Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • ronaldo

  őstag

  Az IT szektorban (kkv-nál dolgozva, a partnerek egy kisebb része szintén kkv, nagyobb része multi) amit látok, hogy az igazán jól keresők 90%-a alkalmazott + mellékállású katás (12 millió fillérre kimaxolva). A 10% maga a cégvezető, aki alvállalkozóként van a projekten, így ott más a felállás alapból. És mi a banki szektorban nem is vagyunk jelen (ahol aztán teljesen ereszd-el-a-hajamat megy), inkább telco, energetika, gyártás, logisztika.

  A multi akiknek dolgozunk, ott természetesen 95% alkalmazott, de ők nem is IT-sok, hanem az üzleti területről kerülnek ki.

  Adórendszerre: én nem vagyok a progresszív adózás feltétlen híve. A társadalmi viszonyoktól, az általános életszínvonaltól, szocális ellátórendszer minőségétől is függ szerintem, hogy működhet-e az adott országban. Meg az ország elhelyezkedésétől is. Mert ha közvetlen melletted van egy sokkal kedvezőbb rendszer, akkor bizony a nagy pénzek után ott adóznak le, te meg (mármint az ország) hoppon marad. Viszont ha megegyeztek, hogy nem veszi igénybe a szolgáltatásokat, pár százalékban viszont részt vesz a finanszírozásából, akkor elképzelhető, hogy a végén több pénz lenne a rendszerben. Nekem nincsenek erre számításaim, de ahol mindenki létező kiskaput (meg még egy kicsit többet) kihasználnak az emberek, ott a progresszív brutál adók a nagy jövedelmekre, szerintem semmit nem érnek. Ott lesz a 10 millió minimálbéres országa. Akik közül aztán a kevésbé okosak idős korban szépen ráhullanak a szociális ellátórendszerre, mert se nyugdíj, se megtakarítás, se semmi.

  [ Szerkesztve ]

 • ronaldo

  őstag

  A szociális hozzájárulási adónak címkézett valami valóban elég sok, az átnevezés óta szerintem ők azt ilyen "címkézetlen" "fizessadót, mi majd elköltjük" dolognak tekinti.

  Az, hogy kell fizetni ilyet is - mondjuk nagyon szerencsétlen a neve - még nem is lenne baj, csak itt is több őszinteségre lenne szükség. Az államnak csak adóbevételei vannak (közvetett vagy közvetlen módon), abból kellene finanszírozni mindent. Az útépítés, a zebrák felfestése, az önkormányzatok működtetése, mind olyan, amit közösen veszünk utána igénybe. A majdani nyugdíjad viszont nem közös téma, abból mindenkinek a sajátja lesz, a haver nem fogja megosztani veled a nyugdíját. Ugyanígy, amikor a (majdani, illetve ad-hoc) egészségügyi ellátásodért fizetsz, azt saját magadnak teszed, ezért ezek szerintem kényesebb témák, itt igen is pontosan tudni kellene, hogy mennyi az annyi, mire megy el a pénz és ebből mit fogsz te viszontlátni. Abba én nem akarok beleszólni általánosságban, hogy hova fessenek zebrát, meg milyen időközönként fessék újra.

  A magánellátáshoz: azért az nem igaz, hogy csak pitty-putty kidobhatnak a szerződésedből. Sőt, ha a biztosításod ideje alatt egy teljesen újonnan kialakult krónikus betegséged lesz, abból sem táncolhat ki sem a biztosító sem az eü. ellátó. Nyilván ha már ez megvan nálad, akkor nem is kötnek veled szerződést, ami a kapitalizmusban érthető. Az állami ellátásnak természetesen viszont ezt is el kell látnia, ő nem szelektálhat (bár most nagyon undorító módon épp a napokban léptünk arra az útra, amely megint nem a feltétlen őszinteséget támogatja...), el kell látni, ami borzasztó költséges, nyereségesen nem működtethető. A magánellátásnál jelenleg annyit kell tudni, hogy 65 éves korodig veheted igénybe/kötheted. Tudomásom szerint nincs olyan szolgáltató az országban, akinél ez nem így lenne (én a megkötés előtt több, mint egy évig vizsgáltam a piacot, ezért van egy közepesen felszínes, de szerintem elég átfogó képem erről a piacról). Az pedig, hogy a nagy műtéteket hol és kik csinálják majd, igazából mindegy is, van sok olyan állami intézmény, ahol az infrastruktúrális és személyi feltételek is adottak a minőségi munkavégzéshez, csak pénz nincs a működtetéséhez, már hónap másodikán kimerül a tb finanszírozott műtétek száma. Viszont a magánszektorból becsatornázott betegeket gond nélkül ellátják itt. Jó ez így? Hát, nem teljesen így kellene működnie, ez egy olyan igazi vadkapitalista átmeneti időszak. Ha épp nekem lenne szükségem ilyen műtétre, zavarna-e, hogy ilyen módon intézik a mihamarabbi elltásomat? Tök őszintén, akkor marhára nem.

  [ Szerkesztve ]

 • Hi!King

  junior tag

  A munkáltatói járulékkal az is baj, hogy mivel a legtöbb munkavállaló tájékozatlan, nem is tudja, hogy ez is van, pedig közvetve ő fizeti.

  Hát pedig voltak rá példák, hogy kidobtak embert a magánellátásból, és nem korábbi betegség miatt. Egyszerűen következő évre nem kötöttek vele szerződést. Másrészt induláskor nem vizsgálnak, az évi egy szűrés meg már belépés után van. Bevallási alapon megy, amit megtámadnak, ha gyanús a helyzet.

  Nem, a műtétre benyomásnál konkrétan más betegek elé kerülsz, nem a finanszírozási hiánnyal függ össze, hanem azzal, hogy ezt főorvosok csinálják, akiknek megvan a hatalmuk ahhoz, hogy ezt a mutyit megcsinálják. Én bizony rosszul érezném magamat, feleségem egyszer volt is így egy vizsgálaton, ő is rosszul érezte magát, mikor előre tették a rendelésben, pedig az sokkal kisebb tétel volt. Én tiszta, egyenes magánbiztosítós rendszert szeretnék, nem mutyi, mert attól undorodok.

  Szerk.:
  Ami pedig az adózást illeti, szerintem a kétkulcsos adózás lenne társadalmilag a legjobb, de nem úgy, ahogy anno Bajnaiék gondolták, hogy az alsó kulcs nagyon magas bérig, utána egy felső, hanem úgy, hogy minimálbérig vagy legfeljebb létminimumig egy alsó, felette egy felső. Mert egyetlen értelme van a többkulcsos adózásnak, hogy a legcsóróbb réteg alapszükségleteit elismerje az állam, és azt alacsonyabb kulccsal adóztassa, másrészt motiválja ezzel a munkába állásukat. Viszont a közepesen és a jól kereső között értelmetlen különbségtételt tenni, és erősen rontja is a versenyképességét az országnak. Ha valaki havi 1 milliónál többet keres, ne adózzon magasabban az 1 millió feletti rész, de havi 100 ezer alatti rész mindenkinek adózzón alacsonyabban, mert abból a rezsit és a kaját veszi mindenki.

  [ Szerkesztve ]

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  Az ilyen mutyiknak azzal lehetne véget vetni, ha
  - nem lenne durva orvoshiány
  - az Eü. minisztérium tenné a dolgát
  - és ha bárkit ilyenen kapnak, az durva büntire számíthatna.
  Ezek közül semmi nincs jelenleg.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • csicso82

  nagyúr

  Jellemzően a "jól keresők" nem hívei de akár jónak tartja valaki akár nem az ország működése szempontjából jobb a progresszív megoldás. Persze ha a felét ellopják akkor kb. mindegy.

 • ronaldo

  őstag

  Azt már a biztosító/csomagja válogatja, hogy van-e szerződéskötés előtt vizsgálat, vagy önbevallós lap, amit ki kell tölteni. Jellemző, hogy a komolyabb "magáncsomagoknál" már ez elvárás. Itt azért több helyen is szét lehet szálazni a dolgot.

  Ahol nincs előzetes vizsgálat/legalább önbevallós lap, azok általában a kisebb összegű biztosítások. Azért azt is be kell látni, hogy évi 40 ezer forintokért nem fognak senkin végrehajtani több százezres (milliós) beavatkozásokat.

  Illetve egy korrekt szolgáltatónál korrektül le van írva, hogy bizonyos beavatkozásokat hol csinálnak, nem csinálnak titkot abból, hogy van amik adott kórházban (pl. Honvéd) vannak, csak más priorizálással, mintha tb-vel mennél.

  Adózás: Pont ezt írtam fentebb, ha amit írsz az lenne, akkor Magyarország a 10 millió 100 ezer forint alatti kereső országa lenne, két perc alatt. Tóninak is hirtelen rezsire meg kajára futná csak. :(

 • Hi!King

  junior tag

  Nem, ezek egy része már következmény. A világon mindenütt probléma van a teljesen állami egészségüggyel, ahogy teljesen magánnal is (lásd USA). Hibrid, részben magán rendszer kellene, jól lefektetett játékszabályokkal. Ha valaha valaki megcsinálja, az biztosan a valaha volt egyik leggyűlöltebb magyar politikus lesz, ezért nem lépte meg soha senki (pedig Molnár Lajosék anno kidolgozták, csak nem kaptak szabad utat).

  @ronaldo
  "Adózás: Pont ezt írtam fentebb, ha amit írsz az lenne, akkor Magyarország a 10 millió 100 ezer forint alatti kereső országa lenne, két perc alatt. Tóninak is hirtelen rezsire meg kajára futná csak. :("

  A fenéket, most is megéri a minimálbérre bejelentés, ha a minimálbérig mindenki 10%-al adózna, felette meg mindenki 17%-al, akkor alig érné meg jobban a minimálbérezés. Ez nem ugyanaz, mint mikor a Medgyessy féle adójóváírás volt, ami a magasabb jövedelmeknél kivezetődött.

  A béreket legegyszerűbben egyébként a készpénzforgalom visszaszorításával majd teljes megszűntetésével lehetne kifehéríteni (ahogy az áfa csalásokat is ezzel lehetne visszaszorítani). Akkor automatikusan ellenőrízhető lenne minden. Ennek épp ellenkezője történik...

  [ Szerkesztve ]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Van a Windowsban is RDP, nyilván nem ezért jön ide.

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Magánorvos 2 kilóért csak háziorvosi ellátást végez, felír gyógyszert, megméri a lázat és ennyi. Ha bármi komolyabbat kell tenni, akkor elküld az állami kórházba, vagy egy magánba extra milliókért. Nem jó az se, a sok pénzért csak annyit kapsz hogy nem kell akkora sort végigállni hogy bejuss a háziorvosi rendelőbe.

  "Lesznek majd 5 méteres betonfallal körbevett városrészek, ahol fegyveresek sétálgatnak és védik a bentieket a kinti lecsúszott rétegektől."

  Vannak is. Orbán Viktor feleségének a terepjáróját elkötö tolvajt szarrá lőtték, az én ellopott motoromat neki se álltak keresni.

  [ Szerkesztve ]

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  Én úgy vagyok vele, hogy a teljesen államit is lehetne jól csinálni, csak alapból normálisan kéne gazdálkodni, pénzt rakni bele, és nem ellopni.
  Nem különösebben érdekelne, hogy veszteséges az eü., ha olyan ellátás lenne, mint fejlettebb helyeken, erre szívesen adózok.

  @Dr. Akula : Vannak azért olyan hálózatok, amire nem engednek be kívülről ilyesmit, akkor ide kell jönni.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Hi!King

  junior tag

  Tisztán állami egészségügy vagy korrupt lesz, mint ami nálunk van, vagy még hosszabb várólisták, ami Angliában. A kommunizmus egyszerűen nem működik, az egészségügyben meg mindig mindenki nem kaphatja meg azonnal a legjobb ellátást, de még mindig akkor kapják meg legtöbben a lehető legjobbat, ha legalább részben piaci alapon működik. De már ennek a felvetése a közbeszédben tömeges tiltakozást jelentene.

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  Korrupt az lesz, amit hagynak korruptnak lenni. Szerintem szándék kérdése, hogy mi hogyan van egy országban.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Az állami eü-vel az a baj hogy az is kap belőle, aki semmit nem tesz hozzá a fenntartásához, gyakorlatilag csak élősködik rajta. Az ilyeneket ki kéne rakni a rendszerből, ez ugyanis ösztönzőleg hat a hozzájárulási kedv növelésére. A vizitdíj is tök jó ötlet volt anno, egyből kitakarította a várótermet nyugdíjasklubnak használó unatkozó nyuggereket, akiktől a valódi beteg a rendelőig nem tudott eljutni 4 óra alatt. Mióta eltörölték, nálunk csak akkor van esélyed bejutni ha 1-1.5 órával a nyitás előtt érkezel, mert a 4 óra rendelésől csak 1 óra a freeleech, a maradék 3 előfoglalásos (de ki az aki tudja 3 hétre előre hogy majd 3 hét múlva beteg lesz), a doki az 1 órából 45 percet késik (hogy betegnél kezd-e ilyenkor, vagy csak nincs kedve előbb felkelni ennyi pénzért, azt nem tudni), tehát marad kemény 15 perced bejutni, ami csak annak sikerül aki már a nyitás előtt időben lesátrazott mint egy iphone fan.

  [ Szerkesztve ]

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • Xero

  nagyúr

  Multi: Senior dev/architect kb 12-13M a határ. Vannak direktívák de Te döntöd el mit kérsz. Nagyobb team vezetőnél valahol 20 körül. Felső vezető határ a csillagos ég.

  szerk: Ja és persze Te alkudod ki magadnak. Szóval ha le tudsz beszélni egy E mercit havi 220-ra akkor hajrá. :D

  [ Szerkesztve ]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Helikopterügyi miniszterként, yachton kurvázós polgiként mégtöbbet lehet keresni. Sőt, Bill Gates még annál is többet. De szerintem itt a realitásokról beszéltünk, nem a Marvel szuperhősökről.

  [ Szerkesztve ]

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • nyisziati

  addikt

  Ez a realitás, leírtam, öcsém ennyit keres. Plusz kiküldetés időnként.

  Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • Dr. Akula

  nagyúr

  12 meg 20 milla? Magyarországon? Miért nem egyből 10 milliárd? Kezdő közmunkásként... :D (Mondjuk még lehet realitás, ha még párszor csinál valamit a kancsal a forinttal.)

  [ Szerkesztve ]

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • nyisziati

  addikt

  Havi 1 milla, igen. Nettó. Plusz juttatások. Multicég, több, mint 100 országban jelen van.
  Előző munkahelyén 7 kilót keresett (LeSaffre, alias Budafoki Élesztő, megpróbálhatod, emberhiány van ott is), és pont ezért a plusz összegért váltott.
  Ott jobb, családiasabb volt a légkör, itt meg több a pénz és jobbak a karrierlehetőségek.

  szerk.: és a régi cégek is (magyarok) jönnek föl, mint a talajvíz fizetésügyileg, különben nem kap szakembert. Már az egyetemről szipkázzák ki a diákokat. Pl. MOL, Törley...

  [ Szerkesztve ]

  Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • -vitya-

  senior tag

  Nyugodj meg, ahogy sokan mar leirtak: vagyunk paran, akik ennyit keresnek. Es csak a sajat csoportomban tudok meg masik 4-5 emberrol, akik ugyancsak megkeresik a nagypenzt. A szakember hiany miatt igen komoly penzeket lehet kerni...

  -=Витя=-

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Havi 12-20 millát? Persze, persze... :D

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Minek próbálnám, nekem van állásom. Csak az unreal "én mégnagyobbat tudok bemondani" számok zavarnak picit. Nálunk is volt csávó milla körül, de őt már a tévéből is lehet ismerni, és 1 kezemen meg tudnám számolni hány hasonló kaliberű ember lehet Magyarországon. Ez nem a mindenkinek elérhető kategória. Az hogy van 1-2 ember aki meg tud keresni X összeget, hát erre csak azt tudom mondani hogy ezek szerint gázszerelőként is simán megoldható a havi pár milliárd, hiszen van olyan akinek sikerült. :) Remélem érted a különbséget.

  [ Szerkesztve ]

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • nyisziati

  addikt

  "Minek próbálnám, nekem van állásom."
  Mondjuk, hogy többet keress? :U

  "Csak az unreal "én mégnagyobbat tudok bemondani" számok zavarnak picit."
  Az egy dolog, hogy téged mi zavar, egy másik pedig a valóság. Az, hogy te KÉPTELEN vagy elhinni, hogy valaki IGAZAT MOND, amikor számodra "elképzelhetetlen" összeget mond fizetésként (3.000 euro/hó :D ), az inkább a te földhözragadtságodat bizonyítja.

  "őt már a tévéből is lehet ismerni, és 1 kezemen meg tudnám számolni hány hasonló kaliberű ember lehet Magyarországon"
  SZERINTED. :DDD
  Nagyon nem pesti lehetsz, ha nem ismersz ilyen embereket.
  Barátnőméktől egynapos munkára kértek (két fő vállalkozó) 130 ezret.
  Öcsém a frissen vásárolt lakását újíttatta fel, a gázos szintén 1 napos munkára (1 fő!) 120 ezret kért.
  B.nőm öccse a belvárosi lakásának a bejárati ajtajára kért árajánlatot (felülvilágítós, de azon kívül semmi extra, max. a 3,60-as belmagasság), 400 ezerért akarták csinálni neki. Sokallta, végül valami 250-ért talált rá vállalkozót. Egy jó asztalos egy nap alatt összedob egy ilyet. Ja a beépítést meg a srác oldotta meg egy haverral.

  GLS-nél futárkodtam egy ideig, a betanuló pénzem volt (jattal együtt) nettó 350. A betanító srác elmondta, hogy a címek növekedtével ez erősen nőni fog, plusz decemberben dupla jatt. Tavaly decemberben nettó 7 kilót vitt haza (350 alap + 350 jatt).

  [ Szerkesztve ]

  Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • Hi!King

  junior tag

  Vállalkozói napidíjakat mondjuk nem korrekt összevetni a fizetésekkel. Egy havi 500 nettót kereső szakembert kiküld a munkáltatója valahová, akkor a 150-200 ezres napidíj reális. Ugyanis a munkáltatónak ez egy rakás járulékos költséggel jár. De a freelancernek is, ha egyedül csinálja.

 • Snoop-y

  addikt

  Tavaly decemberben nettó 7 kilót vitt haza (350 alap + 350 jatt).

  Ezt meg mar vegkepp ne keverjuk ide. Penzt munkaidoben tulorak es jatt nelkul kell keresni fizeteskent.

  New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Egy ilyen nagyotmondási versenyben? Nem.

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Ha KÉPTELEN (nekem is vannak nagybetűim) vagy felfogni hogy már a cikk is arról szólt hogy "mennyit keresnek átlagosan a hazai IT-szakemberek", az a te egyéni szocproblémád. Még mindig erről beszélünk, nem az hogy ki látott olyat aki hallott olyanról aki tud ennél többet is. Mert az nem az átlag, nem elérhető bárkinek. Nem a hazai IT szakik tudnak annyit keresni mint amit itt páran egymásra licitáltok, hanem csak 1-2 ember. A gázszerelők is nagyot röhögnének ha előadnád hogy Lőrinc fizetési papírja alapján ők is ennyit meg annyit keresnek...

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • vzozo

  aktív tag

  "Ha KÉPTELEN (nekem is vannak nagybetűim) vagy felfogni hogy már a cikk is arról szólt hogy "mennyit keresnek átlagosan a hazai IT-szakemberek", az a te egyéni szocproblémád. Még mindig erről beszélünk, nem az hogy ki látott olyat aki hallott olyanról aki tud ennél többet is. Mert az nem az átlag, nem elérhető bárkinek. Nem a hazai IT szakik tudnak annyit keresni mint amit itt páran egymásra licitáltok, hanem csak 1-2 ember."

  Erre csak be tudom kopizni a jövedelmes topikba pár napja ellőtt posztomat:

  Hááát, a legjobban talán a "Systems Engineer" kategóriába tudnám besorolni azt, amilyen poziban 13 évvel ezelőtt (nyilván akkor juniorként) is bőven többet kaptam a 400-600 bruttónál, szóval most vagy valami qrva nagy baj van a fizetési hajlandósággal, vagy a cégek szépen lassan lenyelték az SZJA csökkentést.

  És 10+ év alatt azért nem kevés infláció volt odahaza... Szóval nem értem ezeket a számokat.

  Most akkor mi a helyzet? 2019 végén 400-600 az átlag erre a pozira, miközben anno ennél jóval többet kaptam? Mi történt a magyar munkaerőpiacon az elmúlt 10 évben, amiből kimaradtam (érthető módon, mivel egy jó ideje Németországban élek és dolgozom)?

 • Madwe

  veterán

  De, ez az átlag, pesten, muliknál, amit bárki elérhet, ha van piacképes tudása. Az h valaki 4+ éve ül a helyén nulla önképzéssel s beragadt a fizetése a 4+ évvel ezelötti sávra évi pár %os előremozgással, az nem releváns, a fizetéseket az aktuális munkaváltók adataiból dolgozzák fel, nem a beragadt régi béreken, az nyilván nincs a fejvadászcégek scopejában. Tudom h nem fogod fel s nem akarsz tudomást venni arról, h ilyen árakon megy a piac, de érdekes mód akik jövedelem topikban az elműlt fél évben váltottak, hasonló árakat írtak be.
  De maradj annyiban h mi mind egymásra licitálunk nagyotmondásban s biztos velünk van a baj... S végképp ne gondolkozz váltásban, mert mint írtad van munkád, s véletlenül se nézz körbe a piacon, mert akik körbenéztek s ilyen árakon mentek el, ami szerinted irreálisan sok, arra neked végképp nincs szükséged, jó neked a sokkal kevesebb pénz, hiszen az a valóság, meg különben se kell érte tenned semmit, csak bemenni dolgozni. Konkrétan egyébként mi a szakterületed?

  [ Szerkesztve ]

 • nyisziati

  addikt

  Oké.
  Nekem 3 dolog jött le az eddigi kommenteidből, ha nem bánod leírom.

  1) "ÉN keresem az átlagot."
  2) "Aki azt mondja, hogy nálam többet keres, az

  a) nagyotmond;
  b) ismert ember, akiből országos szinten 1-2 van;
  c) politikusbűnöző, de legalább mészároslőrinc."

  Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Nyilván azért ül a helyén, mert nem vesznek fel 10 millió vezérigazgatót, és még mindig jobb mint közmunkásnak.

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • -vitya-

  senior tag

  Nem hiszem, hogy ez nagyot mondási verseny lett volna. Nálunk teljesen nyílt, hogy van 14 fizetési kategória, abból az 3-12-ig használható szakmai embereknek (felső kettő csak nagy mánággáknak, alsó kettő meg olyan tanulmányi szerződéses, meg mittomén kicsodáknak...).

  Ezen belül a senior/expert/architect kategóriák is meg vannak különböztetve (az adja ki a besorolási mátrixot :D ) - és aki egy bizonyos szakmai szint felett van, az NEM KERESHET kevesebbet a saját sávjánál. Igaz többet sem.

  Szóval igen, nálunk a 10-12-es kategória (A senior, exper, architect) bizony átlagban keres ennyit. Nem tudom mennyi lehet a 10-es alsó határa, bevallom, mert én valóban a 12-esben vagyok, de kötve hiszem, hogy csak 300 nettó lenne: mert ha az lenne, akkor a 300 nettó alá be kellene férjen még 9 kategória - ami fizikai képtelenség, szerintem ;-) Szóval maradjunk annyiban, hogy 600-1000e nettó, havonta, ezekben a kategóriákban az átlag. És nem 1-2 emberről beszélek, hanem százakról. Itt ha jól emlékszem kifejezetten a felső szakmai kategóriákról volt szó. Javítsatok ki, ha elsiklottam valami junior szó mellett ;-)

  [ Szerkesztve ]

  -=Витя=-

 • harry

  veterán

  Meg egy probat teszek: melyik varosban dolgozol? Az elmult ~5 evben hanyszor valtottal poziciot?

  Ne mossunk ossze dolgokat. Igen, a netto 1M havi bevetel nem az atlag. De ezt nem is mondta senki, csak azt, hogy el lehet erni. Alkalmazottkent velhetoen igen nehezen, es/vagy senior / expert / nagyon specialis tudassal, 8-10 ev tapasztalattal, velhetokent valamilyen vezetokent (nem feltetlenul management, lehet technikai ember is, specialist stb). Vallalkozokent, viszont mar sokkal realisabban elerheto, de szerintem ezt most ne keverjuk ide.

  Viszon ismet: Budapesten, multinal, ha IT-ben ~2 evente valtasz poziciot, akkor egy kezdo netto 300k bert 5-7 ev alatt valoban duplajara lehet novelni. Nyilvan tobb tenyezos a dolog (ahogy latszik is), de en ezt latom atlagnak ismerosi korben. Aztan lehet ugyesebbek vagyunk az 'atlagnal', nem tudom, de ha nekunk megy, szerintem masnak is mehet.

  De olyat is latok, aki szinten 5 eve a cegnel, de nem jut elorebb, es netto 400 korul kereshet. De nem is valtott poziciot (max ide-oda pakolgattak), nem jott ki a fonokevel, nem is motivalt munkaero, fogni kell a kezet. Ezek viszont mind olyan dolgok, amiket tud(na) valtoztatni.

  Ha nem a fovarosban vagy, ismet velhetoen, kevesebbet fogsz keresni, kevesebb a munkalehetoseg, ez megint egy masik helyzet.

  -vitya-: az adatok a felso kategoriaban szerintem is valosak. De ahogy irod is, az a 'felso kategoria atlaga'. Ha az egesz skalat nezzuk, akkor kiseb az az atlag (tehat a nem senior / expert / stb kategoriak, a peldadban mondjuk a 6-9 kategoria).

  [ Szerkesztve ]

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • -vitya-

  senior tag

  "Ha az egesz skalat nezzuk, akkor kiseb az az atlag (tehat a nem senior / expert / stb kategoriak, a peldadban mondjuk a 6-9 kategoria)."

  Persze, na ezt egyikőnk sem cáfolta, és nem is erről volt szó. A fenti cikkben a magasabb szakmai kategóriák komoly pénzei ragadták meg a hitetlen közönség figyelmét. És hát mindketten tudjuk, hogy ennél korrektebbül már csak akkor tudnám kifejteni, ha a fél cég adóbevallását csatolnám - ami ugye lehetetlen ;-) Szóval innentől feltettem a kezem, és megadom magam, ha ezeket sem hiszi el Akula... ;-)

  -=Витя=-

 • harry

  veterán

  Meg egy gondolat jutott eszembe: ketelkedsz az itt emlitett adatokban, de nem lattam meg toled alternativat (de lehet csak nem vettem eszre, akkor bocs).
  Te hogy latod a helyzetet? Mit tudsz a kollegakrol? Nalatok milyen fizetesi viszonyok vannak? Mi a helyzet a barati korrel? Hany ev tapasztalat / milyen terulet / melyik varos / mekkora ceg eseten igaz ez?

  [ Szerkesztve ]

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • Xero

  nagyúr

  Autó áráról volt szó...Ennyiért nézegethetnek autót, kb ezek jönnek ki a lízing limitből. Lehet okosítani CO-val és plugin hybriddel, de az már annyira nem adja.
  A fizetéseket már korábban vázoltam. Amit tudok az a senior dev/architect. Az nagyjából stimmel, picit alá van lőve. Ha nem top manager vagy akkor a bruttó 1.5-2M a tető kb.

  (#171) Dr. Akula: A körülöttem ücsörgő seniorok között nem nagyon van senki 1M alatt és ebből senki sem dev. Ha dev akkor jön plusz 25% kb. A jellemző senior körülöttem 900 és 1.4M között van.

  [ Szerkesztve ]

 • Dr. Akula

  nagyúr

  Rokon van multinál havi 1 milláért, de az már erősen középvezetői szint, komoly tapasztalattal, nem utcáról beesős pozíció.

  Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

 • Xero

  nagyúr

  Fel eve utcarol estem be (linkedinen vadasztak le) tobbert multihoz senior dev/architect 10 ev tapasztalat. Nincs beosztottam.

  [ Szerkesztve ]

 • gygabor88

  tag

  2011-ben, amikor kezdtem az akkori cégnél és együtt ebédeltem az egyik középvezetővel, akkor elsírta a bánatát, hogy a senior dev fizuk majdnem az ő szintjén vannak. Az egy illúzió, hogy a középvezetői szint hú de nagyon a fejlesztő fizetések fölött van.

 • Hi!King

  junior tag

  Pénzügyi szektorban dolgoztam multinál, ott például nem igazán volt más karrier út, mint a vezetői, a kis IT vezetők természetesen maguk is fejlesztettek, de kellettek a vezetői skillek is.

Hozzászólok Aktív témák