Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz cinemazealot #20519 üzenetére

    Sajnos a split klímák esetében precízebb a gépészet, így igen nagy gond van abból ha sokszor hirtelen elveszíti a tápellátást.
    Az alapesetben tűzforróan forgó kompresszor kenése-hűtése azonnal leáll, nincs ideje a kompresszornak kifutnia magát hogy ne szabaduljon el a hő.
    Ez ha több alkalommal előfordul eleinte csak hangosodást, de pár évnyi hangosabb működés után már rendellenes teljesítményt fog produkálni.
    A nagy méretű forgólapátokat forgató venti motorja se szereti az azonnali leállást. Lehet úgy tűnik kívülről hogy ha állítasz a hőmérsékleten akkor "azonnal megszűnt a morajlás" de a valóságban ez sose azonnali.

    Ezért van tele az összes klímás topic azzal hogy a split klímákat nem ajánlatos a régi "B GEO" tarifára kötni, mert ott napi 2 alkalommal 2-2 órára leállítják a táplálást. Persze előre meghatározzák hogy reggel 8-10 és délután 17-18 között nem szolgáltat, cserébe egész évben, tehát nyáron hűtés idején is olcsóbb a tarifa. Egy klasszikus víz-víz hőszivattyúknak kifinomultabb a programozása, az automatika szerelő beállítja a dolgokat felprogramozáskor, ott a radiátorokban lévő folyadék tárolja is egy ideig a hőt, ezért találták ki a "B geo" tarifát. De a split klímák esetén nincs erre lehetőség.

    A split klímákat ezért az egész évben 24/7 üzemre kitalált "H tarifára" szabad kötni, ahol állandóan kaphat áramot, cserébe csak október 15 utáni időszakban van olcsóbb tarifa, nyári hűtés során ugyanannyit fizetsz mint a normál nappali órádon.

    Persze lehet területi áramszünet, de a split klímák tervezésekor nem számítanak rá, 1-2 belefér, de nem szeretik a rendszerest.

    #20515 Teasüti
    A split klíma is hőszivattyú, ne alacsonyítsd le szegényt. :D

    Ahogy fentebb írtam (meg más is), az adott szoba levegőjét fűti fel, fentebb le írtam hogy milyen egyéb komfortérzetbeli hátrányokkal.

    Így egy komplett ház esetén az egyenkénti split klímás helyiség fűtés amellett hogy egyeseknek kellemetlen lehet a forgó ventilátor által keltett huzat, költség szempontjából elérheti egy radiátoros-padlófűtésese, meleg víz keringetéses központi hőszivattyús rendszer költségét. Persze az is előny hogy ha 1 egység kiesik, a többi még tud fűteni, ami központi rendszerek leggyengébb pontja.

    Gazdaságosság terén még mindig gazdaságosabb egy hőszivattyús központi fűtési rendszer fogyasztása, fentebb is írtam hogy a split.-klímás megoldás csak utolérheti a gázcirkós rendszerekét, de beelőzni nem tudja a -5 alatti külső hőmérséklet időszakba. Felette jobb a split-klmával fűtés hatásfoka, de jobban lehűlnek a falak.
    Ehhez képest egy víz-víz hőszivattyú még olcsóbb fogyasztással tud működni.
    Cserébe az 1 db egységre jutó bekerülési költség nagyobb, de jobb a komfort érzet pl padlófűtéssel.

    Ha úgy adod le a megrendelést hogy a hőszivattyúddal akarsz hűteni is, akkor úgy alakítják ki, de a legkomfortosabb hűtés a mennyezet irányából történő hűtés, ehhez pl a padlófűtéshez hasonlóan alakítják ki a hűtőkört a mennyezeten, tehát növeli a költséget. Vagy eleve légbefúvó kazettákat építenek ki a helyiségben.

    Tehát hűtéshez is lehet használni ugyanazokat a padlófűtés csöveket, csak kevésbé gazdaságos a teljes helyiség hűtése szempontjából. Fázik a lábad, miközben a fejed forr...
    De ez már nagyon régóta másik topic. :D

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák