatt hibamentesen működik mindez.

    Valakinek akármilyen ötlete, tippje, hogy mi a gond forrása, oka, mit nézzek meg, mit próbáljak állítani, stb? Igazából ez az egyetlen idegesítő dolog tart vissza a a teljes Win7-ről történő váltásról. :O

Aktív témák