Új hozzászólás Aktív témák
-
Ace owner
addikt
Tanulságos cikk, köszönjük!
Galaxy Fold 4
-
kiszi07
senior tag
hát lehetséges! jó cikk
Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace
-
jtrencsenyi
csendes tag
Érdekes a cikk, de nagyon úgy tűnik, hogy nem egy tapasztalt alkalmazásfejlesztő írta (bocsánat Csaba! ). A helyzet az, hogy csak akkor érdemes egy appot kiadni, amikor minden funkció 100%-os, de legalábbis olyan állapotban van, hogy meggyőzi a felhasználókat arról, hogy ez a legjobb az adott témában. Az esetek 99%-ban nem működik a "csinálunk valamit, aztán majd bővítjük" módszer, ugyanis az eladások elején van a görbe csúcsa és nagyon gyorsan elvesztik a felhasználók az érdeklődést, hiszen jövő héten jön egy újabb, hasonló konkurens app. Szóval mindenkinek azt javaslom, hogy csak akkor adja ki az alkalmazását, amikor teljesen elkészült. Ami még fontos, hogy jelenleg elsősorban iOS-ben érdemes gondolkodni és Androidra is megcsinálni, amikor már készen van iOS-re. Symbiant és WP7-et csak akkor, ha nagyon elszántak vagytok!
Fizetős app esetén érdemes megvizsgálni, hogy nem működne-e a freemium üzleti modell. Ha igen, akkor ezzel a letöltésszám biztosan, de a bevétel is magasabb lehet.
Mindenképpen érdemes külföldi megjelenésre hajtani, az itthoni piac elhanyagolható és jó témaválasztás esetén nem sokkal nagyobb munka a nemzetközi piac. A saját appokat pedig érdemes megbízásos fejlesztésekből finanszírozni, így befektető sem kell. Erről egyébként, (indie játékfejlesztés) akit érdekel, többet is hallhat tőlem a Game Developers Conference keretein belül február 8-án az Aréna Pláza Cinema City-ben, ha minden jól megy. -
Meta
tag
válasz jtrencsenyi #3 üzenetére
Szerintem Bocha sem úgy gondolta, hogy félkészen adjon ki valaki egy alkalmazást. Inkább arról lehet szó, hogy ha összeír egy feature listát, akkor a "killer" funkciókat fejlessze le 100%-osan, és adja ki. Ha tényleg jó és van rá igény akkor mehetnek bele olyan apróbb kiegészítések, amik jó hogy ha megvannak, de nem azok adják el az alkalmazást.
-
.:LoMAX:.
aktív tag
jó cikk
Samsung Galaxy Note 3 || OnePlus 2 ||
-
Bocha
HÁZIGAZDA
Szerintem rosszul látod; az apróságok ötször annyi időt elvihetnek, mint a váz. De ez nyilván alkalmazásfüggő, a lényeg az, hogy addig az utolsó mikroszöget kár beverni, amíg nem lehet tudni, hogy van-e egyáltalán igény a cuccra.
Game On minden második szerdán 15 és 16 óra között a Radiocafé 98.0-n
-
metaboy
tag
Kicsit offolnék
28 évesen érdemes lehet még belevágni a fejlesztés megtanulásába? Iletve hol induljak el, ha igent mondtok? pár éve kicsit flasheltem meg html eztem, de inkább csak hardveres ismereteim vannak, szóval innen lenne szép nyerni
A cikkel viszont egyet értek. Köszönjük
-
randras
veterán
Nem vagyok még 20, és lassan 1 éve dolgozok egy informatikai cégnél, webfejlesztőként. Belevágni: csak otthon, magadtól. Gondolhatod, én hol és mennyit tanultam ezt, hogyha ennyi idősen már megélek belőle. (Nem vicc, konkrétan megélek belőle.) Van egy csomó tanfolyam, OKJ képzés, stb., ami súlyos pénzekbe kerül, és nem minden esetben hasznos annyira, amennyit elkérnek érte. Ha komolyan érdekel, akkor kezd el magadtól felkutatni, hogy mire is van szükséged.
...ja, és 28 évesen? Persze, ebből nem is hiszem, hogy ki lehetne öregedni, tanulni meg sosem késő!
Veszel könyveket, felkutatod a legjobb weboldalakat, fórumokat, és próbálkozol, máshogy nem megy, hogy gyakorlatot szerezz. Aztán az első lépések: vállalj projekt munkákat, amiből bele tudsz tanulni a határidők betartásába, az ügyfelekkel való kapcsolattartásba, stb.., majd ha ez mind megvan, kereshetsz állandó munkát!
[ Szerkesztve ]
-
ng0ofy
KORREKTOR
A szemléltről melyről a cikk árulkodik sajnos ritka Magyarországon, pedig szükség lenne rá, hogy többen gondolkodjanak végre mielőtt cselekednek.
Egyébként gyakorolni tökéletes belekezdeni app fejlesztésbe kis projektekkel , a marketeken, storeokon keresztül, szigorúan ingyenes szoftvereket készítve. A visszajelzések, népszerűség jelzi, hogy érdemes -e komolyan belevágni.
-
cucka
addikt
Egyetértek. A szoftverfejlesztés egy olyan szakma, ahol magadat kell képezni, nincs egyetlen iskola sem, ahol naprakész fejlesztői ismereteket töltenének a diákok fejébe.
A cikkhez: szerintem túl kevés hangsúlyt kap az, hogy ha indie fejlesztőként szeretnél megélni, akkor a legfontosabb, hogy legyenek jó ötletek, amire tényleg vevők az emberek, ez pedig valamennyire mindig lutri. Ott van mondjuk a világsikert hozó Angry Birds, amivel mocskosul sok pénzt keresett a Rovio, de azt mindenki elfelejti, hogy nekik azért a siker előtt volt vagy 20 kevésbé sikeres próbálkozásuk is.
[ Szerkesztve ]
-
Bocha
HÁZIGAZDA
Több dolog nem kapott hangsúlyt eléggé, de azért végtelen hosszúságúra sem írhattam az anyagot. Azaz írhattam volna, csak nem akartam.
A végkonklúzió például nem szájbarágós és ebből adódóan nem is tudom, hogy egyértelmű-e, de nyilván azt akartam mondani, hogy a fejlesztők ne éljenek álomvilágban. Azért, mert valaki elvégzett egy mérnök infó szakot a BME vagy az ELTE épületében, még nem kell, hogy nyolcszázezres nettót kapjon. Ellenben ha valaki egy sikeres fejlesztő és felfigyelnek rá, inkább menjen el dolgozni háromszázezerért, mintsem azt gondolja, hogy egymaga majd jobban megél. Arról nem is beszélve, hogy a 40 órás meló mellett is lehet fejleszteni a szerelem-projekteket.
Game On minden második szerdán 15 és 16 óra között a Radiocafé 98.0-n
-
senior tag
Tanulsagos iras. Az egyik ismerosom mondta, hogy o barmit finansziroz, ha viszek neki egy penzugyi tervet.
essexboy
-
nagyúr
"...nyilván azt akartam mondani, hogy a fejlesztők ne éljenek álomvilágban"
Pontosan ez az, amit fel kellene fogni a felsőoktatásban tanulóknak. Mikor főiskolára jártam, mindenki azt gondolta, majd ha végez, a diploma kézhez kapása után már másnap nagyobbnál nagyobb cégek képviselői fogják egymást taposni az ajtó előtt egy egy "zsíros" ajánlattal.
Amíg a többiek buliztak, én a 3ds max és a photoshop felett görnyedtem, mert ezek érdekeltek. Akkor persze kiröhögtek, hogy "most kell bulizni, fősuli, stb". (Azért én is kivettem a részem belőle, csak mondjuk beértem heti 1 bulival, nem 4-el...).Mostanra a különbség annyi, hogy évek óta játékfejlesztőként dolgozom, ők pedig diplomás munkanélküliek (persze nem mindannyian, de jórészük).
Persze, ezzel most nem azt mondom, hogy én vagyok a "májer" gyerek, a többiek meg hülyék, nem ez a lényeg, hanem az, hogy időben kellene "kapcsolni", és felfogni,hogy nem az lesz, amit az elején írtam... fel kellene fogni, hogy ha az ember tudást/állást akar, akkor azért tenni is kell, nem fog semmi az ölébe hullani csak úgy magától.
[ Szerkesztve ]
-
BéHGT
senior tag
válasz jtrencsenyi #3 üzenetére
Nagyon jó dolgokat írsz, de pl a Facebook app-ra is hány frissítés jött, mire használható lett? Sőt, valakinek még mindig vagy, meg nem működnek dolgok. Persze egy ideje már nagyon rendben van az app! Elég kevés programnál lehet az, hogy 100%-ig működik minden egyes funkciója szerintem.
Főleg pl egy adatszámlálónál... Ilyet tud egyáltalán valaki, amelyik jól és tényleg pontosan mér 3g-t? -
nagyúr
Szerintem a cikk mondanivalója szempontjából ez teljesen lényegtelen. Nem titok, de nem szándékom szétoffolni emiatt a topikot. Pár év a 3D Brigade-nál, ahol nagy nevekbe dolgoztam be, most meg jövő hónapban jelenik megy egy hidden object játék a BigFishGames gondozásában, amit egy kis csapattal fejlesztettünk 1,5 év alatt (mert mint tudjuk, az általános felfogással ellentétben ez nem úgy működik, hogy bemondom a gépnek hogy "kérek egy hidden objekt játékot", és egyből kiesik a másik oldalán a kész termék).
BéHGT: Nem, ezt megoldja a BFG házon belül, szóval nekünk csak a kőkemény munka marad, bár részemről úgy gondolom, ez így is van jól. Csak azt a pénzt tudom értékelni, amiért megdolgoztam.
[ Szerkesztve ]
-
eszgé100
őstag
Tudom hogy a 3D nem egy pillanat alatt születik. Csak azért kérdeztem, hogy elmondhatod-e, mert egyik haverom cégnél dolgozik és nekik szigorú titoktartási szerződésük van, nem mondhatják el min dolgoznak éppen, sőt sokszor még nekik is csak annyit mondanak, hogy ki a megrendelő és milyen elvárások vannak
BéHGT: ugyanez a cimborám mesélte, hogy a tesztelés nem egy leányálom, és nem igazán játékként fognád fel amit ott kell csinálni.
[ Szerkesztve ]
"-Meddig tart a játék? -Amíg mindenkinek ki nem verik a fogát..."
-
BéHGT
senior tag
Természetesen "nyílt" tesztelésre gondoltam, mint amilyen volt a Traffic Clubnál, nem tudom kik kerültek be, de "poén" volt, mindenféle pénz nélkül, csak hogy hogy működik Galaxy Tabon, meg anno Galaxy S-en. Aztán küldeni kellett az észrevett hibákat, vagy voltak találkozások, ahol be lehetett számolni arról, hogy miket tapasztaltunk.
-
Apika
Közösségépítő
Jó lett a cikk!
-
-
BéHGT
senior tag
A gyári social hub... Végülis mindent tudsz vele csinálni a facebookon, teljesen jó az is, ha nem akarsz egy 10mb-os appot telepíteni... Meg a Tweetdeck is azt hiszem, abban még van twitter is, de ezt az appot nem használom. Persze fent van a FB alkalmazás, csak pont ezt említettem. De van még nagyon sok app, amit úgy adtak ki, hogy folyamatosan fejlesztik, és még most sem használható "tökéletesen".
-
Löncsi
őstag
Mennyi idő volt amíg "használható" szintre fejlesztetted a 3ds max képességedet, azaz kb. mennyi időt töltöttél vele összesen? Illetve csak modellerként mennyire tud érvényesülni az ember?
Persze nem kötelező válaszolni, csak valamennyire mozgatja a fantáziám ez a téma, érdekelne a dolog.
[ Szerkesztve ]
Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28
-
nagyúr
Hát ez annyira nem egyszerű. Úgy értem, mondjuk pár hónap alatt meg lehet tanulni mindent, ami ahhoz kell,hogy modellezni tudj, csak épp az még messze nem azt jelenti, hogy amit eléd tesznek/kérnek, le is tudod modellezni (pedig tudod, hogy miket kellene használni ahhoz, hogy menjen, csak még "nem látod egyben" a dolgot).
A modellezés egyébként elenyésző része a dolognak, ott van az engine függő UV mapolás, különböző normal-specular és atb mapok).
Csak modellezőként nem fogsz megélni, az biztos (van 1-2 kivétel, de erre alapozni kb annyi, mint a lottó ötösre). Az az 1-2 ember is csak azért él meg, mert brutálisan tud highpolyzni, amihez már zbrush, vagy mudbox kell (persze, egy alap grafikusnak is kell ezekhez érteni, mert a normal mapokat ezekkel kell készíteni).
Magyarországon tehát akkor lesz esélyed, ha modellezni, ÉS texturázni is tudsz, és a maxon kívül másik programhoz is értesz, hogy az alap modellekhez meg tudd csinálni a highpolyt a normal maphoz.
Persze, ha ezeket tudod, még mindig nem jelenti azt,hogy lesz állásod sajnos. Sorra csuknak be a fejlesztő cégek, a maradék meg 80%-ban fix emberekkel dolgozik. 5 éve még egészen máshogy állt a helyzet, most azonban a sok csőd és bezárás miatt van választék a piacon rendesen (mivel sok a munkanélküli grafikus).Szomorú, de ez van, feladni nem szabad, mire mindent kitanul az ember, pár év eltelik, és ahogy 5 évvel ezelőtt teljesen más volt a helyzet(sokkal jobb), úgy pár év múlva ismét fordulhat a kocka, de garancia erre nincs....
Bocsánat az offért, privátban folytatom, akit érdekel (azért nem kell mindenkinek a privi gombra ugrani ).
A topikhoz tartozó része a hozzászólásomnak az, hogy semmi sincs ingyen, főleg mostanában, fel kell fogni, hogy meg kell küzdeni mindenért, mert f*szsvakarással még 30 évesen is anyuci és apuci fogja ellátni a szükségleteket... Elég brutálisan hangzik, de így van.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
pontosan. androidra úgyis javaban (esetleg c++ban) szokás fejleszteni, jól kigondolt design esetén pedig később is lehet featureokat hozzáadni.
feature overloading tényleg felesleges, amíg nem látszik az igény.
cikkhez: felhasználói felület fontos. ha a user nem tudja használni, akkor lehet akármilyen gyönyörű a kód, akármilyen remek a featurelista, semmit nem ér.
tippekért köszi, két hónapon belül állunk neki appot fejleszteni, és marketre kirakás, meg némi pénz is jól jönne.
Löncsi: grafikusként nyugaton se egyszerű elhelyezkedni. itt svédeknél se jó a helyzetük, programozóként sokkal jobban el lehet helyezkedni.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Matada2.3
veterán
Nagyon inspiráló és egyben tanulságos cikk. Kedvet csináltál arra hogy mélyebben utánanézzek a dolgoknak. Talán majd megpróbálok valamit barkácsolni késöbb. Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Finn the human
-
HARDVERAPRÓD
Érdekes és jó a cikk köszi.
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=domperke
-
HelloWorld
tag
Egy kezdő fejlesztőnek egy kft. megalapítása fölösleges macera, önmagának a csőbe húzása: van egyrészt egy félmillió forintos kötelező tőke, további több tízezres költség, meg a könyvelő húsz-harmincezres havi díja.
23 éves vagyok, heti 36 óra munka mellett egyéni vállalkozóként "webdizájner" vagyok.
Nem tudom, gazdasági társaságoknak mennyibe fáj a könyvelés, de egyéni vállalkozóként találtam több olyan kisebb - nagyobb céget, akik havi 6-8 ezerért könyvelnek, mindazonáltal én egy kis bt-t kértem fel a könyvelésre, nagyon keveset kér...
Alkalmazásokat nem fejlesztek, csak magamnak és csak amolyan nyúlfarknyiakat, de nem mobilra, hanem a jóöreg WinApi-val C++-ban/Visual Studio-val C#-ban, desktopra
Nameg persze JavaScript + PHP, de az szakmai.Egyébként a cikk mondanivalója korrekt, és nagyon is jó, egyetértek vele.
A piac diktál, a kapitalizmus pedig nem Alice csodaországban.edit: az adójog fontos, legalább az alapvető adózási formákkal, kötelező adókkal, ... kell tisztában lenni, ha valaki gazdasági társaságot tervez alapítani. Hogy ki milyen vénával rendelkezik, programozói/marketing/showman, az tényleg számít, személy szerint engem a tervezés+kódolás köt le a legjobban, de muszáj időt fordítani a PR-re is (ami egyébként jóesetben meg is térül).
No és persze tanulás, tanulás, tanulás... mindig van mit, és mindig többet, amíg szuszogsz addig tanulj, utána már úgyse' tudsz.[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
A programozáshoz ugyan nem értek, de szerintem az egyik, ha nem a legnagyobb nehézség vállalkozóként, hogy megbízható munkát, ügyfelet találjon az ember. Olyat aki rendesen fizet, nem három hónap múlva.
-
HelloWorld
tag
Pedig a "programozásos" rész a legjobb az egészben - natív win appokat irogatni JScript.NET-ben, hmm...
Teljesen igazad van - jómagam már nem egy ügyfelemmel jártam úgy, hogy a félkész verzió kézbesítése után egyszerűen eltűnt, mint szürkeszamár a ködben.
Egyeseket az sem hat meg, ha az adott FLASH alkalmazás félig-meddig bugos - ők követelik most, azonnal, de lehetőleg tegnapra a weboldalukat, persze, fizetni már fele ennyire sem akarnak... -
Integra
titán
jó cikk. a lényege (és ez az ok, amiért ilyen cikk születik), hogy kibaszott sokan álomvilágban élnek és a valós helyzetet semennyire sem tudják felmérni reálisan, türelmetlenek és holnap zsilliárdos leszek fejlesztésből. na, ez nem igy van, legkésőbb mindenki a saját kárán tanulja meg a leckét. türelem, kitartás, alázat, a folyamatos fejlődés, tanulás, és akkor ki lehet tűzni közép és hosszú távú reális célokat. ebben a világban ez másképp nem megy.
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
ZeroLimit
tag
jó cikk
Új hozzászólás Aktív témák
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest