- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
olbaidhun
őstag
Azért azt el lehet mondani, hogy eddig viszonylag megkötések nélkül használható, korrekt rendszer volt a droid. (saját tapasztalat jelenleg 2.3.4 alatt), de ha majd egy vírusirtó is eszi a memóriát..
7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/
-
ntomka
nagyúr
Jó biznisz ez a vírus/vírusirtó gyártás.
[ Szerkesztve ]
ツ Headphones on - World off
-
petymeg2033
tag
Csak én vagyok tájékozatlan, hogy nem ismerem fel a táblázatban az iOS-t, vagy arra nincs is McAfee, vagy nem írnak rájuk vírust, hiszen kb annyira elterjedt csak, mint a Mac gépek (ez utóbbi természetesen irónia )?
-
Picco
addikt
Szomoru dolgok tortenhetnek ha tenyleg divat lesz ra virust irni...belemaszik gmail fiokba mindenbe....
petymeg2033:
a harapott almaba meg a kukac sem maszik beleamugy minel nepszerubb egy platform, annal tobb virus lesz ra.**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
llaszlo
veterán
válasz petymeg2033 #4 üzenetére
Én is hiányoltam az iOS-t. Pláne, hogy a cikk említi a Maceket.
-
dajkopali
addikt
igen, ez érdekes, de a mobilos rendszereknél a jelentés meg sem említi, az Apple is csak két helyen jön elő, egyrészt, hogy már vannak fake vírusirtók OS X-re is, másrészt meg ott, amiről írtam is:
Continuing the change theme, we observed a considerable decrease in both AutoRun and Koobface malware, offset by a strong rise in fake-anti-virus software that targets the Mac. Apple’s OS X has been mostly ignored by malware writers for years, so this represents a significant change of target for cybercriminals.
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
oO7
őstag
mert mondjuk iOS-re nem igazán lehet írni kártékony programot... a kemény megszorításoknak, a zártságnak, és nem utolsó sorban az appstore szűrésének vannak tán előnyei is? ahelyett, hogy a telefonokra kéne vírusírtó, egy sokkal hatékonyabb és mélyebb vizsgálatnak tudják alávetni az appstore jóváhagyási procedúrája alatt... nem mondom, hogy ez mindent kiszűr, de minimálisra csökkenti az esetleges "túlélők" számát... ugyanez igaz a WP7-re is
[ Szerkesztve ]
-
telya
aktív tag
válasz petymeg2033 #4 üzenetére
tekintve, hogy ios-nel tobb joga volt 10 eve egy alsokategorias telefonon egy j2me java programnak es figyelembeveve az apple mindent atvizsgalo es felugyelo politikajat, ott a virus fogalom nem igazan tud letezni (viszont az os szintjen futo program fogalma sem)
-
HXY
addikt
Tisztelt Itcafe, PH, Logout szerzők!
Nagyon szívesen olvasnék egy átfogó, részletes tesztet az Androidra írt vírusirtókról!
-
netpeti98
addikt
Hát eljutottunk ide,már mobilon is kell vírusirtó
Bár szerintem ide a felhő alapú víruskergetők lennének az ideálisak.
Kérdés a zártabb rendszereken pl.:ios,wp7 mennyivel kisebb a veszély?[ Szerkesztve ]
-
HXY
addikt
válasz netpeti98 #16 üzenetére
Ha nem rootolsz, jailbreakelsz, akkor androidra, és iosra nincs vírus.
Persze ehhez még az is kell, hogy csak a hivatalos AppStore-t, és Marketet használd...
Meg mindig frissítsd a készülékedet a legújabb rendszerre.
Ez iOS-nél nagyon jól meg van oldva.
Androidnál meg nagyon rosszul, mivel a gyártókon múlik, és hivatalos úton sokszor hosszú hónapokat kell várni egy-egy frissítésre.[ Szerkesztve ]
-
oO7
őstag
én mondjuk főleg WP7-ben utazok, de asszem többnyire az iOS-en is ugyan azok a megkötések élnek... szóval pl olyan apróságok, hogy nem tud egy program telefonhívást kezdeményezni (ugye ami volt eset valami androidos wallpaperrel) meg a háttérben csak nagyon kontrollált körülmények között futhatnak, nem hívhatnak bele egymásba a programok, nem sniffingelhetik a hálózati kommunikációt... egyszerűen a hagyományos kártékonykodást akár az eszközre akár a felhasználóra nézve lehetetlenné teszik...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Dehogy kell. A biztonsági cégek ezekkel csak igazolni akarják a jelenlétüket. Market-ból telepíts, ne warezolj, olvasd el a hozzászólásokat, értékeléseket az appoknál és a legfontosabb, nézd meg mihez kér engedélyt az app. Egy tárcsázó alkalmazásnál logikus, hogy a kontaktokhoz is, tehát itt nem biztos, hogy nem fog emelt díjas sms-eket küldözgetni de ha egy régóta jelenlévő sokak által használt appot telepítünk mint az ingyenes DialerOne vagy a fizetős RocketDial amik rendkívül népszerűek akkor nem kell aggódnunk.
Az meg, hogy egyre népszerűbb rendszerre IS megjelennek vírusok nem meglepő.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
föccer
nagyúr
Valahol várható volt az Android ez irányú előretörése is. A BB rendszert biztonságosabbnak gondoltam, viszont valahol érthető a viszonylagos előkelő helyezése, hiszenaz üzleti szektorban talán leginkább ezeket a készülékeket használják, és egy megtört bis/bes-en keresztül rengeteg hasznos információt lehet lopni.
Nagyon kíváncsi lennék egy olyan kimutatásra, ami azt taglalja, hogy a különböző rendszerek elleni támadások milyen gyakorisággal sikeresek. Valahol fellelhetőek ilyen adatok?
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás.
-
netpeti98
addikt
Kösz a válaszokat.
Jelenleg nincs okos telefonom,de ha lesz majd fejben tartom ezeket a tanácsokat -
DesertDog
tag
-
Rickazoid
addikt
Ezt kéne az androidos mobilgyártók orra alá dugni, és mondani hogy elkészítitek a frissítéseket a telefonjaitokhoz vagy beperelünk mindenkit, amiért segítitek a bűnözőket a rések nyitva hagyásával.
(#17) HXY: khm. Meddig tart egy vírusnak rootolni a telefont? Kb. annyi ideig, mint a Marketből letölthető Superuser programnak. Csak egy újraindítás kell és már életbe is léptek a root jogok.
Amit meg megjegyeznék a zárt rendszerek híveinek, hogy egyrészt a vírusírók akár még okos emberek is lehetnek, magyarul átcsúszhatnak és át is csúsznak vírusok a szűréseiken, maximum nem hallasz róla, mert rontaná a hírnevüket, plusz vírust utólag is tölthet le egy program.
[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
nagyúr
válasz Rickazoid #25 üzenetére
Meddig tart egy vírusnak rootolni a telefont? Kb. annyi ideig, mint a Marketből letölthető Superuser programnak. Csak egy újraindítás kell és már életbe is léptek a root jogok.
Hehh? Ilyenről még életemben nem hallottam, hogy egy vírus rootolja a telefont magától. Az más ha valaki rootolt telefonon superuser jogokat ad az appnak ami valójában egy vírus.
Tudnál adni egy linket erről a rootoló android vírusról?
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
nagyúr
iPhone-os hackeléseket abszolút nem ismerem, de ha Android-nál így meg lehet csinálni mint ahogy leírta akkor tényleg ragaszkodni kell ahhoz, hogy csak a hivatalos marketből telepítsen + amiket már leírtam... olvasni az értékeléseket és az engedélyeket amiket az app kér éééés reménykedni, hogy a Google is szűri az appokat.
Mást nem lehet tenni, nem kell begyulladni.
[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Sztem ezt a trójais dolgot hagyjuk. Nem igazán az, amit ne lehetne minimális ésszel kivédeni, amikor ott van feketén-fehéren, hogy egy nulla kis alkalmazás mondjuk telefonálni is szeretne, meg egyebek.
A rendszer sebezhetőségein keresztül belógó férgek már inkább érdekesebbek, és szvsz ez inkább lehet az alapja egy olyan felvetésnek, hogy lassacskán egy androidos telefon is igényel aktív védelmet. Pláne, hogy nexus kivételével elhanyagolható a telefonok OTA karbantartása.
-
Rickazoid
addikt
A Superuser egy program, ami telepítéskor elérhetővé teszi a root jogot, pusztán egy újraindítás kell neki, hogy a jogokat más program is alkalmazni tudja. Az, hogy engedélyezni kell egy program root jogú futását, a Superuser program teszi lehetővé, nem az Android. Tehát tegyük fel, hogy készül egy program, egy játék, ami képes rootolni a telefont, akárcsak a Superuser program, viszont nem kér engedélyt hozzá. Letöltöd, telepíted, majd első indításkor feldob egy üzenetet, hogy a megfelelő működés érdekében le kell töltenie kiegészítő adatokat, ez nem szokatlan, de ez egy vírust tölt le, meg mondjuk busybox-ot, hogy hatékonyabb legyen, majd kiírja, hogy újra kell indítanod a telefont. Gyanakodnál? Elég sok Windows program kéri ezt. Te lehet, de más is?
A Superuser program jogosultságai:
- Storage - modify/delete SD card contents
- Network communication - full internet access
Ennyi. Ha a program leírása nem jelöli, nincs megkülönböztetve egy rootot igénylő vagy rootolást végző program a többitől. Csak míg Superuser esetében védve vagy, hisz semmi nem futhat root jogokkal anélkül, hogy engedélyeznéd, egy ilyen program esetében nem lenne védelem, esetleg egy antivírus, ami észleli a rootolást végző programokat, bár elég sokan hangoztatják még itt is, hogy nem kell nekik antivírus a telefonra, el lehet képzelni, a nagy átlagból hányan használják őket. De akár egy ál-antivírus is eljátszhatja ezt, ott még kevésbé lenne gyanús az újraindítási kérés.iPhone és WP7 esetében nem tudom ezek hogy működnek, de ha ott sem kell más a plusz jogokhoz, mint egy program(csomag) telepítése, akkor ott is eljátszható ez a dolog, csak ott a vírus írójának ügyességén múlik, hogy felkerül-e az alkalmazásboltba.
[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
nagyúr
Igen, a frissítés hiánya biztonsági kockázat, szerencsére ott vannak a jó öreg főzött ROM-ok, amik talán egy user rétegnek biztosítják a védelmet. Aki nem mer barkácsolni annak meg marad az antivírus és az odafigyelés arra, hogy mit telepít...
(#30) lordfreyr: kösz, így már érthetőbb. Viszont ha a user csak marketről telepít és a Google elkezdené keményen szűrni az appokat( most is szűri azért gondolom...) akkor nagyrészt védve lenne a user, nem?
[ Szerkesztve ]
-
Alukard
senior tag
Legjobb tudomásom szerinte a google szűri az android market-et, igaz nem olyan szigorúan mint az Apple az AppStore-t. A probléma gyökere amúgy szerintem arra is visszavezethető, hogy android esetén nagyobb a warez tevékenység mint iOS esetén, bár az utóbbit én is hiányoltam az elemzésből...
A nagyobb warez tevékenység (és ellenőrizetlen források) miatt a vírusok is könnyebben tudnak terjedni.lordfreyr: biztos én emlékszem rosszúl, de a superuser app csak a jogokat kezeli, és nem rootolja a telót, ahhoz, hogy a superuser működjön a telefont elötte rootolni kell.
[ Szerkesztve ]
https://blackfyre.ninja
-
anulu
félisten
Teljes galaxy sorozat betiltva az EUban. Rohadj meg, Apple!
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
félisten
A Samsung nyert, lenyegeben. A gallery appot kicsit megvarialja, es kesz. Az osszes tobbit bukta az Apple.
while (!sleep) sheep++;
-
Rickazoid
addikt
Hogy rootolsz egy telefont? Telepíted a Superuser programot, az OpenRecovery is csak annyit tesz, hogy az APK-t felmásolja. A jogok benne vannak a rendszerben, csak le vannak tiltva, de például a Google is hozzáfér távolról, bármit megtehet vele. Egy program elég az aktiváláshoz, semmi más nem kell. Hogy egy Motorola-féle titkosított recovery és bootloader meg tudja-e akadályozni, ezt nem tudom, de elég kíváncsi vagyok, hogy este megnézzem.
[ Szerkesztve ]
-
Alukard
senior tag
válasz Rickazoid #36 üzenetére
Én úgy rootolok, hogy az XDA-n csináltak egy programot mely SuperOneClick névre hallgat, debug módban csatlakoztatom és 1 kattintás. A program elvégzi a szükséges lépéseket és utána telepíti a super user programot. DE a super user app magában nem rootol.
-
Rickazoid
addikt
Megnéztem mivel kevertem össze, korábban tényleg volt egy a Marketben is, Universal Androot volt a neve, de már nem találni (nyilván a Google szedte le).. arra emlékeztem, hogy megcsinálja a rootot, még mindig ott van a fórumokban számtalan hivatkozás rá, csak már nem érhető el. Tehát elvileg továbbra is lehetséges.
[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
A z4root nem megy minden telefonon. Viszont amelyiken egy ilyen app működik és rootol azon egy vírusos app is simán tud rootolni vagy garázdálkodni. És egyre inkább elterjedtek azok a vírusok amik egy már meglévő freeware app módosított vírusos változata. Erről volt is egy cikk kb 1-2 hónapja.
-
Alukard
senior tag
Igen, de azt nézzük, hogy a z4root már csak black marketen keresztül beszerezhető és az újabbakon már nem megy, akkor miről beszélünk? (itt kéne kihangsúlyozni a készülék gyártói felelősséget az SW update terén...) És ez mennyire veszélyesebb a korábban említett pdf exploitnál? szerintem többen töltenek le pdf fájlokat mint ahányan black market appokat...
-
floatr
veterán
Nem kell leragadni egy példánál, de az is mutatja, hogy bőven lehetnek problémák, amiket nem a kevésbé legális forrásból telepített alkalmazások fognak kihasználni, mert azzal, meg a rootolással viszonylag kevesen foglalkoznak. Viszont a különféle kommunikációs csatornákon történő behatolás egyre inkább előtérbe kerül.
-
Alukard
senior tag
És ebben a témában volt az androidnak egy problémája ami nyilvánosságra került, de nem sokkal késöbb orovosolták is, csak az volt a probléma a frissítéssel, hogy SW frissítés kellett hozzá, és nagyon sok gyártó a mai napig nem orvosolta ezt a problémát...
-
Rickazoid
addikt
Javítson ki valaki, ha tévednék, de nincs minden szolgáltatónál egy forintban kifejezve x tízezres limit, amit átlépve egyből telefonálnak, hogy túl sok lesz a számla és x munkanapod van előleget befizetni? Én konkrétan tudok ilyenről az egyik hazai szolgáltatónál, a többinél is elképzelhető, nem?
Persze ez nem megoldás, csak épp viszonylag hamar, napok alatt lebukna így egy vírusos telefon, amit utána meg lehet vizsgálni és megtalálni a vírust. Én inkább a key- és egyéb loggerek, valamint a zombihálózatok telefonos megjelenése miatt aggódok, illetve a konkrét károkozást célzó, nem anyagi haszonszerzési céllal íródott vírusok miatt.[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
Viszont ha a gondolkodó fajtából származol, akkor könnyen rájöhetsz, hogy nem te generáltad a forgalmat, főleg ha megnézed a részletes számlát (ami vagy ingyenes, vagy 100 Ft körüli összegű), és hogy összeszedett a telefonod egy vírust, amit igazolni tudsz (ha csak a Google le nem törli a telefonodról idő közben - itt egy komoly hátránya ennek, hogy belenyúlhatnak az ember telefonjába), ergo nem kell kifizetned a vírus által forgalmazott összeget. Indítsa csak el a peres eljárást a szolgáltató a vírus írója ellen, ahogy az szokás, hisz valójában egy betörés történt a hálózatukra. A feltöltőkártyásokra veszélyesebb a dolog, hisz onnan mindent leszív, de ott eleve nincs nagy összeg, mert akkor meg már megéri előfizetésesnek lenni.
De szerintem továbbra is nagyobb veszélyt jelentenek az egyéb módon, nem feltűnően tevékenykedő vírusok, amik hónapokig futhatnak észrevétlenül, illetve a közvetlen károkozásra szakosodott vírusok, amik hazavághatják a telefon RAM-ját vagy GPU-ját is akár (számítógépen lehetséges, telefonon esetleg még nem jöttek rá hogy kell).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Synology NAS
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Sorozatok
- LED világítás a lakásban
- Realme GT Neo2 - ők már nem zöldfülűek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest