Hirdetés

Keresés
 • Tigerclaw

  PH! nagyúr

  Szerintem az ilyen "retro" megoldások a mai napig részét képezik minden ország hálózatának...és hacsak nem idióták, akkor nincs összeköttetés az Internet és a hálózatirányítási rendszerük között. Van persze telemechanika saját hálózaton, illetve hangfrekvenciás vagy rádiós vezérlés, de ha kell bénítani lehet a távvezérléseket az összes érintett szakaszolón, megszakítón. Semmi probléma nincs ezzel, csak fel kell venni megfelelő számú, korábban elbocsájtott szakembert, akik beülnek az állomásokba, illetve több szerelő is kell, hogy mindenhova odaérjen mondjuk negyedórán belül, hogy kapcsoljon.

  Olyan 10 éve még nálunk is voltak állomásfelelősök, vagy tapasztalt szerelők, akik a nagy/közép, esetleg közép/közép feszültségű állomásokban dolgoztak, kapcsoltak, felügyeltek az állomási munkákra. Az egészen nagy állomásokban talán hagytak embereket.

  Szóval működhet a dolog, nem túl nagy extra költséggel.

  A másik feladat növelni a számítógépes hálózat biztonságát a meglévő telemechanika rendszeren. Szeparált egyedi vonalak, VPN, titkosítás, hogy ne lehessen csak úgy belépni a rendszerbe félúton, illetve akkor már védeni kell fizikailag az üzemirányitó központokat is. A centralizálás helyett meg vissza kell állítani a regionális üzemirányítást, pont azért hogy ne lehessen országos szinten gondot okozni. Ez már jóval nagyobb költség, de szerintem jobb, mint teljesen lebutítani mindent. Nálunk is megszüntették a regionális üzemirányítást és az egész megyét egy helyről irányítják.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  PH! nagyúr

  Mondhatni itt győzőtt a józan ész és mielőtt még bejött volna az IoT, az ellenkező irányba indulnak.

  Szükség lenne a hálózati protokollok újra gondolására, modernizálására az IoT korszaka előtt, illetve a netes anonymitásnak is mennie kellene. A teljes liberalizmus káoszt jelent, szóval meg kell szabni a határait, ha rendet is akarunk.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  PH! nagyúr

  Az energetikai hálózat irányítható elemeinek többsége kapcsoló elem, nem szabályzó. Szabályzó elemek az erőművekben vannak és teljesen leválaszthatók a távvezérlésről, mert hálózati és helyi paraméterek alapján szabályoznak. Jelenleg sem emberek irányítják ezeket, maximum nagyon vészhelyzetben, kivéve talán pár régi vízerőművet.

  Egyébként ezen a területen a távvezérlés sok esetben csak költségcsökkentést jelent, nem technológiai fejlődést. Szóval ha visszább lépnek kettővel, semmivel sem lessz elavúltabb a rendszer, csak kicsit drágább és biztonságosabb. Nézd meg hogy mennyi áramszünet van és milyen időre, amikor nincs külső tényező a képben, mint pl. természeti kataszrófa, baleset vagy extrém időjárás...amikkel egy full 5G-s IoT-s hálózat sem tud mit kezdeni.

  Szerintem megoldható hogy sokkal biztonságosabb legyen, de közben semmi, vagy mikroszkopikus hatása legyen a szolgáltatás minőségére.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.