Új hozzászólás Aktív témák

  • balojazz

    aktív tag

    válasz axioma #8568 üzenetére

    Huhh, ez sok, próbálom sorra. A nap nem időzóna szerint süt, de a fogyasztás időzóna szerint van, ezt leírtam fentebb. Ha nálunk este 6-kor sok az import, akkor 60 perc múlva náluk is, mert ott 5 óra van, és hiába 4 órai a napfény van, ha a terhelés náluk is nő, és meg is haladja a termelést. Az egyenleg hálózatüzemeltetési szempontból itt nem számít, mert a kiegyenlítés gazdaságos szállítással történik, ezért a hálózat egyetlen pici része sem értelmezhető úgy, hogy L a forrás, Bp a nyelő.
    Ha minden mást rendberaknának, a napelem akkor is gond lenne, mert napszak-, évszak- és időjárásfüggő, mert a hálózat "rendberakása" olyan drága, hogy belátható időn belül lehetetlen, a technológiai fejletlenség is évtizedekben mérhető, jelenidőben pedig Németországban is gond a napelem.
    A rezsicsökkentés "igazsgágtalansága" mindig is nyilvánvaló volt, de én inkább a piactorzító hatás kifejezést használnám, mindig ellene voltam, politikai termék. De ezt a visszás helyzetet is lehet fokozni. Például elmaradott hálózatra államilag megtámogatva napelemeket rakunk, majd a nyáron támogatott módon megtermelt olcsó, nem igazán kellő, kevéssé és olcsón (és közvetlenül nem is) exportálható, áramot télen drága, erőművi termelésű vagy drága importáramra cserélhetjük, hogy menjen az infrapaneles fűtésünk és a bojleres hmv-nk (esetleg kevésbé rossz, de még mindig rossz esetben hőszivattyúval ugyanez).

    Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

Új hozzászólás Aktív témák