Új hozzászólás Aktív témák
-
Weareus
addikt
válasz tasiadam #7981 üzenetére
Baranya kicsit messze van Pesttől, azért köszi. Néztem netes oldalakat palánta rendelés miatt, egyrészt elfogytak, másrészt a postai utaztatás túlélése is kérdéses a palánta számára. Akkor ezt a carolina reapert idén is buktam.
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tasiadam #8006 üzenetére
Szépek! Szószt fogok tuningolni velük. Tavalyelőtt volt olyan szószom, hogy Skorpió volt az alapja, az "felhígitva" csoki Habival, meg ananász és vegyesgyümölcs konzervvel. Ütött rendesen.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zsiga68
senior tag
válasz tasiadam #8008 üzenetére
#6474 Át kell nézni a paprika termést és ha bármi elváltozás/elszineződést látsz azt ne használd fel a szószba. Nekem van pár éves darálmányom és semmi baja.
Kis javaslat:
Chilikrém elkészítése:
A paprikákat alaposan mossuk meg. A kápia paprikákat csumázzuk ki, azoknak nem fog kelleni a magja, de a chili paprikában hagyjuk benne a magokat is, mert az erejének igen nagy része a magokban, és a paprika ereiben lakozik. A megmosott paprikákat húsdarálón, vagy zöldségaprítón daráljuk le. Ezt követően mérjük meg, és a darálmány minden kilogrammjára számítsunk 20 dkg sót. Nekünk a fenti mennyiségből pont egy kilónyi darált paprika lett, ezért mi pont húsz dekagramm sót adtunk hozzá. Ez a végére 16% sótartalmat eredményez majd, amely még pont ehető, és eláll tartósítószer és hűtés nélkül akár évekig is. Természetesen, aki biztosra akar menni tartósítószert is adhat hozzá, de mi már évek óta készítünk paprikakrémet csupán csak sóval, még sosem ment tönkre.
De hogy visszatérjünk a recepthez: a darált paprikát keverjük össze a sóval, majd hagyjuk állni egy órát legalább, hogy a só elkezdje kivonni a vizet a paprikából. Egy óra elteltével tegyük az egészet apró lyukú szűrőbe, és hagyjuk kicsepegni. Amikor kicsepegett, kanalazzuk üvegekbe, majd mielőtt lezárnánk, hőkezeljük. A hőkezelés ebben az esetben nem a tartósítás miatt kell, hanem azért, mert a paprikának van egy olyan tulajdonsága, hogy a hő hatására megélénkül a színe, és sokkal szebb, sokkal kívánatosabb lesz. Mi a hőkezelést úgy végeztük el, hogy az üvegeket (kupakok nélkül) betettük a mikróba, majd amikor már forró volt, kivettük, és lezártuk. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcára...
Ezt a chilikrémet a paprikakrémekhez hasonlóan bármilyen étel ízesítéséhez felhasználhatjuk, de akár önmagában is ehetjük. Én személy szerint libazsíros kenyéren szeretem a legjobban. Kellemes chilikrém készítést kívánunk mindenkinek. :-)[ Szerkesztve ]
-
Soulfly842
addikt
válasz tasiadam #8015 üzenetére
Kik-ben lehet még nagyon jó, kisebb méretű chilinek való üvegek
Egyébként én általában habanero-ból, vagy piros trinidad scorpinból csinálok 'erős pistát', ~15% sóval se romlott meg, bár én hűtőben tartom, s kisebb üvegek voltak.
Illetve só-ecet vegyesen szintén tartósító nélkül.
Nekem egyébként a fagyasztóban is szokott lenni mindig haba minimum, de sok más is (igazából habakoholista vagyok ). Ezeket főzéshez, levesbe szoktam pl. felhasználni, de a fagyasztottnak igazából kb 70%-át inkább elnassolom reggelihez pl. tökéletesen visszaadja ua az ízt pl. reggelikhez, egyfajta, jeges hűsítő-tüzelő anyag az ételek mellé Általában, szépen csumástól benyomom egy ételhez.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tasiadam #8008 üzenetére
Általában semmivel, megy bele só, cukor, ecet, meg a dunsztolás elég szokott lenni. Tehetsz bele kicsi benzoátot, vagy aszkorbinsavport, akkor tuti eláll.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
forceberg
veterán
válasz tasiadam #8026 üzenetére
A Mospilan felszívódó is. A puszpángmoly lárváit sem tudtam volna mindet kontakt lefújni.
Vagy arra gondolsz, hogy nem elég erős, ha már belül van a paprikában?"Dísznövényekben a gyapottok-bagolylepke ellen rajzásmegfigyelés alapján a fiatal, kelő lárvákkal szemben 0,25 kg/ha dózisban kell védekezni, és a kezelést szükség szerint, 7 nap múlva ajánlott megismételni. Az idősebb hernyók ellen a nagyobb, 0,4 kg/ha dózis alkalmazása javasolt."
[link][ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
forceberg
veterán
válasz tasiadam #8028 üzenetére
Arra tudok gondolni, hogy esetleg magába a termésbe nem túl sok anyag jutna el?
Valahogy megelőzni kellene, de nem egyszű ez, mert akkor pl. szinte sosem lehet szüretelni, ha folyamatosan permetezett a paprika.
+ egyébként meg ételnél nem is árt minimalizálni a vegyszereket. Gondolhatod a bolti csodaszép paprikák hogy teremnek..."Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: alma, körte, őszibarack, nektarin, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva 14 nap; szőlő: 7; kukorica, őszi káposztarepce, mustár, olajretek 56 nap; paprika (hajtatott), uborka (hajtatott), cukkini (hajtatott) 3 nap; paradicsom (hajtatott), tojásgyümölcs/padlizsán (hajtatott), saláta (szabadföldi, hajtatott), burgonya, fűszernövények 7 nap; kelbimbó 21 nap; dió 30 nap; zöldborsó, zöldbab: 14; lucerna (vetőmagtermesztés), napraforgó, dohány, dísznövények, erdészeti kultúrákban előírás szerinti felhasználás esetén megállapítása nem szükséges."
Én is azért ezeket a napokat minimum dupláznám...[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tasiadam #8024 üzenetére
Ezt próbáld ki, kontakt szer: [link] Számít az időzítés, illetve rettenet büdös. És viszi a poloskákat is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
forceberg
veterán
válasz tasiadam #8032 üzenetére
Álladóan nem lehet fújni, mert mikor fogsz belőle enni? Ez sokkal több, mint hogy fújjuk be valamivel, azt kész.
Tavaly egyébként nálam is voltak ilyenek Pesten a cserépben nevelt paprikáknál, de azokat nem kezeltem, mert úgysem nőttek valamiért rendesen...
(a többsége paprika vidéken faternál nő fel a keltetésem után)http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tasiadam #8032 üzenetére
Szerencsére idén nem volt ilyen gond, de undok dögök. Volt olyan év nálam is, hogy szinte az összes második kötésből kifejlődött termést összerágták. Pedig csak erkélygazdaság van, de azt is megtalálták.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tasiadam #8036 üzenetére
Meg ez a második, augusztusi hullám szokott az erősebb lenni. Ja, a muskátlit is igen csípik, viszont én pár éve nem teszek az erkélybe, azóta mintha nem lenne gond velük. Lehet, hogy a muskátli jobban vonzza őket, aztán már megtalálják a paprikát is. Az a szomorú, hogy mennyi ilyen kártevő be lett hurcolva, amit 20 éve még hírből sem ismertünk. Most meg már csak állandóan fújni kellene valami ellen.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tasiadam #8251 üzenetére
Ennyiből nem. De ha beérik a termés, még abból sem biztos. Nagyon sok sárgára érő termésű chili fajta létezik... Meg az is lehet, hogy többedik generációs mag, ami már nem "fajtatiszta".
Ha ez ilyen bolti csili, akkor azok általában a nem túl erős, de könnyen tartható bőtermő fajták közül szoktak kikerülni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
baldav
csendes tag
válasz tasiadam #8280 üzenetére
Dettó... 2 hónapja ültettünk habanero Arancio-t. 3 paprika lesz rajta, pedig a porzás ügyében szerintem eleget tettünk ugyan nagyrészt szobanövényként volt nevelve, de ecsettel sokat poroztuk, kitettük napokra is a levegőre, valamint levittük egy méhecske legelőre is 3 paprika...
-
Moleman
addikt
válasz tasiadam #8280 üzenetére
Nálam lenne termés, de a növények döglődnek, 3-4 tő teljesen elszáradt minden előjel nélkül, több másik is szárítja el az ágait, pedig majdnem kész paprikák vannak rajtuk... A levelek fekete foltosak, égettek, sárgák, tetvesek, minden bajuk van szegényeknek. Most vettem rájuk rovarölőt és gombaölőt is, hátha segít. Eddig 4 éves Mospilannal próbáltam permetezni sokszor, de már túl régi, semmit nem ért.
-
mephi666
nagyúr
válasz tasiadam #8312 üzenetére
idén nyárra én felírtam, hogy valami jó indiai kajáldát kellene keresni, megkóstolni azt a fűszerezést, amit az indiaiak szeretnek köztudott, hogy az erősséget úgy lövik be, hogy a nagyon erős az átlagembereknek van és az indiai szemmel kb óvodás szint... (szoktam néha indiai kaját készíteni, de olyankor a bolti alapokon még tuningolok bőséggel, hogy legyen is valami ereje ...jó lenne tudni, hogy mi náluk a mérce)
érdekes ez, mert kb 15éve a helyi "pokol tüze pizzák" tényleg erősnek tűntek: folyt tőlük rendesen a taknyom és a végére elzsibbadt az állkapcsom... manapság pizzából erőset már egyszerűen nem kapok... vagy inkább a toleranciaszintem került egyre feljebb... amit készítettem még nyár végén reaper vodkát, abból is egyre gyakrabban kóstolok: elsőre végig vert fejtől gyomorig és leültetett 10 percre gondolkodni akkor arra jutottam, hogy ebből egy ideig nem kell inni... aztán 1-2 hónap múlva beteg voltam és gondoltam leirtom vele a bacilusokat, akkor már jól esett... most meg 1-2 hetente eszembe jut, hogy iszok belőle kicsit... persze nem felest azért, mert ebből 1-2cent is untig elég... nagyon jó: kapsz 1-2 másodpercet, amikor csak a tömény gyümölcsöt érzed, majd jön a reaper ereje, mint Tyson és végig üti az arcod ...remélem idén teremni fog a jolokia és abból készítek majd ősszel hasonlót, de akkor kicsit rá is pirítok a paprikára, hogy adjon kis füstösséget is a vodka ízébe
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz tasiadam #8314 üzenetére
csak fűszerkeveréket meg szószt szoktam venni, a húst én pakolom bele otthon és megbízható a forrása tény, hogy fűszeres: sokáig azt hittem, hogy káosz az indiai kaják fűszerezése, közben nem... nekem nagyon bejön az ízvilág és 1-2 havonta rákattanok (leginkább akkor, ha kerülget valami betegség: olyankor indiai kaja töménytelen mennyiségű erőssel megtoldva csodákat tesz) ...csak asszony van rosszul az indiai fűszerek szagától
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- SkyShowtime
- Autós topik
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- Vigneau interaktív lokálblogja
- SSD kibeszélő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- BestBuy topik
- Ford topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DJI Osmo Action 4 Adventure Combo +ND8 és ND32 szűrők +32GB SanDisk Extreme SD kártya
- Játszós PC , i7 7800X , GTX 1080 , 32GB DDR4 , 256GB NVME , 1TB HDD
- Gaming PC v2 , R5 4500 , RX 5700 XT , 16GB 3000MHz , 256GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest