Hirdetés

 • Tigerclaw

  PH! nagyúr

  Szerintem az ilyen "retro" megoldások a mai napig részét képezik minden ország hálózatának...és hacsak nem idióták, akkor nincs összeköttetés az Internet és a hálózatirányítási rendszerük között. Van persze telemechanika saját hálózaton, illetve hangfrekvenciás vagy rádiós vezérlés, de ha kell bénítani lehet a távvezérléseket az összes érintett szakaszolón, megszakítón. Semmi probléma nincs ezzel, csak fel kell venni megfelelő számú, korábban elbocsájtott szakembert, akik beülnek az állomásokba, illetve több szerelő is kell, hogy mindenhova odaérjen mondjuk negyedórán belül, hogy kapcsoljon.

  Olyan 10 éve még nálunk is voltak állomásfelelősök, vagy tapasztalt szerelők, akik a nagy/közép, esetleg közép/közép feszültségű állomásokban dolgoztak, kapcsoltak, felügyeltek az állomási munkákra. Az egészen nagy állomásokban talán hagytak embereket.

  Szóval működhet a dolog, nem túl nagy extra költséggel.

  A másik feladat növelni a számítógépes hálózat biztonságát a meglévő telemechanika rendszeren. Szeparált egyedi vonalak, VPN, titkosítás, hogy ne lehessen csak úgy belépni a rendszerbe félúton, illetve akkor már védeni kell fizikailag az üzemirányitó központokat is. A centralizálás helyett meg vissza kell állítani a regionális üzemirányítást, pont azért hogy ne lehessen országos szinten gondot okozni. Ez már jóval nagyobb költség, de szerintem jobb, mint teljesen lebutítani mindent. Nálunk is megszüntették a regionális üzemirányítást és az egész megyét egy helyről irányítják.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.