Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz madgie #5271 üzenetére

    "összehányod
    húzol egy slideshow-t,
    lusta vagy
    olyan szoftver után nézni,
    emészthetőve tenné a képeket.
    ne gyere a dumával légyszi
    olvass utána

    Remélem nincs harag"

    Vazze azért szép finoman ki tudod fejezni magad, ismerlek már, de azért küldted fel a pumpát rendesen.
    Itthon két hét szinte minden éjszakáját azzal csesztem el, hogy olvasok utána, keresek leírást, kérdezek itt a fórumon is (tipp, javaslat sosem jött) és olvasok más fórumokon, hogy erre és erre a feladatra milyen sw jó. Utána töltöttem le őket és próbáltam ilyen-olyan variációkkal, mindegyiknél elkezdeni a beletanulási görbe alján, ami a lehető legfrusztrálóbb szakasz, csak hogy utána kiderüljön, hogy vízjel, csak a pro verzió fícsöre, csak 720p, valamit ugyan tud de azt már nem amit szeretnék. Tudom, hogy pl. a szoftveres pan darabos és szar. Szerinted engem nem frusztrál kibaszottul? Örültem, hogy a negyedik végre működik, paraméterezhető és nincsenek benne korlátozások, aztán csak szívtam a fogam amikor megláttam az eredményt.
    Közben meg jöttek az emailek, kérdések, hogy mikor jön a többi; aztán a végére még Anyám is, hogy "figyi, úgyis mondtad, hogy jössz haza hétvégén kajálni, áthívtam a sógorodékat is, nekik majd bemutathatnád a videót"... úgyhogy igen, "összecsaptam", hogy legyen valami prezentálható v1.0.

    Gorgoval is beszéltem azóta, pár fokkal diplomatikusabban el tudta ezeket mondani, konstruktívabban, konkrét tippekkel. Lett is belőle egy ötletem, hogy hogyan tudom a time-lapse részeket tovább simítani (mert önmagukban még nem szaggattak normál távolságból nézve, csak itt az egészbe belerakva valami tömörítési vagy kódolás miatt), azok egy részét már újra meg is csináltam. A panre kell még valami paraméterezhető eszköz, illetve passzoló zenére egy pár ötletem van, de nem adják annyira. De ha van tipped, csupa fül vagyok.

    A végtelen idővel sajnos tévedsz. A japán út minden átlag harmadik napján máshol fogok szállni; minden nap munka előtt vagy után lógok ki valahova valamit megnézni, gyakran félnapokat utazok. Rengeteg utánanézni, leszervezni.

    Parci: nem kell, csak pár apróság miatt szeretném. Ezért is nehéz, mert a PL3-ról az EM5 nagyobb ugrás volt sok téren, azt még jobban meg tudtam indokolni, és kevesebbe fájt. Ez meg...
    Nem hamar zártam ki, ezen is sokat rágódtam, meg az előd NEX6-ost is. Igen, nagyon jó cucc mindkettő. De valahogy kevésbé vonz, hiányozna pár fícsör, főleg a stabi. Rengeteget használom az EM5-ön. A zajmentesség önmagában még kevés, ld. ott az A7 ami már 800 GBP alatt megy, alig drágábban, mint az a6000, mégse választanám; a zajmentesség és a stabi együtt az, ami az A7m2 felé billenti a mérleget. Ha a6000, akkor inkább maradna az OMD.

    B.vr: szuper rendszer, és még szuperebb lehetne, ha pár dolgon javítanának vagy pótolnák. Amiket panaszkodtam, többnyire nem az obik vagy a szenzor teljesítményének, hanem a fícsörök vagy az obi-kínálat korlátai, amit más rendszeren könnyen meg lehet oldani, itt meg nem vagy nyögvenyelősen. Pl ez a homogén felületeken is jelentkező zaj. Nem simán ISO-zaj, mert alacsony ISOn a darkframe szinte hibátlan; mégis ott van ez a zaj, "film grain", ha nem digitális lenne. Mint írtam feljebb, próbáltam már ezt is valahogy megkerülni, utóban szoftveres zajcsökkentés, vagy több képből összefűzős zajcsökkentést: egyiknél a részletek és élesség bánták, másiknál ugyan végre eltűnt a zaj, de kézből a képek egy része szellemképes lett már attól a kis mozgástól is; állvány meg csak még egy lapáttal dobott a macera-faktorra.
    Nézd, mondanod sem kell, tudom én, hogy még rengeteg van a rendszerben (és még a szűken vett rendszeren túl is, pl. jobb utómunkával; aztán a kompozíció, fények, pillanat, hely, téma, stb még külön dimenziók). Csak itt ez az egy apróság pont egy olyan területen van, amire háklis vagyok. Ettől még nagyon szeretem a rendszert, és helyszűkésen utazósnak továbbra sincs (számomra) jobb nála. Szerencsére nem ezen múlik, hogy tudok-e még valahova utazni, hanem az idő korlátoz, tavaly is az ázsiai körutat leszámítva (ami alatt szintén félidőben távdolgoztam) betegszabival együtt 3-4 nap szabin voltam összesen, ünnepnapokat és hétvégéket gyakran átdolgozva, volt, hogy havi 240 óra is befigyelt.

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák