Hirdetés
- Synology NAS
- A globalizáció megfordulásához vezet az USA Kínával vívott chipháborúja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Súlyosan megkérdőjelezték a Microsoft AI-irányelveit, csak a profit a lényeg?
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Küszöbön a TikTok teljes betiltása
- Mobilinternet
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Linux Mint
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasinger!
nagyúr
Már ráfér az újítás az internetre.
Elkezdett már erősen elfogyni az erőforrásaiból...
-
daninet
veterán
-
julius666
addikt
Én ezt most nem értem: a beérkezési sorok eltüntetésével hogyan nő az átbocsátóképesség? Nem csak a késleltetés csökken?
-
Penge_4
veterán
A feltöltési sebesség is százszoros? Mert akkor igencsak ideje lenne, már most is el vannak vele késve...
+ legalább a Google sem sírna, hogy jaj mekkora adatforgalom a YouTube aztán a csúnya gonosz szolgáltató még őket akarja lehúzni. (és ugyanúgy a szolgáltató sem sírna) -
siva
aktív tag
Nyilván a tiszta és leggyorsabb megoldás az elektromosság és a pufferek teljes kihagyásával érthető el, ahol a fény impulzus node -tól node -ig utazik a legrövidebb fizikai úton. Ez az ami sose lesz
-
lgb
tag
Ilyen technikaknal nem feltetlen Atlag Belane kisnyugdijas internet elofizetesnel (vagy annak kozeleben) talalhato berendezesekre kell gondolni, hanem gerinchalozati dolgokra. Persze nyilvan ehhez is kozuk van a felhasznaloknak, csakhat nem annyira kozvetlenul, mindenesetre ha tenylegesen HD tartalmak meg egyebek egyre jobban terjednek, szukseg lesz erre, es fokeppen a gerinchalozatokon ahol ugye ez tobbszorozodve jelentkezik, mig egy vegpontnal csak az az egyful forgalom novekedese tapasztalhato.
-
bartucc
addikt
Erre is lehet várni, főleg felénk, vidéken. Örülök hogy wifis, fél Mbit-es netem van... Mire itt optikai kábelt húznak egyátalán, unokáim lesznek. (városba meg nem megyek ezért, köszönöm
)
"Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember." //Galla Miklós//
-
sunone
aktív tag
Tudósok feltalálták, hogy a "lámpás kereszteződéshez" képest a "körforgalom" sokkal jobb áteresztő képességekkel bír :-)
-
kpal
veterán
Már ráférne a netre kis vérfrissités mert 120Mbit kicsit lomha.
-
LeslieG Jr.
őstag
Hát nem lenne rossz. Bár Magyar honban még a lomha brutto 8Mbit/s-es ADLS-el dukál.
Fejlesztés a kis körzetekben még vagy 100 évig nem lesz.
Ugyhogy nem is álmodok nagyobb sávszélességről.
CM Centurion|Corsair VX550 550W|Asrock Z170 Pro4+Intel i5-6600K+CM Hyper 212 EVO|Kingston 2x8GB 2400MHz DDR4|Kingston HyperX 240GB SSD|Samsung 840 EVO 250GB SSD|WD 500GB 16MB SATA III|WD 1.5TB 64MB SATA II|WD 2TB RED 64MB SATAIII|ASUS R9 270 DirectCU 2GB|LG DVD-RW|Logitech MX510|
-
Suker10
aktív tag
Ahogy olvastam, ez egy elég nagy zagyvaságnak tűnik.
Ebből bármi megvalósítható lenne a mai technológiákkal is.
Miért kellene egy forgalomirányítónak átalakítania az optikai jeleket?
Az átalakítás nem befolyásolja az átbocsátóképességet. A késleltetéseket nem lehet megkerülni. Sőt, a rendszer működéséhez szükségesek. A letárolás pedig szándékos, a forgalomirányítónak és a kapcsolóknak az a dolga. Ráadásul nem is mindig történik meg.
A hálózati készülékeket nem fogják lecserélni egy jól működő hálózatban. Az az igazság, hogy jelenleg nincs olyan felhasználási terület, szolgáltatás, ahol ne lenne elég a mostani elméleti maximális sávszélesség. Az, hogy egy adott felhasználónak milyen a sávszélessége kizárólag a szolgáltatótól függ.
Az internet hálózatok összessége: LAN, WAN, PAN, SAN, VPN, SOHO, WLAN, rengeteg féle Ethernet, Token Ring, Token Bus, FDDI, modemek, ISDN, ADSL, ADSL2, ADSL2+, VDSL, VDSL2, T1, E1, T3, E3, FR, X.25, ATM, SONET, SDH, WiMAX, VSAT meg a jó ég tudja, hogy mi.
Hol kezdenék el gyorsítani?Belátható, hogy nem lehet megoldani.
Egyébként a Wi-Fi egy LAN technológia.Müzli 38% gyümölccsel: "Száraz, hűvös helyen tárolandó. Az elemzés értékeit a természetes termékek biológiai variáció. Hiszen ebben a gabonafélék természetes termék tartalmazhat nukleáris alkatrészek, részek és kő shell alkatrészek is." De legalább természetes.
-
Cathfaern
nagyúr
"Miért kellene egy forgalomirányítónak átalakítania az optikai jeleket?"
Hogy forgalomirányítani tudjon. Optikai jelekről nem tudja eldönteni, hogy milyen hálózat a címzett, ezért nem tudja, hogy merre küldje tovább."Hol kezdenék el gyorsítani? Belátható, hogy nem lehet megoldani."
Ott kezdenek el gyorsítani, ahol jelenleg is optikai hálózat van: a gerinchálózatokban. És akkor nem 100000 ember tudnak majd kiszolgálni 120mbittel, hanem 1000000-t."Ebből bármi megvalósítható lenne a mai technológiákkal is."
Persze, épp ez a lényeg. Egyedül routereken kell módosítani, de az is megoldható jelenlegi technológiákkal. De ki beszélt arról, hogy ez valami jövőbemutató sci-fi lenne? -
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, amúgy is itt is már sok helyen már, máshol meg csinálják azt, hogy maga az optika mennyen be az előfizetőhöz, nem külön kábeleken. Szal ez is egy járható út, sok helyen már eleve ez megy..
Véleményem szubjektív...
-
Angel1981
veterán
Ki gondolta volna, hogy még ennyire fogják tudni gyorsítani?
-
bartucc
addikt
válasz
LeslieG Jr. #20 üzenetére
Szerintem alapvető felhasználásra nem kell több 5Mbit-nél. Azzal már HD-s videók is gyorsan betöltődnek. Ha meg valaki fájlmegosztót használ, egy DVD 1-2 óra alatt lejön.
Inkább az áron lehetne faragni, minél olcsóbb legyen, mert az ilyen szolgáltatásokért manapság elég sok pénzt kiadunk. (és a fizetés se lett több, és a szolgáltatások se olcsóbbak)
[ Szerkesztve ]
"Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember." //Galla Miklós//
-
-
szuper-t
senior tag
válasz
Peter Kiss #27 üzenetére
Ezzel 1 baj van nem a szolgáltatóé legtöbb esetben a router így ez egyéni probléma
nekem ha gigabites kapcsolatom van és veszek 1db 100 as routert akor én akadályozom meg a teljes sávszél kihasználását. a szolgáltató megadta én korlátoztam be magam. semmi köze a témához sztem.
A kör topológiás megoldás jobb mint a csillag de akkor mindenhol ezt kellene alkalmazni.
az ex munkahelyemen e megoldás bevezetése inkább a válaszidőt csökkentette csak.
a sebességet 1álltalán nem befolyásolta mert a hálózat nem volt kihasználva.ezek vagy keverik a szezont a fazonnal vagy nem tudom.
1 optikai szálon ha 160 frekvenciát használunk akkor a sebessége kitolható 400Gbit re is (1 szálon)most mit akarnak gyorsítani az interneten a válaszidőt vagy a sávszélt? mert ez nekem nem esett le a hírből.
én most megvagyok 5/5M (2ms) val de amikor 100/30 am volt (3ms)-el azt is teljesen ki tudtam hazsnálni
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
"Ezzel 1 baj van nem a szolgáltatóé legtöbb esetben a router így ez egyéni probléma"
Remélem nem gondolod komolyan, hogy routerek csak otthoni háztartásokban, illetve végfelhasználóknál vannak."ezek vagy keverik a szezont a fazonnal vagy nem tudom"
Van erre egy jó mondás: "Tiszteletreméltó, amikor valaki igen fejlett ítélõképességét szellemi képességeinek szintjével kompenzálja". -
HyP3b0y
senior tag
válasz
hackeeeee #25 üzenetére
Én mondjuk örülnék egy STABIL 5MB/s-nak is, ez a 3ról 1re csökkenés a sok új előfizetőnek köszönhetően a körzetben sok...ráadásul naponta 10x megy el a net minden további nélkül
"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)
-
szuper-t
senior tag
válasz
Cathfaern #29 üzenetére
Mi a hálózatépítésnél minidg túlméreteztük az eszközöket a későbbi problémák elkerülése végett. + wan portos programozható switch-et használtunk. (lehetőleg optikai szállal)
Én élőben láttam működés közben ezt a hálózati felépítést és nagyon nem növelte a sávszéltcsak a válaszidő csökkent (átlag 10-15ms ről 5-4-3ms re)
vagy maga a hír is erről akarna szólni? -
szuper-t
senior tag
2 kávéval újra elolvasva most már értem.
De mire ez ideér.. addig el kellene felejtenünk az adsl/koax/2.4-5Ghz- ig terjedő jeltovábbítást.(#32) LordX.
tudsz róla esetleg egy leírást vagy valami ismertetőt? mert én eddig csak 1-10Gbit ig szereltem eszközöket érdekelne[ Szerkesztve ]
-
Csaszykj
aktív tag
Én nem értek ezekhez ennyire mint ti, de a tényt tudom mondani csak, amit érzékelek - tapasztalok:
Vannak olyan települések kis országunkban, ahol még a telefonhálózat sincs kiépítve, és ha ki is van, akkor a dsl-nek alig van szabad szál.
Jópár ismerősöm van, aki szeretne otthonra netet, de a trécom nem köt nekik semmit sem, mondván : nincs kiépített hálózat, ami elérhető volt az már pedig foglalt, gyatra, néhol 1mbitet is nyögdécselve elérő sebességgel.
Az ilyen helyeken a mobilnet is halott, mert nincs térerő, vagy 3g-s hálózat, nem hogy hsdpa....Pl.: az öcsém elment aggtelek könyékére melózni, erdőkitermelésre.
egy 500 fős falucskában van elszállásolva, a semmi kellős közepén, internet luxus, nincs kiépítve, térerőt pedig vadásznia kell ha haza akar telefonálni a családnak...
Jó példa szerintem.Aki netezni akar, az költözzön nagyvárosokba, hogy legyen sok sok megabites netje... vagy akár egy mezei 1mbites adsl ?
Felém is adsl van csak, más nincs, és már annyira túlterhelt a hálózat néha, hogy 5 percenként szakadozik a net, nem kapunk ip címet....
Ezeket a lemaradásokat kellene szerintem pótolni, aminek az esélye 0 az elkövetkezendő évtizedekben szerintem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nem csak a T mondja ezt, hanem az összes szolgáltató, szal nem csak Őket kell szidni..
Mondjuk tény, hogy sok helyen szinte a legeldugottabb zugokban is van internet hozzáférés, nálunk ez nem mondható el. A térerő meg ilyen dolog, sztem mindehol van olyan eldugott hely, hogy nincs térerő.
Véleményem szubjektív...
-
Cathfaern
nagyúr
Az a gond, hogy a cikknek és ami írsz, semmi köze egymáshoz. Ezeket a fejlesztéseket nem azok a cégek végzik, akik a netet szolgáltatják. Így hiába nem lennének ezek, akkor se lenne vidéken normális net. És ugyebár ott meg azért nincs, mert a szolgáltatónak nem éri meg kiépíteni. Ezért is indult több országban is mozgalom, hogy a netnek kozmunek kene lennie.
-
Suker10
aktív tag
Kör topológia nincs.
Miben lenne jobb a gyűrű? Megszakadás ellen nincs védve huzalközpont nélkül. Gyűrűnél is van késleltetés, inkább valós idejű adattovábbításra alkalmas. Kiterjesztet csillag van már majdnem mindenhol. Esetleg optikai gyűrű, de az teljesen más.
Az optikai igaz, hogy nagy sebességű, de az nem mindegy, hogy mekkora távolságon.
Ma már inkább Tb nagyságrendű sebesség érhető el a jelek multiplexálásával. Optikai kábelbe annyi szálat tesznek, amennyit akarnak, már évtizedek óta ilyen kábeleket használnak gerinchálózatokhoz. Pont ezzel van a baj. WAN esetén nem kell forgalomirányító, elég egy SMF kábel. Ha viszont jelerősítés szükséges - amire egy forgalomirányító is képes -, akkor nem lehet megkerülni az átalakítást, kivéve az optikailag átlátszó hálózatokban AWG-vel. Ismétlőt általában szoktak használni ilyenkor is. Viszont nem a kábel minősége az elsődleges akadály, hanem a kódolás, ez azt jelenti, hogy a réz is lehetne olyan gyors, mint az optikai. Egy rézkábelt sokkal több hatástól kell védeni. Az optikai fémköpeny, merevítés, záróréteg és aramid nélkül is teljes funkciót lát el. Sajnos az üveg sem tart örökké. Ha ezt még vízbe is teszed, akkor kb. 20 évet bír ki. Egy normál router nem képes a címet megállapítani, de egy optikai router igen, így nem kell átalakítani a jelet.
Hogy mit akarnak gyorsítani, azt nem tudom.
A késleltetések megszüntetésétől, (ami teljesen nem lehetséges) nem lesz 100-szor gyorsabb az internet.Müzli 38% gyümölccsel: "Száraz, hűvös helyen tárolandó. Az elemzés értékeit a természetes termékek biológiai variáció. Hiszen ebben a gabonafélék természetes termék tartalmazhat nukleáris alkatrészek, részek és kő shell alkatrészek is." De legalább természetes.
-
Cathfaern
nagyúr
"hogy a réz is lehetne olyan gyors, mint az optikai"
Nem lehetne, egyszerű fizika: a fény sebessége gyorsabb, mint az elektroné."Egy normál router nem képes a címet megállapítani, de egy optikai router igen, így nem kell átalakítani a jelet."
Épp ez a probléma, jelenleg nincsen ilyen router (pontosabban gyakorlatban nem használják), épp ezen segítene a cikkben említett technológia. -
szuper-t
senior tag
oké
talicska vagy furik, szamóca vagy földi eper. ezen ne lovagoljunk
a gyűrű sem 1 helyről kapja hanem minimum 2-ről a táplálást.
mi az h max 20 évet bír ki az üvetlassan 32 éve nagyinak ugyan az az üveg van a nyári konyha ajtajában. pedig azt szívja a nap karcolja a por.....
az üvegszál pedig: [link]
olyan hajlékony h görcsöt tudok rá kötni szinte. műanyag vagy porcelán burkolat védi a szálat. ami ipari vazelinben úszik(rohadt büdös) ami 1 műanyag hajlékony tokban van ami még típustól függően merevítve, csavar védve...
Kb ennyi egy tálca ahol kb 15 kötést lehet bemerevíteni.[ Szerkesztve ]
-
Suker10
aktív tag
Érdekes volt az a kör.
Egyébként a sín is gyűrű, mégsem kör. De a kedvedért csinálok négyzet alakú gyűrűt.
A kábel legnagyobb ellensége a víz. A víz, mint univerzális oldószer minden anyagot old.
Láttál már sós vízből kiemelt kábelt? Az 5 cm vastag acélból is csak lemezdarabkák maradnak. Az optikai kábeleket védeni kell a külső erőhatások és a víz ellen: fémmel, műanyaggal, szálerősítéssel, kevlárral, folyékony kitöltőanyaggal, stb.
A feszültséghullám és a fényhullám azonos sebességgel halad a kábelben, a vákuumban mért fénysebesség ~67%-ával, míg a mikrohullámok a 99,9%-ával. A fény sebessége a legnagyobb (elméletileg), az elektron sebessége viszont bármekkora lehet. Akadályozni mindegyiket lehet. Ebből azt lehetne levonni, hogy a WLAN a leggyorsabb, de mégsem.Müzli 38% gyümölccsel: "Száraz, hűvös helyen tárolandó. Az elemzés értékeit a természetes termékek biológiai variáció. Hiszen ebben a gabonafélék természetes termék tartalmazhat nukleáris alkatrészek, részek és kő shell alkatrészek is." De legalább természetes.
-
szuper-t
senior tag
???
Nem akarok kötekedni de láttál már üvegszálas kábelt?és a víz mióta oldja az üveget? mégha a közelébe is tudna férni...
amit elmondtál az szinte minden megvan 1 ródban. oxigén mentes folyékony szigetelés carbon, akár 30 rétegben is. szakítás, csavarodás védelem....Amit te mondasz az oxidáció. a mélytengeri kábelek elég durván meg vannak csinálva van amelyik 5-6M átmérőjű és ebből a hasznosított része kb 1m átmérő
-
szuper-t
senior tag
Bár utánna néztem és 1 dologban igazad van a mélytengeri kábeleket betonozott acél tönkökkel rögzítették nagyon sok helyen h ne "vándoroljanak"
és ezek elkopása/a só okozta elfogyása igencsak problémás. Illetve a mélytengeri robbantások, földrengések, vulkánok amik még nagyban veszélyeztethetik. iylen szempontból a mikrohullám bizonyos fajtái megbízhatóbbak. -
Suker10
aktív tag
Az üveg és a műanyag is öregszik, mint ahogy minden anyag.
Az oldást nem az üvegre írtam.Pont azért védik, hogy ne férjen a közelébe.
Rendszergazda is vagyok, láttam.
Az méter akart lenni? Maximum 10 cm az átmérője, komplett védelemmel együtt és azt a dupla acélt leoldja róla a sós víz a korrózió miatt. Keménynek és stabil szerkezetűnek tűnik, de nem örök életre tervezték. Nekem elhiheted, hogy tönkreteszi a víz a kábeleket. Úgy vannak megoldva, hogy szakadás esetén se kerüljön víz a kábel belsejébe. Nagyobb átmérőjű viszont a korlátozott tömege miatt nem lehet. 1 méter kábel tömege 20 kg. Ilyen átmérő mellett viszonylag könnyen elszakad, hiába a fém. Ettől függetlenül olyan vastagra csinálják, amilyenre akarják. Inkább ezt a hírt magyarázd el nekem, ha érted.
A mikrohullámmal is van elég sok probléma.Müzli 38% gyümölccsel: "Száraz, hűvös helyen tárolandó. Az elemzés értékeit a természetes termékek biológiai variáció. Hiszen ebben a gabonafélék természetes termék tartalmazhat nukleáris alkatrészek, részek és kő shell alkatrészek is." De legalább természetes.
-
Cyberpunk
félisten
Húha akkor lehet majd torrentezni ezerrel
Nem nem csak is ingyenes linux disztribúciókat töltenénk éjjel nappal mielőtt még valaki rosszra gondol
"You said you'd always be there for me.... but you're not..."
-
julius666
addikt
válasz
PhlashMan #46 üzenetére
Ezenfelül ma már olyan technológiák mellett, mint a WiFi, WiMax stb.. eleve létre lehet hozni olyan sub-Internet hálózatoktak, saját "Ad-Hoc" hálózatokból, akár Észak-Koreában is, amelyek nem az adott ország területéről csatlakoznak a gerinchálóra, hanem pl. az egyik szomszédos ország gerinchálójáról (pl. Japán vagy Dél-Korea, csakhogy a példánál maradjunk) a földrajzi viszonyok miatt, ahova át lehet lőni a jelet szarrá titkosított WPA2-AES -es WiMax hálón keresztül , akár szélessávon is, és persze az egészet mindig meg lehet fejelni egy TOR használatával IS, hogy esetlegesen a Japán/Dél-Koreai titkos-szolgálatok SE tudják meg, hogy eredetileg kik használják a Japán/Dél-Koreai internet előfizetők hálózatát.
Aha, lehet nem örülnének ha a határ mellett lőnéd át a nagyteljesítményű jelet a szomszédba. Titkosíthatod azt ahogy akarod, ha észreveszik akkor így-is úgy-is zsákban visznek el.
Ha a thor dolog meg elterjed, tiltani fogják (ha nem tiltják máris). Azután egyszerűen a thor-hálózat tagjait veszik elő, a szénbányában úgyis mindig munkaerőhiány van.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az MIT kutatói az optikai és elektromos jelek konvertálását vizsgálták, és úgy találták, hogy ezt a technológiát tökéletesítve jelentős mértékben felgyorsítható a jelenlegi hálózatokon az adattovábbítás.
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ukrajnai háború
- Általános videofelskálázót hoz a Microsoft
- Asztrofotózás
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Monitorkalibráló eszközök
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós topik
- Törölte a Thunder Bay projektet az Intel
- További aktív témák...
- GAMER PC ::: WIN11 // R5-4500 // 16GB // 5700XT // 500GB // 1000GB
- PlayStation 4 Pro 500 Million Limited Edition 27456/50000
- Bomba áron GIGABYTE G5 gamer laptop!/I5-11400H 16GB 512 GB SSD Nvidia RTX 3050 Ti 4GB 144 Hz FHD IPS
- Kivételes áron DELL G15 5510 Gamer Laptop/ I5-10870H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 3060 120 Hz Garancia/
- I7 6700K félkonfig
Állásajánlatok
Cég: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Város: Budapest
Cég: Contrall Ipari Informatikai Kft.
Város: Pécs