- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mesterséges intelligencia topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Disney+
- IFA 2024: Wi-Fi 7 és FritzOS 8 az AVM-nél
- Linux Mint
- TP-LINK routerek
- Java programozás
- Bevált az AI, egy nagy cégnél sorra váltják le az embereket
Új hozzászólás Aktív témák
-
nghost
tag
Ismerve az építkezési átlagtempót, ez 2 év alatt nem hogy lehetetlen, de:
- már lassan 15 éve erről hakniznak és még mindig nem tart sehol a dolog
- minimum 3x annyiba fog kerülni, mint amit terveztek
- szakmai vélemények és hatástanulmányok gyanítom nem léteznek (és nem is lesznek, mert minek, hisz' csalhatatlan a jövőbelátásuk).. de aztán az is lehet, hogy én vagyok a borúlátó.
"Mivel Kovács Zoltán nyilatkozatából nem volt teljesen világos, hogy pontosan milyen változások is várhatóak" -- most komolyan, volt már bármi, amiről világosan tudott beszélni ez a figura?
[ Szerkesztve ]
Script Kiddies Do What They Do Best: Infect Themselves / The only man who gets his work done by Friday is Robinson Crusoe..
-
Tanisz
senior tag
2018-ig nem lesz ebből semmi sem.
Max a hatástanulmányra kiírt pályázat lesz addig beadva vagy kielemezve, esetleg.A másik pedig, ha mégis elkészülne valamikor, ismerve a mögöttes tudást és szakértelmet és főként kapacitást, kb 1-2 évig nem lehetne használni, mert nem működne.
nghost dehogy vagy borúlátó, csak reális
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
zolij
tag
én tudom mi fog ebből elkészülni 2018-ig, az EU-s pályázat hogy lehessen pénzt lopni...
De most komolyan, 300 rendszert akarnak úgy összekapcsolni, hogy az államigazgatásban dolgozó informatikusok jelentős része csak azért dolgozik ott, mert máshova nem vennék fel? Még ha sikerül is, tele lesz biztonsági lyukakkal. Ha meg kiadják külső alvállalkozónak, akkor ott meg megint a haveri viszony fog számítani és megette a fene az egészet.
-
azbest
félisten
hát, ahogy láttam rendszeresen egy felületre kerülnek dolgok, csak aztán jön egy újabb fejes garnitúra és akkor ők elkezdik az ügyek egy részét másik felületre pakolni.
Pl, csomó dolog bekerült az abevjavás (vagy elődje) nyomtatványos rendszerbe. Aztán pár dolog külön weblapra került, de az onnan letöltött űrlap is abevjavával ment. Most meg csomó ügyet egy webes felületre raktak át, de van ami adatmódosítást mégis abevjavában kell.
Rosszabb esetben zombi módra fenn maradnak a régi felületek is. Idióta esetben a régi felületről letörlik a régi űrlap telepítőket, nehogy ki lehessen exportálni pdf-be a program xml-jeit, ha nincs telepítve új gépen (szerencsére teljes átmásolással működésre lehet bírni).
A koncepció mindig egy-egy vezető óhaja-sóhaja felé hajlik, csak a vezetők pár évente cserélődnek.
-
törölt tag
" szakmai vélemények és hatástanulmányok gyanítom nem léteznek (és nem is lesznek, mert minek, hisz' csalhatatlan a jövőbelátásuk)"
De lesznek, valamire ki kell fizetni a haverokat. Papíron.
[Nagyonoff]
Valaki nem tudja, hol találom az általános, a fórum működésével kapcsolatos topikot? pár napja meghülyült a kommentelésem. [/nagyonoff][ Szerkesztve ]
-
gabor7th
addikt
Szingapurban éppen lekapcsolják az államot inkább az internetről, mert belátták nem tudják megóvni a rendszerüket. Fontos dolgokat tényleg nem kéne netre kötni.
http://itcafe.hu/hir/internet_szingapur_kormany_blokk.html
Lehet csinálni digitális államot, de akkor együtt kell élni azzal, hogy folyton milliók adatait lopják el egy-egy akcióba. Ha meg össze van kapcsolva minden akkor minden adatodat viszik majd. Már nemcsak a születésed lesz ott, meg hogy hol laksz, hanem mik voltak a betegségeid. Tényleg azt hiszik, hogy ez olyan jó dolog? Mert hogy ez nemcsak esetleges dolog, ez bizony így lesz.
Meg persze nem csak lopni lehet, hanem adatot módosítani, jogi következményekkel járó üzeneteket törölni, stb. stb..
Amivel meg a digitális állam végképp nem fog megbirkozni az egy állam vs állam háború. A rendszerek teli vannak sérülékenységgel, ha majd nem lesz béke akkor nemcsak arra használják majd ezeket, hogy vigyenek minden információt amit tudnak(baráti államok is) hanem összeomlasztják majd javíthatlanul. És akkor ott lesz az ország a sz@rban.
Szerintem ezt el kellene kerülni és sokkal okosabban hozzáállni, hogy mit engedünk netre. De ilyen az ember: amíg valami jól műkiödik (akkor is, ha csak látszólag, akkor is, ha tényleg), addig hajlamos a kockázatokat alábecsülni.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
Korrektor
"Szingapurban éppen lekapcsolják az államot inkább az internetről, mert belátták nem tudják megóvni a rendszerüket."
Csak éppen a kettőnek semmoi köze egymáshoz. A digitális ügyintézés alapvetően a kormányzati intraneten belül működik, és ez nem változna.
A cikkhez: "Mivel Kovács Zoltán „összekapcsolásról”, és nem egységesítésről beszélt, az IT café feltételezése szerint a kormányzat a nehezebb – és minden bizonnyal költségesebb – utat választotta: nem fogják a 300 szakrendszert lecserélni... "
Ha lehet kritikával élni, akkor szerintem az IT Cafénál még sohasem láttatok nagyvállalati rendszert Amit írtok, az mindig is a legdrágább, leglassabban kivitelezhető és a legnagyobb kockázatot jelentő megoldás volt. Egy bizonyos méret fölött minden cégnél van (lehetőleg) egységes integrációs megoldás (EAI).
-
Amíg az ügyintéző sem értik sem az előttük levő rendszerek használatát, sem a saját, sem a társszervezetek működését, addig tök mindegy, mit csinálnak. Mondjuk a kezdeményezés szép, de vajon mi fog belőle megvalósulni?
A "papíron minden egyszerűbb volt" főleg abból adódik, hogy a papír alapú ügyintézést értették valamilyen szinten az ügyintézők.
@azbest : +1. Néha még partnercégeknél is jól nyomon követhető, hogy milyen hatalmi kör került hatalomra, és mik a preferenciáik, egyszerűen a megrendelésekből.
@gabor7th : Áramot???
Amúgy ha körülnézel, elég sok cég van már, ahol teljesen le van tiltva a mezei usereknek a net, pont azért, hogy ne tudjanak a saját hülyeségükkel kárt okozni.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
janos1988
addikt
"...hogy 2018-ig összekapcsolják az állami informatikai rendszereket." - Csak a cégalapításokkal gondok akadtak.
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
ribizly
veterán
Tessék egy kicsit pozitívabban állni a dolgokhoz.
Természetesen nem lesz kész időre, de jó tudni, hogy van aki foglakozik ezekkel a fontos fejlesztésekkel. Állítólag Svédországban már egy ideje így mennek a dolgok és működik is, szóval van honnan illetett meríteni.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
atike
nagyúr
Addig amíg a papíron való adattárolásnak olyan nagy a szerepe nálunk addig álom (félelmetes mennyiség kell nagyon sok ügyhöz). Mihelyst ezen sikerülne felülemelkedni mindjárt elérhetőbb lenne....
-
dabadab
titán
"Természetesen nem lesz kész időre, de jó tudni, hogy van aki foglakozik ezekkel a fontos fejlesztésekkel."
"Nyilván a sofőr teljesen részeg, de jó tudni, hogy a busztársaságnál van legalább egyvalaki, aki buszvezetéssel is foglalkozik"
Egyébként az egész egyáltalán nem új elgondolás, nagyon régóta szó van róla Magyarországon is, de eddig még szinte semmire sem jutottak vele és most se látszik úgy, hogy bármi konkrét lépést tettek volna azon kívül, hogy a szóvivő járatta a száját egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
atike
nagyúr
Sok dolog van gépen... Igaz. De több különböző ügy miatt csak én minden évben rendszeresen járok az önkormányzathoz és a dolgokat papíron kell beadnom (amúgy már ez sem digitális ügyintézés), papírt csinálnak róla, papíron kapok eredményt és a következő évben is az iratmappát veszik elő (nem pedig gépen néznek akármit is...
-
Mister_X
nagyúr
Az én elképzeléseim alapján az lenne a "legegyszerűbb", ha létrehoznák a Nagymagyar Állami Megaszervert, ami mindent tárol, az az over 300 közigazgatási cucc meg lekéri azt, ami neki kell. Merthogy szoftveresen beletúrni mindbe, hogy tudjanak egymással kommunikálni... lehetetlen. Igazából le kéne cserélni az egészet a fenébe és keretrendszerek végeznék el a fenti metódust, ami hivataltól függően kap jogosultságot. És ugyan abban a pillanatban le kéne cserélni a létező összes előző évtized közepe óta nyűglődő "kompjútert", hogy azzal is gyorsabb legyen az egész.
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
dabadab
titán
"Ha lehet kritikával élni, akkor szerintem az IT Cafénál még sohasem láttatok nagyvállalati rendszert "
Te meg szerintem nem láttad a kormányzati rendszert. Százmillió beszállítótól származó rendszerecskék, rengeteg duplikált funkcionalitás, rettenetes káosz. Ezt hosszútávon szinte biztosan jobb lecserélni egy közös rendszerre.
DRM is theft
-
azbest
félisten
Ennél már csak az a nevetségesebb, ha központi helyre megy minden papír alapú posta. Ott Mancika beszkenneli. Ezután jönne az, hogy elektronikusan továbbítja Gizikének. De mivel nem működik az elektronikus továbbítás, ezért Jucika kinyomtatja és papíron elpostázza.
Az önkormányzati dolgok tényleg elég zavarosak. Péládul helyi iparűzési adót személyesen papíron lehet intézni itt. Azért van valami elektronikus nyilvántatásuk is, mert abban nézik meg, hogy rendben van-e a befizetésem. Persze én ezt nem tudom, mert év közben jön csak egy papír az éves fizetnivalóról, de abba sem számolták bele, hogy előtte már egyik részlet be van fizetve. Viszont legalább szerkeszthető formában is ki van téve az űrlap, hogy géppel lehessen tölteni. Igaz, előtte meg kell normálisan formázni, mert táblázatkezelős, nem egyesített cellás dobozok vannak.
Másik településen lehetett abevjavával regisztrálni. Viszont hibás az űrlap, mert 2016-os dátumokkal hiányos kitöltéssel hibát jelzett. Ellenben engedte beküldeni. Az ismerős pedig akkor vágott érdekes arcot, mikor jött róla egy levél, hogy azért menjen be iratbemutatásra (annak ellenére, hogy abevjavával, ügyfélkapus azonosítással küldte be).
De sok olyan szorit is hallani, hogy bár nagyon segítőkészek az ügyintézők, de ahánnyal beszél mind mást mond és van, hogy a legjobb tanáncs: adja be úgy és ha mégsem jó, majd jelzik. Ha az ember nincs képben, hogy miből lehet probléma, akkor simán belevezetik.
[ Szerkesztve ]
-
strogov
senior tag
"Százmillió beszállítótól származó rendszerecskék, rengeteg duplikált funkcionalitás, rettenetes káosz. Ezt hosszútávon szinte biztosan jobb lecserélni egy közös rendszerre."
A végén a lényeg: "hosszútávon". Normális esetben rövid távon is üzemelnie kell a rendszernek, és ezért előbb elkezdenek együttműködni az alrendszerek. Aztán szép lassan ki lehet vezetni a duplikációkat, és össze lehet vonni alrendszereket. A vége kezelhető mennyiségű alrendszer kellene, hogy legyen. Az egy mamut rendszer teljesen elavult egy szolgáltatás orientált világban. Nagyon rossz lenne ha az valósulna meg.
-
worxland
addikt
-
Tanisz
senior tag
Jókat olvasok a topikban, teljesen helytállóak az észrevételek, épeszű és hatékony vállalatnál ezek működhetnek is.
Viszont ez az Állam, egy végletekig bürokratikus rendszer, amit teljesen ellep a korrupció.
Az egységesített rendszer jó ötlet lenne, ha működne, kivitelezni lehetne és nem 100 millió csiricsáré folyamatot kellene kezelnie, amiket a jogszabályok határoznak meg és ugyebár évente akár 20x variálhatják ezeket (persze nem mindet, de már 1-2 folyamat évenkénti 2-3 változtatása is probléma lehet), főleg ha gyökeres ellentéte az előző folyamatnak és lássuk be, ilyen manapság sűrűn van Mo-n.
Nem arra gondolok, hogy adóazonosító jel x karakterről y-ra váltásaA meglévőek összekötése logikus lépés lenne, ha az egyes alrendszerek megfelelően működnének önállóan is, szabályozottan, dokumentálva és tudná a jobb kéz mit csinál a bal
Egy intézményen belül sem tudják, hogy az adott (al)rendszerük hogy működjön és mit szeretnének bele és milyen logika alapján épüljön fel, a jogszabályokkal sincsenek tisztában sokszor, nem hogy egy közszolgálati online rendszer működésével és annak felépítésével.
Pl a NAV képtelen a köztartozás adatok apival vagy interfaceval hosszú évek óta megcsinálni (pl: beadok egy adószámot és visszadobja, hogy köztartozó vagy sem és ha igen, mennyivel, mióta). Van valami őskövület szolgáltatásuk erre, ami sftp-n keresztül megy és CSV-t állít össze ütemezetten működik és semmifél alert nincs benne.Na és akkor nem is beszéltünk a mutyi lehetőségéről sem, amikor hiteles adatokat kell "átformálni" olyanra, hogy adott mutyitársnál ne legyen probléma.
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
dajkopali
addikt
persze
nyilvánvalóan nem egy nagy büdös, nehézkesen és rosszul alakíthatóan működő rendszer kialakítása a cél
a probléma megoldása a lényeg, mégpedig az, hogy a jelenlegi káosz felszámolása a cél
ezt két oldalról lehet megközelíteni: vagy a jelenlegi próbáljuk toldozni-foldozni, vagy újban gondolkodunk
én úgy vélem, bármilyen költséges is és időrabló is, egy egységes keretrendszer felállítása lenne az olcsóbb és megtérülőbb
hogy ezt pontosan hogyan is valósítják meg, azt dolgozzák ki a hozzáértők: nyilvánvalóan a modularitás a cél, meg nem kizárni kéne az egyéb szakrendszereket, hanem szigorú és ellenőrzött alapkövetelményeket kellene felállítani, hogy miképp kapcsolódhatnak be a központi rendszerbe úgy, hogy zökkenőmentes legyen a működés, az összes szakrendszerrel kompatibilis legyen az adatátadás stb.
valószínűleg csak felmenő rendszerben mehetne, a migrálás mindenképp nagyon problémás"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
worxland
addikt
Meg mert annyi féle-fajta rendszert használnak országonként (csak kishazánkban 60-nál többet számoltunk össze legutóbb), hogy arra már nincs üzleti érvekkel alátámasztható erőforrás, hogy egységesítsék egy nagy közös rendszerben vagy mind fölé rakjanak egy ilyen emlegetett EAI-t. Ötletnek jó, az elv szép és támogatandó, csak a gyakorlati megvalósításnál kiderül, hogy qrva drága és rugalmatlan lenne. Pláne, amikor egyszerre kell kiszolgálni a bizniszoldal agymenéseit és szeretett vezérünk és pártunk újabb és újabb kereskedelem-jobbító törvényeit. A vége mindig az, hogy olcsón, gyorsan, kevés emberrel tákoljunk össze valamit, oszt lesz valahogy.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
Tanisz
senior tag
Abból gondolom, hogy dolgoztam fejlesztőként mind a két közegben. Láttam, átéltem, csináltam mind a kettőt
Multinál sem egyszerű, az tény, de vagy nekem volt szerencsém, vagy nem tudom, de meg volt a cél, a szakértelem, a specifikació, a fórum, aztán a megvalósítás. Korrekcióra, finomítasra viszonylag gyors ragálas a bürokrácia határain belül.
Államnál, kigondolják a célt, szakmaiságot nélkülözve kiírják a teljesítési határidőt, ami 95%ban kevés, közbeszereztetik az eszközöket (szerver, infrastruktúra), sokszor alulméretezve, spórolósan, de a pénzt felnyalva hozzá, fejlesztési idő 2/3a elmegy a közbeszerzéssel, ha egyáltalán megvalósul határidőre Fejlesztés attól ahogy tud, halad, 20x módosítják időközben, alapoktól, figyelmen kívül hagyva a szakmai szempontokat, határidök persze fixek, nem változnak. Nem teljesítéskor szankcionálás, hiába lett jelezve, hogy adott kapacitáson, erőforrással és ütemmel a céldátumok teljesíthetetlenek.....stb. folytathatom még
[ Szerkesztve ]
-
-
bambano
titán
az adatbáziskezelés alapszabálya, hogy a redundancia rossz.
következmény: a sok kis rendszert összekapcsoló okosság záros határidőn belül káoszt fog okozni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Korrektor
-
bambano
titán
"A feltételezésből nem következik a levezetés": formálisan valóban nem. a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy igen. mindig olyan jó hallani, mikor a hátam mögött azt mondják, hogy jobb lett volna az elején hallgatni rám
"Azért kíváncsi volnék, hogy a saját ISP-nél is egy közös rendszer van-e mindenre.": mindenre, amiért én felelek, egy cucc van. amiért nem én felelek (->nincs benne se hatásköröm, se dolgom), az meg úgy van, ahogy sikerült nekik. ott káosz van. az isp sajnos abban az értelemben nem saját, hogy nem vagyok tulaj, abban az értelemben saját, hogy dolgozom benne és magaménak érzem.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Korrektor
Ez így rendben is van kicsiben, de van egy méret, amikor már nem szabad mindent egy mammutalkalmazás alá rakni. És minél nagyobb egy szervezet, annál rosszabb ez a helyzet.
Szóval én az integrációban hiszek, főleg azért mert ebben dolgozok és mert látom, milyen az, amikor az SAP-sokat maga alá temeti a szénné módosított rendszer....
-
bambano
titán
szerintem teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy, az alapelvek ugyanazok: a redundáns adattárolás hiba. abból mindig kalamajka lesz.
attól, hogy az adatbázisod egy, nem kell minden alkalmazást összeolvasztani, lehet sok alkalmazás, amik egy adatbázist használnak.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nők, nőügyek (18+)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- MG topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mesterségesen kötne az NPU-hoz bizonyos funkciókat a Microsoft
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Új Lenovo LOQ Gamer 15 FHD IPS 144Hz G-Sync i7-13620H 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Ritkaság! ASUS X75VD laptop (17,4/i5-G3/8GB/512SSD/Nvidia) - 1 év garancia
- Konzolok és tartozékaik felvásárlása azonnali készpénz fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen