Új hozzászólás Aktív témák

  • k-adi

    nagyúr

    The Girl from Plainville (2022)
    season 1 finale

    "I Love You, Now Die" (a HBO-s változat)

    Egy kemény történetet dolgoz fel a sorozat, hasonlóan a "13 okom volt"-hoz (13 reasons why), itt is tini öngyi a téma, mégpedig a Commonwealth v. Michelle Carter eset... ami nem egy mai eset, de én emlékszem, hogy ez még kint volt anno az index címlapján is, talán azért is, mert az ítélet precedensértékű: [Amerikában SMS-sel és cseten is lehet gyilkolni]

    Egy ilyen témát mindigis nehéz feldolgozni helyesen, már amennyire lehet ezt helyesen. Ami a "13 okom volt" elrontott, az itt sikerült: kevesebb rész és karakter, pörgősebb story, viszont ami meg ott jól ment, az meg itt nem sikerült: az idősíkok közti ugrálás.
    A főszereplő csajt alakító Elle Fanning remek cast volt Michelle Carter szerepére és a sminkesek jó munkát végeztek rajta, de a Conradot alakító színész is passzolt a karakteréhez.

    "Tetszett", hogy a sorozat eleinte próbálja elbizonytalanítani a nézőt abban, hogy egy ilyen helyzetben ki a hibás - már ha egyáltalán van-e hibás, mert nagyon nem egyértelmű és ahogy halad a story úgy bontakozik ki, hogy bűntett-e az öngyi-segítés vagy sem (Assisted suicide) ha pedig igen, akkor ebben a formában is-e, végül a jog is felzárkózik, ami alapján az ítélet születik az ügyben (későbbieknek ez lesz a "Conrad's Law").

    Érdekes lehet még azt is megemlíteni, hogy ez az ügy az egyik olyan modernkori jog eset, amely rávilágított arra, hogy a korábban bűnösnek nem tekintett attitűdök és magatartások a modernkori változások miatt (pl. digitalizáció) bűncselekménynek minősülhetnek.
    (pl. MC védelme nagy hangsúlyt fektetett a fizikai távolságra, miszerint az eset idején egy teljesen másik helyen tartózkodott, stb.)

    A másik érdekesség azon kívül, hogy MC tablóképe alatti idézete "Most Likely to Brighten Your Day", hogy az esetet 2-3 évig tárgyalták és azóta se sikerült teljesen átverni a rendszeren az ügyből keletkező Conrad's Law-t, pl. a covid miatt, pedig közben volt egy újabb hasonló ilyen eset is 2019-ben a Inyoung You ügy:

    ( akit érdekel: )
    In the two months leading up to Urtula’s death, the pair exchanged 75,000 texts, with about 47,000 coming from You. Some of the messages told him to “go die” and that his loved ones would be better off without him.
    “Many of the messages display the power dynamic of the relationship, wherein Ms. You made demands and threats with the understanding that she had complete and total control over Mr. Urtula both mentally and emotionally,” then-Suffolk County District Attorney Rachael Rollins said at the time. Rollins is now the U.S. Attorney for Massachusetts

Új hozzászólás Aktív témák