Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
nagyszerű, megint feltalálták a spanyol viaszt...
mivel is hűtik a trafókat az utcán? csak nem olajjal...szerk: ezzel az erővel tiszta vízbe is meríthetnék, lehet, olcsóbb, jobb.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Petya88
tag
Ez a felforr lecsapódik dolog elég jónak tűnik, sok helyen bizonyított már...
-
leslie_smith
aktív tag
Egyre jobb,de nekem a folyékony hidrogénes és egyéb durva megoldások jönnek be.
A mobilarena nem kötelező,de "ajánlott". | Xiaomi Redmi 4X
-
haxiboy
veterán
Szerintem az összes adatközpontot valahol a sarkkörökön kéne tárolni a tengerben. Tutira nem lenne gond a hűtéssel.
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
mrhitoshi
veterán
Mily meglepő, hogy a folyadék sokkal jobban elvezeti a hőt, mint a levegő.
A dolog érdekessége, hogy az egész cucc benne van az olajban.[ Szerkesztve ]
PS4
-
JColee
őstag
Ez kiváló eredmény, mivel azt mutatja, hogy a tartályok maguk csak 2-3 százalékkal több energiát vesznek fel, mint a szerverek – egy mai átlagos adatközpontban a számítási feladatokra és a hűtési tevékenységre fordított energia hányadosaként megadott PUE 1,6, vagyis a hűtéshez 60 százalékkal több energia kell, mint a szerver működtetéséhez.
Ez a linkelt wikis oldal szerint nem így van.
[ Szerkesztve ]
-
Ebben mi olyan nagy szám? Az "akváriumos" hűtés jópár éve bizonyított technológia, nem egy házi megoldás van rá, a neten teljes how-to-k fellelhetők teljesen ingyen.
Onnantól meg nem mindegy, hogy mi megy bele? Az oljat nem érdekli, hogy mi van ráírva a deszkára.Vagy valami fölött elsiklottam volna, hogy nem értem, hogy ez mitől nagy szám most?
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
sztanozs
veterán
Attól nagy cucc, hogy most már nem csak hekkereknek, meg vérpistiknek sikerült ezt megcsinálniuk, hanem végre a nagy Intelnek is sikerült.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
Mondjuk az jó kérdés, hogy ha eddig egy tele szerverterem jó zsúfoltan is szép nagy tömeget jelentett, milyen plusz elvárásol lesznek, ha még unitonként 13 - 30 L (60x60cm - 80-110 cm) olajat is meg kell tartani... Ja és ugye tűzvédelmileg is problémás lehet az olaj, nem is beszélve a környezeti terhelést egy "kisebb" incidens esetén.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
freddirty
senior tag
Már látom ezt a beszélgetést:
Manager: Te Józsi be kéne ugrani a szerverterembe és bedobni a shh008-ba ezt a kártyát.
Rszg: Dehát az tökig van merítve olajba!
Manager: hát ja...
Rszg: *$%#^($fred
-
sztanozs
veterán
Szerintem eddig sem a hőelvezetés határozta meg alapjaiban az alaplapok, perifériák méretét - hanem a gyártási/miniatürizálási technológia. A hőelvezető felületeket meg nem lehet leszerelni róluk, úgy valószínűleg az olaj sem vezetne el megfelelő menyiségű hőt.
Ja és az olajat keringetni is kell, ami azért nem olyan egyszerű feladat, mint a levegőt mozgatni. Egy 24 U magas szerkrényben akár 720 liter olajat is meg kell mozgatni. Ráadásul ugye a felmelegedett olajat is hűteni kell valahol - nem nyeli el az olaj a hőt (a semmibe) hanem csak hatékonyabban "elvezeti".[ Szerkesztve ]
-
rbence
senior tag
Nekem miért a meki ugrott be a videóról?
"...Life is too short to remove USB safely..."
-
-
butyek
senior tag
Egy hermetikusan zárt szerverterem olajba mártása lesz a következő lépés.
&ρID with 10^100. Xiaomi 13T
-
nem értem, miért nem lehetett megoldani, hogy a lan port az olaj fölé lógjon? nem kell az egész szervert hűteni, csak ahol forrósodó alkatrészek vannak.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
bambano
titán
mert, ha jól látom, a kísérlet kedvéért nem gyártottak spéci szerverházat és alaplapot, csak fogtak néhány hagyományosat oszt belökték a kádba. a hagyományosnál pedig a hűtés kijárata egy szinten van az ethernet portokkal, figyelembe véve, hogy ezeket a gépeket függőlegesen, az előlapjukkal előre tolták bele az olajba.
-
Rive
veterán
Ez igy nem működik.
Elvileg ugyan a desztviz nem elektromos vezető, de ha fém-fém átmenetek közelébe kerül (pl. alaplap rézvezetékei és forrasztásai) akkor villámgyorsan elkezd fémionokat beszlopálni: onnantól pedig már elektrolit és megeszi a fém-fém kötéseket.
Az akkuban is elektrolit van (a desztviz csak azért kell, hogy tartani lehessen az eredeti ionkoncentrációkat), ott más mechanizmus (nyitott áramkör) akadályozza a (működési elvből adódóan: visszaforditható) korróziót.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
lapa
veterán
nekem valahogy nem kerek ez a dolog. a pc-ből kiindulva nem kell + 60% energia a hűtéshez. nem értem, hogy hogyan jönnek ki ezek a számok. ott a facebook adatközpont, minimál nyomáskülönbségű légcserére lett berendezve, ott is csak 1,15. meg a guglinál is, az meg vizes.
szóval nem az elavult és alapvetően hibás tervezésű hulladékokkal kéne jönni.
amíg nincsenek szénné hajtva az alkatrészek (azaz nem kell helyileg, a cpu-ról bizonyos határértéknél nagyobb hőt elszállítani), addig heatpipe meg levegő simán működik.
valamikor arra is rájönnek, hogy a hűtotorony se hülyeség.
[ Szerkesztve ]
-
-
bambano
titán
a 60% egy átlagos, általánosan elfogadott érték a különösebb trükkök nélkül megépített adatközpontokban, olyannyira, hogy pl. a dataplexben is így számláznak. Mérik, mit fogyaszt a gép, rá a 60% és annyi a villanyszámlád.
ennek az olajos cuccnak lehetne még olyan előnye, hogy ami kijön belőle meleg, az koncentrált, fel lehet használni.
-
nagyúr
Őőő és nem ázik be a server?
-
Mister_X
nagyúr
A koncentrált meleg pedig intenzívebben fog kiegyenlítődni. Jó dolog ez az olaj, mert nem vezeti az elektromosságot, mert (gondolom) apoláris molekulákból áll, nem oldja az alkatrészeket sem és tuti nem tűzveszélyes. Majd, ha élesben fogunk ilyet látni boltokban, akkor jó lesz.
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
-
BlackPriest
őstag
http://www.youtube.com/watch?v=6sP45uBj4-k
ez egy 4 éves video, vajon mire számítottak az intelnél, egy modern pc, vagy szerver, vagy bármi nem fog ugyanúgy működni benne, mint kicsiben? ott is jó nagy lét akaszthat le, aki erre specializálódott, aztán 1 évig nézte az olajat a medencében...
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
lapa
veterán
azért várj cseppet, mert nem ugyanaz a körte. ott se maga a hűtés +60%, mert gyakorlatban csak egy nagy cső kellene a rack hátába, aztán hajrá. ott az a 60%, hogy 20 fok van. itt meg ugye nem annyi van, amennyi egy 20 fokos környezeti hőmérsékletnél léghűtött rackben van, mert akkor itt sem lenne jobb. de mostanra ez a 20 fokozás is túlhaladott, legalábbis erőlködnek a magasabb egyensúlyi hőmérsékletet elviselő vasakon. ibm biztos rajta van, intelnél is csak találtak egy embert, aki nem kádat őriz, bullshit pps-t gyárt, nokiás dobozokkal szaladgál a saturnba vagy szalagokat töröl...)
az tény és hasznos, hogy hőszivattyúval egész emberes meleget lehet csinálni, németeknél volt valami egyetemi fűtős projekt víz alapon.
persze frappánsan el lehet tüntetni, mint ahogy a tündér gugli is a folyóba engedi a meleget. ott meg lehet csinálni az alacsony hőmérsékletet.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasszuk szét, hogy mi a hűtés meg mi az, amit kiszámláznak érte
a tapasztalatom ez, hogy a gép által elfogyasztott villamosenergia 160%-át számlázzák ki, mint környezet. hogy ebbe kimondva vagy kimondatlanul ki mit ért bele, más tészta, mert van, ahol beleértik a szünetmentes fenntartásától kezdve a fene tudja mit is.szóval ez a számlázási metodika, a műszak más tészta.
egyébként szerintem sem kell 20 fokra hűteni, amíg a gépekben belül levő vinyó 40 fok alatt van a saját hőmérője szerint, addig nekem jó. tudom, hogy nem egzakt, de bevált módszer.
-
Misi1979
őstag
Innentől más szemmel fogok nézni a Vénusz étolajos flakonokra.. Persze csakis az 5l-esekre..
A kismókusok kenyérre is kenhetik.
-
Destructo
senior tag
Jó elgondolás,hamarabb is meg lehetett volna csinálni Azért egy részletes hőtesztet,szívesen megnéznék!
-
mikej95
aktív tag
Na, ha valami elromlik, azt öröm lesz majd nekik cserélni. Ha valami nem vezeti az áramot, akkor a csatlakozókba és érintkezőkbe jutva sem fogja.
Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.'
-
fondorlatos
aktív tag
Szerintem nem lesz túlzottan elterjedt ez a megoldás, de nekem tetszik.
-
Colonel993
senior tag
Nekem erről egy bazi nagy Sültkrumpli Sütő jut eszembe... MEKI + Intel szövetség?
De amm nem értem mi olyan nagy kuriózum ebben, régóta létező Teknolódzsi...||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
Dr. Romano
veterán
De, pont az a lényege Így működik otthoni szinten.
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
nagyúr
válasz Dr. Romano #49 üzenetére
Jó én ezt nem akarom elhinni, hogy megy...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest