Új hozzászólás Aktív témák

  • HussarF

    addikt

    válasz PredatorZoli #4883 üzenetére

    Ha jól tudom, a fogyasztói kosár összetétele ismert, ami alapján az inflációt számítja az MNB. Lehet, hogy kis kutatással meg lehetne találni azt is, hogy milyen összetételű kosarakat rakott össze ehhez az elemzéshez.

    #4885 Ringman
    Anno, a fizikus szak elején a Kísérleti fizika I. első előadásán pont ezt hoztan nekünk szemléltetésképpen az előadó, hogy milyen gyakran találkozunk függvényekkel és deriváltjaival a való életben (vö. az iskolázatlanabb rétegek arrogáns "megmondásaival" a (nem is olyan magas szintű) matekkal kapcsolatban pl. "hol használom én ezt majd a való életben".) Kivetített egy újságcikket, valami olyasmi volt, hogy "lassul az infláció növekedése". Mit is jelent ez a matematika nyelvén? Hogy az árak időben alakulásának 2. deriváltja negatív. Nem azt, hogy az árnövekedés árcsökkenés lett...

    #4886 ngaba
    Igen, sztem is ez a megoldás. Hiába csökkenne %-osan ugyanannyit a bevételed, nem húsbavágó, ha teszem azt ha nagyobb része így is megtakarítás. Csak nyilván a megtakarításod mértéke többet csökken az inflánál, mert nominálisan is kevesebb lesz, hisz egy részét az infla miatt el kell költened.

Új hozzászólás Aktív témák