Első számú célpont: az Android

A McAfee biztonsági cég közzétette a 2011 második negyedévének fenyegetéseit elemző jelentését (Threats Report), és ennek legfontosabb megállapításai, hogy a mobilos operációs rendszerekre írott vírusok egyre nagyobb gondot okoznak, illetve, hogy a Symbian visszaszorulása után az Android lett a leginkább támadott rendszer – a vizsgált három hónap alatt a Google által fejlesztett programot célzó támadások száma 76 százalékkal növekedett.

malware

Általában is meredeken emelkedett a vírusok száma, idén rekordot döntött, és ezen belül – a felhasználói szokások változásának és az új eszközöknek köszönhetően – a mobilos malware-ek és támadások száma nő kiemelkedő mértékben. A negyedéves jelentés azt is megállapítja – már nem először –, hogy a haszonszerzés céljából indított támadások és vírusok egyre kifinomultabbak, úgy képesek ezeket ma már levezetni, illetve megírni, hogy maga a támadás, illetve a malware hosszú-hosszú ideig észrevétlen marad, hiszen ez a bűnözők érdeke. Épp emiatt egyre nagyobb a különbség és a távolság a pénzszerzésre szakosodott kiberbűnözők és rejtőzködést épphogy kerülő, a minél nagyobb nyilvánosságot kereső „hacktivisták” módszerei között. A jelentés kitér arra, hogy utóbbiak tevékenysége a vizsgált időszakban jelentős mértékben felerősödött, főként az Anonymous mozgalomnak, illetve követőiknek köszönhetően.

A mobil eszközök elleni, gyakran a PC-ken már kipróbáltakhoz hasonló támadások száma vélhetőleg tovább emelkedik, írják a McAfee kutatói, mivel egyre több adatot tárolnak az emberek ezeken a gépeken, és az egyre népszerűbb és elterjedtebb Android lesz a mobil eszközök „Windowsa” biztonsági szempontból, vagyis várható, hogy az operációs rendszer minden egyes elemét össztűz alá veszik a támadók.

adobe

Érdekes megállapítás, hogy a Mac számítógépek terjedése (főleg az üzleti szférában) azt hozta magával, hogy az Apple szoftverei is egyre inkább célponttá válnak.

A spamek tekintetében – leginkább a Rustock botnet tavaszi felszámolásának köszönhetően – a „boldog békeidőket” éljük, a hőskort idézően alacsony szinten van az elküldött kéretlen reklámlevelek száma, ám a jelentés szerint ez csak átmeneti állapot, hamarosan számíthatunk a drámai emelkedésre.

Azóta történt

Előzmények