Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz BigBlackDog #5259 üzenetére

    Passz. Spektrót többnyire csak szakmabelieknél találsz - mert átlagembernek minek kell ilyen méregdrágán, érted. Én egyszeri fotósként nem mentem ennyire bele ebbe, mert nekem megteszi a 2 dE eredmény is. Illetve olyan monitorjaim vannak, amikhez van letölthető korrekció. :)
    Tudom, tudom az vki más gyártási szórásához van, de talán precízebb talán, mint a generic profil.

    A két ugyanolyan monitor - ha jól emlékszem - nálad ugyanaz a típus csak eltérő életkor?
    Én eddig csak egyszer kalibráltam ilyet egy videós ismerősnek, de vak vezet világtalant alapon ugyan, de ott azért sikerült szemre hasonlót kihozni. Igaz azért a kettő közt elég durva különbségek voltak fényerőben és RGB gain-ben, szóval azt látva én nem lepődök meg rajta, hogy akár jó nagy szórások lehetnek még egy terméken belül is. Persze hozzá kell tenni, hogy ezek olcsó irodai monitorok voltak.

    Én magam én csak a laptopot próbáltam hozzákalibrálni a félprofi grafikus monitorhoz, de ott nyilván azért nem lett egyforma minden, mert az egyik 6 bit + frc és ~70% sRGB, a másik meg 8 bit + frc és vmi ~140% sRGB. A WB és fényerő úgy szemre megegyezett, de az árnyalatok nem voltak jelen a laptopon, amiket a másikon láttam.

    Amúgy így emlékezetből asszem nálam is kicsit melegebbre kalibrál a DisplayCal, mint mondjuk a monitor gyári beállítása. De nekem ez tetszik. Verification jelentése szerint ez 6500 Kelvin, szóval én ezt elhiszem neki és én ennyivel letudtam a dolgot.

    Hogy mit lát a szemem, az amúgyis szubjektív és nem mérvadó, mert pár perc alatt hozzászoksz. :)
    Ez meg ugye nem ABX tesztkörnyezet, hanem mindennapi felhasználás, ahol változik a szoba fénye, változik a monitor fényereje, ki-/bekapcsol a kékfényszűrő a Windows-ban, stb.
    Nekem a 3500 Kelvin-es kékfényszűrő képe is kellemes esti félhomályban. Egy idő után fel se tűnik. Akkor lesz hirtelen vörös minden, ha vmiért felnyomom a világítást a szobában és eltekerem D65-re a hőmérsékletét. Mert amúgy a világítás is inkább 3000 Kelvin-en szokott menni. D65-re csak színmunka esetén teszem fel, vagy ha nappal is kell a villany, mert annyira el van borulva.
    Ezért is nem érdekel mit lát a szem, mert az nagyon jól alkalmazkodik bármihez. Összehasonlítani lehet csak objektíven, azt is csak gyorsan egymás után. Minden más látott dolog szubjektív.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák