Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz Ic3man #6274 üzenetére

    Ha úgy akarsz gamer laptopot venni, hogy ez az állításod igaz legyen, akkor várj legalább úgy 10 évet, hogy közben az asztali gépen semmit sem fejlesztesz.

    Egy desktop PC esetében egységnyi pénzért sokkal nagyobb teljesítményt lehet kapni. Elég az elvileg azonos osztályú CPU-kra nézni, fele annyi mag és szál, kb fele annyi órajel. A VGA-k M-es kivitele általában két-három osztállyal gyengébb mint az asztali megfelelőjük.
    A legtöbbre az is igaz, ha nem dugod be a konnektorba, akkor hiába van tele az akksi még ennek a kiherélt teljesítménynek is a töredékét fogja hozni. Ez többször tesztelve lett, asztali géppel gyorsultunk le papíron jobb, újabb laptopokat.

    Egy desktop PC méretében megvalósítható olyan hűtés, ami mellett a gép hosszú távon is tolerálni tudja a nagy teljesítményfelvétellel járó plusz hőterhelést.
    Ha meg is kotlik az asztali PC-ben valami, a problémát aránylag egyszerű lokalizálni és orvosolni (pl. alkatrész-cserélgetéssel), míg egy notebook esetében a nagy integráltság miatt könnyen gazdasági totálkárt jelenthet egy-egy hardverhiba a jótállás leteltével.
    Találkoztam mostanság sok olyan notival is ahol a ram, proci és az SSD is forrasztva volt, gyakorlatilag semmi nem cserélhető benne.
    Ez mind szándékos környezetszennyezés a notigyártók részéről. Ha egy valami tönkremegy benne, akkor kuka az egész.
    Hát Peti haverom is így járt, drága ASUS ROG laptop, aztán a VGA elhajította magát, úgyhogy alaplap+proci+VGA + munkadíj; meghallotta mennyi lenne, és máris inkább 300-ért keres asztali gépet. Még ígyis olcsóbban jön majd ki.

    És akkor még nem mondtam el, hogy a touchpad meg a laptop billentyűzet mennyivel kényelmetlenebb mint egy rendes egér és billentyűzet. Ha ezeket is raksz a laposhoz, akkor az asztalon a helyigényed máris nagyobb mint egy asztali gépnél. Ráadásul ha belegondolsz, hiába használod konnektorba dugva, az akksit kifizeted, hiába használsz külső monitort (ami érthető, ki akar ma 15"-on létezni? Ma már 22" alá nem adnám, 15"-on 2003-ban voltam), ami a laptopon van, szintén kifizeted.

    Megvan a laptopnak is a létjogosultsága, mert előnye, hogy hordozható, de ezért nagyon nagy árat fizet az egyszeri user, és ha napi-heti rendszerességgel nincs hordozva, akkor szerintem (mai divatos kifejezéssel élve) lábonlövés egy laptopot használni asztali helyett. írom mindez túgy, hogy évekig volt asztali gépem és laptopom egyszerre, kétszer is laptop only voltam kényszerből, egyszer 2 hétre, egyszer fél évre, de mindkét esetben alig vártam az asztali PC-re való visszatérést (pedig az egyik esetben volt külső monitor és billentyűzet meg egér is).
    De nem egyedül vagyok ezzel így, a fórumon több notisól/laptopostól olvastam már, hogy alig várja/várta a visszatérést az asztalira.

    A haverjaid példája pedig kiugró, hiszen ebből az árból, ha csak nem a legnagyobb VGA válság közepén (2020-2021) vettek komplett gépet, akkor ennyi pénzből konkrétan olyan teljesítményű asztali gépet vettek, amit laptopban semennyiért sem kapsz meg.
    Az olcsó gamer notikkal pedig az a baj, hogy a minőségük erősen rámegy, az "olcsóság"ra. Gondold el miért lehet olyan olcsó (nem túl fair egy olcsó gamer notit egy felső kategóriás asztalihoz hasonlítani árban) a gamer noti? A silány zsanérok, a kiherélt teljesítmény, a forrasztott alkatrészeken fizeted meg ezt az "olcsóságot".
    Mindenesetre érdekes volt beletekinteni a gondolatokba, hogy az átlag, hardver világhoz kevésbé értő fejében mi megy le, amikor asztali gép helyett laptopon gondolkodik, szóval köszönöm :)

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák