-
IT café
Wise díjak [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Van itt valakinek tapasztalata azzal, hogy áfakörös, átalányadós egyéni vállalkozónak lehet-e egy Wise Business account a "céges" bankszámlája?
Elvileg az áfakörösség miatt csak "pénzforgalmi számla" az elfogadott, de arról már nem igazán találok aktuálisnak tűnő infót, hogy a Wise Business megfelel-e pénzforgalmi számlának, és ha igen akkor hogyan kell azt átverekedni a NAV-on?...
Turenkarn
-
Gabás
addikt
Valszeg nem belföldi pénzforgalmi számla, de attól még használható, legfeljebb lesz egy nem használt ingyenes (vagy szinte ingyenes) belföldi számlád is
-
HoTDoG
tag
A Wise Business számla ugyan magyar számlaszámot ad, az a GIRO-ba be is van kötve (azonnali utalás), de cégjegyzékben nem fog megjelenni.
Annyi a plusz feladat, hogy nyitsz egy ingyenes vállalkozói számlát (ha még nincs) valamelyik "hivatalosan bejegyzett banknál" (erre most nem jutott eszembe a szakkifejezés).
Illetve a megfelelő NAV-os formanyomtatványos lejelented a NAV felé a WISE számlá(ka)t. Ha aktiválsz bármikor deviza számlát, azt 15 napon belül be kell jelenteni.Bármilyen adót, áfa-t tudsz utalni Wise-ról közvetlenül a NAV felé.
[ Szerkesztve ]
-
malor
aktív tag
Egyébként azt lehet tudni, hogy milyen cégek használnak Wise Business számlát Magyarországon?
Nálunk is felmerült cégen belül a Wise Business, csak még céggel nem találkoztunk, ami mondjuk Wise-ról utalt volna vagy még mi sem utaltunk cégnek Wise-ra. Teljesen készpénzmentesek vagyunk, így a Wise Business önmagában kb. lefedi az igényeinket. Csak fura, hogy még eddig egy vállalkozás nem jött szembe, ami Wise Business-t használt volna.
-
törölt tag
válasz emcee825 #8358 üzenetére
A másik kérdés a bizalom... mennyire bízol ilyenbe és teszed kockára a dolgokat. Elég egyszer megégetni magad valamivel. Egy üzleti partnernél ez sokkal több kárt tud okozni, mint a banki költség.
Én egyébként olyanról tudok, aki a dolgozóit fizeti így ki. Mert ingyenes az utalás (aztán, hogy még használja-e nem tudom).
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
Rendeltem egy csomagot amit a német posta szállított volna viszont még a német posta raktárából ellopták(nem csak az enyémet).
A feladó már elkezdte az ügyintézést. Tegyük fel ülnek rajta. Én a Wise-al vissza tudom kérni a pénzt amit aztán majd ők leboxolnak a feladóval?
DHL szám van ahol látszik, hogy több mint 10napja változatlan az EU-n belüli szállítás állapota. -
pictigjis
senior tag
ha az eladó jóhiszemű (és ezek szerint az, hiszen elkezdte az ügyintézést), meg kell várnod, amíg ő kap kártérítést a német postától, amiből kifizet téged. nem nagyon látom, mi alapján kéne a wise-nak visszaadni a pénzedet, vagy egyáltalán milyen alapon tudná. ők nem a paypal, ahol viszont létezik ilyen vásárlói védelem
-
Oliverda
félisten
válasz pictigjis #8361 üzenetére
Pedig minden kártyás vásárlásra lehet chargebacket kérni, ez alapvetően nem egy PayPal feature, csak a kereskedelmi bankok ezt nem reklámozzák, érthető okokból.
Filing a Chargeback for your TransferWise Debit Card Transaction
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
-
pictigjis
senior tag
-
tomp
félisten
Igen az eladó jóhiszemű(nevezzük meg: OnePlus) és nem egyedi eset az enyém mert rajtam kívül még tudok 2 magyart akinek szintén ugyan úgy ugyan ott tűnt el. Ki tudja még mennyi emberét lopták el Jürgenék...
A lényeg, hogy létezik ilyen lehetőség is. Nyilván csak akkor fordulnék a Wise-hoz ha már több hete lógna a levegőben a dolog és nem lépnénk előre.
Köszi mindenkinek! -
emcee825
csendes tag
válasz #33802016 #8359 üzenetére
Igen, a bizalom egy fontos kérdés, de ebben nem lesz két egyforma ember.
Én kezdetek óta használom a WISE-t. Akkor még Transferwise volt és csak arra szolgált, hogy pl. német IBAN számra tudtam utalni úgy, hogy egy gyűjtő számlára beutaltam a Forintot (ingyen utalok), ők ott átváltották (kb. 0,3-0,4% volt a költség szemben a mai több, mint duplájával) és utalták egyből tovább. Általában néhány órán belül ott volt.
Az elejétől fogva teljesen átláthatóan működött és már jó pár éve nyereséges és tőzsdén is van a cég. Nekem sose volt gondom velük. Pár hónapja kértek lakcím igazolást, mert nekem még eddig nem kellett. Ismerek olyat, akinek egyedüli magyar bankszámlája, fizetést kap rá és mindent csinál vele. Oylat is ismerek, aki csak családon belül kap rá nagyjából egyforma összegeket, de néha többet is és neki se volt gondja belőle évek óta. Ismerek olyat is, aki egyéni vállalkozóként sima WISE számlát használ, mert nem ÁFA körös, az éves bevétele nem éri el a 12 milliót. Szintén évek óta használja, különböző magánszemélyektől, cégektől kap rá pénzt teljesen rendszertelenül.
Szóval, ha engem kérdez valaki a WISE-ról, akkor ezeket szoktam mondani, meg még azt is, hogy a zárolásnak mindig oka van. Pl.: egyik kollégám elvállalta az osztálypénz gyűjtését és ezért csinált egy WISE számlát. Első körben nyilatkoznia kellett, hogy nem közszereplő/nincs hozzá köze (név egyezés miatt kérdezték). Majd a harmadik bejövő utalás után megfogták az összeget és nyilatkoznia kellett, hogy mire használja a számlát. Azért fogták meg, mert a közleményben "A. Andika 7A" és ilyenek voltak. Meg kellett magyaráznia, hogy mi ez. Ezt magyarul, email útján megválaszolta és 2 órán belül fel is oldották a számláját. Ha valaki nem fekete/szürke zónában akar mozogni, akkor nincs nagyon esély rá, hogy gondja legyen belőle. A különböző Facebook csoportokban olvasom az elégedetlenkedőket és a legtöbb esetben kiderül, hogy vagy ÁSZF sértés volt, vagy nem akart/tudott elszámolni a pénz eredetéről. Ilyen kérdések esetén nem érdemes a sértődöttet játszani, hogy mi közük van hozzá, csak simán meg kell adni valamit, ami kellően alá tudja támasztani a pénzmozgásait.
Ettől függetlenül tökéletesen megértem, ha valakinek nem szimpi vagy rossz tapasztalatai vannak vele, pedig teljesen ÁSZF szerint cselekedett. Nekem még nem volt. Persze nem frissen nyitott számlával kezdtem el milliókal mozgatni vele
-
Oliverda
félisten
válasz pictigjis #8364 üzenetére
Nyilván csak akkor lehet opció, ha valahol már megfeneklett az ügy. Mondjuk azt nem értem, hogy egy Oneplus kaliberű cég alapértelmezetten miért nem küldi újra a terméket ilyen esetben, amikor erről a helyzetről egyáltalán nem a vásárló tehet.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
malor
aktív tag
válasz emcee825 #8366 üzenetére
Üzleti szempontból a Londoni Tőzsdén átlagban kb. másfél millió darab Wise részvényt adnak-vesznek naponta. Jelenleg 830-860 GBP/részvény árral. 2023 kimondottan jó év volt a Wise-nál, ha az ember a Revenue (968 millió angol font) és az Earnings (114 millió angol font) oszlopokat nézegeti.
Mi erősen kacsingatunk vele, hogy áthelyezzük az egész céges bankolást. Mennyire jellemző, hogy nem működik az azonnali forint utalás? Visszaolvasva láttam, hogy magán Wise számláról előfordult, hogy Raiffeisen bankszámlára nem működött, csak késve. Visszafelé is jellemző az ilyesmi? Tehát előfordulhat, hogy a Wise nem írja jóvá azonnal?
-
viktorhu
veterán
Annak idején a Gearbest topic tele volt ezzel a német postás problémával, az értékesebb vásárlásoknak állandó fekete lyuk ez a szállítási mód. Első körben a feladó tudja kerestetni a postával az eltűnt csomagot. Ha chargeback-et indítasz, akkor az eladónak azt kellene igazolnia, hogy te megkaptad a terméket. Én még csak OTP-nél csináltam ilyet, ott azonnal jóváírták a pénzt a hitelkártyára, és csak azután nyomoztak.
-
axlfsi
veterán
Srácok!
Követem a topikot, de nem rémlik, hogy hasonló esetről olvastam volna, így hát megkérdezem (annál is inkább, mert emiatt a "kombó miatt", egy több éves Revolut accot már elvesztettem egy éve).
Szóval, van nekem egy Wise fiókom, kártyám, idén 2. éve. Eddig még soha nem kértek be semmi extra igazolást (de persze ha kérnek, nem lenne akadálya, pl. egy közüzemi számla), ... ámbár(!) a bankszámla, amit használok, amire a havi bérem is érkezik, nem a nevemre szól (nincs is saját basnkszámlám), mert a feleségemmel egyet használunk, ami valakinek a nevére kellett, hogy szóljon és úgy döntöttünk, hogy az övére fog. Ennek ellenére persze, a bankunknál teljeskörű felhatalmazásom van mindenre. Ugyanakkor, amikor utalok a Wise accomra pénzt, akkor - habár egy a vezetéknevünk, de tény, hogy - az Ő nevével történik (a saját nevemre szóló számla hiányában).
Ezzel kapcsolatban lett volna a kérdésem, hogy esetleg van-e itt még valaki hasonló szituációban mint én, esetleg emiatt adódott-e már problémája a fintecheknél?
(nem tartok sok pénzt rajta, nem is használom sokat, főképp külföldi webshopos vásárlások alkalmával megy rá egy összeg, amiből aztán történik egy vásárlás is, illetve egy közel 100k Ft is van rajta alapból - de ennyi).
˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
fecus
őstag
Szintén zenész. Még nem volt gond. Én aktívan használom a Wise kártyát.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
axlfsi
veterán
válasz Oliverda #8377 üzenetére
Korábban írták itt többen is, hogy számlakivonatot vagy közüzeműt kértek, azért kérdeztem, ... illetve, ami miatt még kíváncsi vagyok erre a kombóra, hogy másoknak mennyire okoz esetleg problémat, az az, hogy ugye nem az én nevem szerepel az alkalmankénti utalások során a forrásszámlán (hanem a feleségemé).
˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
törölt tag
Revolut topikból másolva:
Egy másik témában (Mibe tegyem a megtakarításaimat?) kovaax írt egy hozzászólást, rákérdezett a NAV-nál, hogy hogy adózik a Wise-n keletkező kamat.
A NAV válasza alapján, az hogy a Wise 30% kamatadót von le, nem mentesít itthon a szocho megfizetése alól.
Két lehetőség van, egyrészt ad ki a nav adóilletőségről igazolást, ezt a Wise-hez benyújtva, elvileg nem vonhatnának 15%-nál nagyobb kamatadót az illetőtől, másrészt visszaigényelheti az eddig levont adó 15% feletti részét(ha akarja és tudja).Ugyhogy maradjunk annyiban, nem jobb a Wise, mi a Revoval ebből a szempontból jobban jártunk, nekunk csak a szochot kell befizetni és pont.
-
tomp
félisten
válasz viktorhu #8374 üzenetére
Jelenleg a chargeback csak vészmegoldásként használnám de eddig úgy néz ki, hogy a OnePlus foglalkozik a dologgal mert nem egyedül vagyok a lopással.
A héten kell visszajelezniük, hogy mi van a csomaggal.
Szerintem azóta Jürgen már el is adta a telefont a marketplace-en... -
qqzs
őstag
Sziasztok. Beszedési megbízás mukodik wise számláról? Erdemes oteperol valtani?
Eladó: GTS450
-
qqzs
őstag
Hasznalja valaki ugy a wiseot hogy utalasokra kartyahasznalatra wise es beszedesre meg otp kartya nekul?
Eladó: GTS450
-
emcee825
csendes tag
Beszedés Forintban nem működik. Ezen felül minden más igen, tehát kártyás vásárlás, utalás.
Ha van akkora bejövő Forint utalás, akkor érdemes mellette fent tartani egy ingyenes magyar bankszámlát, de ismerek jó pár embert, akinek egyetlen pénzügyi szolgáltatója a WISE és teljesen jól elvan vele.
-
malor
aktív tag
válasz emcee825 #8389 üzenetére
Talán pont azért vannak el vele ilyen jól, mert a Wise így nem egy ad hoc szolgáltatás az életükben. Az algoritmus ezért "jól érti" a bejövő és a kimenő összegeket. Pont abból lehet baj, ha valaki teljesen véletlenszerűen használja a Wise-t. Olyankor jöhetnek a kérdések, átmeneti zárolások, stb.
-
emcee825
csendes tag
Rezsi nagy részét kártyával fizeti, maradékot meg lehet ingyen utalni. Csekkek 95%-án van QR kód és akár az iCsekk app-al lehet kártyával fizetni.
Sajnos az utalások kézzel mennek, mint minden, nem céges netbankban. Időzített utalások vannak, ismétlési lehetőséggel. Kedvezményezetteket létre lehet hozni.
Nyugdíj tényleg nem jöhet rá, illetve nagy multi cégek (AUDI, BOSCH, stb.) szoktak problémázni, mert nekik IBAN-t kell felvinni a fizetési rendszerben a számlaszámokat. Ilyenkor legtöbbször elég csak megadni azt is és megy simán. De pl. Cetelem Takarékszámlához nem lehet felvenni forrás számlának, mert nem tetszik nekik, hogy hivatalosan külföldi pénzügyi szolgáltató, hiába van belföldi formátumú számlaszáma és viselkedik minden alap szempontból úgy.Nem kell Gránitosnak lenni, bankmonitor.hu -n lehet keresgetni.
Ha akarat van, akkor lehetőség is akad
[ Szerkesztve ]
-
zsola400
aktív tag
válasz dredjudge84 #8394 üzenetére
Ezt a csomagot már lezárták, nem kehet igényelni. Helyette UniCredit Partner Aktív Nulla van és nettó minimálbér bejövő a feltétel.
-
cocka
veterán
válasz zsola400 #8395 üzenetére
Még szerencse, hogy a nettó minimálbér adókedvezményektől függően változhat, tehát nem is értem, hogy ez hogy lehet egy fix követelmény. A bruttó a fix. De ha azt esetleg sokallnák az ügyfelek, akkor is lehetne mondani, hogy mondjuk a bruttó minimálbér 75%-a stb.. és az teljesen egyértelmű, ellentétben a nettóval.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy másnál is előfordult-e, de megváltoztatták az Eurós számlaszámomat úgy, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptam róla.
Tavaly Szeptemberben utaltam rá utoljára, most akartam újra és észrevettem, hogy a mentett utalások között a Wise-nál nem ua a számlaszám.
Ellenőrizzétek Ti is.[ Szerkesztve ]
Üdv: Mcrazy
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Parfüm topik
- iOS alkalmazások
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Elektromos cigaretta 🔞
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest