Új hozzászólás Aktív témák

  • pendre54

    addikt

    válasz martonx #65478 üzenetére

    Üdv!
    Szóval, neked is meg dying starnak is mondanám, hogy nem akarok hitvitát kezdeményezni :) ebben a témában, vannak erre szakosodott topikok. Tipikusan az a helyzet, hogy meg kell hallgatni mindent. A videókártyáknál, meg a prociknál tiszta sor van, ott lehet mérni a teljesítményt, egy USB kábelnál nem.
    Viszont abban talán egyetértünk, hogy a DAC USB kábele szed össze zajt a PC alaplapjától. Az olcsóbb árfekvésű DAC-ok ráadásul nem is rendelkeznek önálló tápforrással, hanem a működésükhöz szükséges delejt is az alaplapról kapják, a jobbacska DAC-ok már mind saját tápforrással rendelkeznek, mint pl. az enyém is.[link]
    Talán a legmórickásabb próba ez lenne. A DAC-okhoz kapott kb. nyomtatókábel minőségű kábelnál, a DAC-ot bekapcsolni, a hangerő szabályozóját nullára letekerni, és a fejest felrakni, lehetőleg teljesen csendes, külső zajoktól mentes szobában. Semmilyen zenét nem elindítani, hanem szép lassan elkezdeni a hangerőszabályozót felfelé tekerni ebben az állapotban. Lehet, hogy már kb. 35 %-on hallható lesz egy minimális alapzaj, ami leginkább ilyen sustorgó hangra emlékeztet. Feljebb tekerve ez a hang nyilván egyre erősebb lesz. Természetesen sok függ attól, hogy milyen hangerőszabályozó állásnál jön elő ez a hang, hogy milyen minőségű a DAC, milyen érzékenységű a fejes, meg persze milyen a kábel.
    Na most ugyanezt kipróbálva akár egy pár ezer forintos kábellel, már más eredményt fog mutatni lehet, hogy csak az 50 %körüli állásnál jelenik meg ez a zaj.
    Azután ki lehet próbálni egy csúcskategóriás, jóval százezer forint feletti kábellal is, pl. egy AudioQuest Diamond-al, az eredményt meg majd tapasztalja aki próbálja, nekem egy ilyen kábelhez még nem volt szerencsém.[link]
    Természetesen messze nem csak ennyit jelent, egész más karaktert tud adni a zenének egy jó minőségű zajszűrős USB kábel, kiszélesedő színpad, az egyes hangszerek a helyükre kerülnek, stb., de mint írtam innentől kezdve átmehet hitvitába, amig nem próbálja ki az ember.

    "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

Új hozzászólás Aktív témák