Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz cinemazealot #10914 üzenetére

    Ez az aktív PFC eléggé voodookérdés.

    A két véglet biztos: a passzív PFC-s tápnak szinte mindegy, hogy szögletes-e a feszültség, a valódi szinuszformát meg mindegyik aktív PFC-s táp is szívesen fogadja (még szép...).

    Az én jelenlegi eszközparkomban a Chieftec GTC érzékeny a jelformára, csak a szinuszossal működik, a GPS és GPA, illetve a HiPro vígan elmegy a trapézzal is.

    De volt egy ezzel kapcsolatos komolyabb ügyem is. Egy nagyobb intézmény sok millió forintért vett UPS-eket, közepes árfekvésű, kvázi szinuszosokat. Aztán jött a nagy pofára esés, amikor kiderült, hogy döntő többségükkel leállnak a gépek -- mint kiderült, az egységes beszerzés miatt egységes volt a géppark is.
    Jogi eljárás, szakértői vizsgálat következett, aminek keretében felkerestük a tápegységek és a szünetmentes tápok magyar képviseletét is. A villanytani részét sajnos nem értettem, de a vége az lett, hogy próba szerencse, az aktív PFC esetén van esély arra, hogy érzékeny a jelformára, ami technikailag magyarázható, de kérdés, hogy tervezési figyelmetlenség vagy tudatosan beépített tulajdonság-e, mivel simán megoldható, hogy ne legyen vele gond -- és többnyire nincs is. A tápos társaság el is ismerte, hogy az adott típusjelű tápegységeik sokáig valóban csak szinuszos feszültséggel mentek megbízhatóan, de az újabbak már csak az egészen szab kínai UPS-ek négyszögjeleire dobják el időnként magukat.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák