Az USA-ban az elektromos hálózatok vezérlésének lebutítására készülnek

Az egyelőre még javaslat szintjén álló kezdeményezés motivációja, hogy biztonságosabbá tegyék az energiaellátási rendszereket.

Még a múlt hónap végén történt meg, hogy az Egyesült Államok szenátusa elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, mely szerint a villamosenergia-hálózat vezérlését és kontrollját jelentősen átalakítanák. Mégpedig úgy, hogy nagy szerepet adnának a „retro” (analóg, manuális) megoldásoknak. Mindennek célja, hogy az ilyen típusú elszigeteléssel mérsékeljék a fejlett digitális technológiák által lehetővé vált támadások kockázatát.

Az ötlet már igen régi, még 2015-16-ban merült fel, amikor Ukrajnában okoztak komoly problémákat – valószínűleg orosz eredetű – kibertámadások az energiaellátásban. Így 2016-ban két szenátor terjesztette be a javaslatot, melynek lényege, hogy a szakemberek vizsgálják felül a jelenleg működő rendszereket, és állapítsák meg, hogy a hálózatokban hol lehetne lecserélni az automatizált vezérlő rendszereket olyanokra, melyeket emberek kezelnek manuálisan, vagyis csökkentsék az automatizáltság mértékét. A törvényjavaslat (Securing Energy Infrastructure Act – SEIA) kidolgozóinak az a reménye, hogy a digitális függőség mérséklése megnehezíti az esetleges támadók dolgát, hiszen egy sikeres akcióhoz fizikailag is a hálózati vezérlés közelébe kell jutniuk.

A javaslat most a képviselőház elé kerül, és ha ott jóváhagyják, akkor a jövő évtől lehet hatályos. Ezek után két évet kapnának az állami kutatóintézetek, hogy egyrészt felülvizsgálják a hálózatokat sebezhetőségeket keresve, másrészt megkezdjék azoknak az analóg eszközöknek a kifejlesztését, amelyek segítségével a vezérlések elszigetelhetőek.

Azóta történt

Előzmények