Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • MaTTeS

  senior tag

  "a kínai internet eléggé nyílt, de ugyanakkor törvény általi szabályozásra is szorul, így biztosítva a káros információk terjesztésének meggátolását és a nemzet védelmét."
  Én ezt gusztustalan dolognak tartom. Nehogy már mások döntsék el, hogy azok a szerencsétlenek mit és mit nem nézhetnek meg. :W :(

 • Cleinor

  tag

  válasz MaTTeS #1 üzenetére

  Nemértem... Ennek a mentalitásnak mi értelme? :F

  "Elméletileg az elmélet és a gyakorlat ugyan az. Gyakorlatilag nem..."

 • tgabi333

  tag

  más kultúra, más elvek, más internet.... ott nincs sajtószabadság, digitálisan sem.

  én leszarom mit csinálnak otthon a kínaiak, nincs jogom megítélni, hogy jobb/rosszabb-e az ő rendszerük mint a miénk. Mindenesetre én inkább maradnék a fal ezen az oldalán :)

 • Thome

  addikt

  válasz Cleinor #2 üzenetére

  Féltik a kommunisták a valagukat, csak ezért korlátoznak... Sok kínai meglátja, hogy mi folyik külföldön, aztán húúú... Sok a sötét ember. Ahogy Mo-n is. Ott is csak a politika végett van lekorlátozva..

 • Kovács84

  aktív tag

  Na ezért nem csodálom, hogy ha egyszer valaki átteszi a lábát a határon az nem is nagyon megy vissza.

 • BiP

  nagyúr

  válasz Kovács84 #5 üzenetére

  Durva, hogy a 21.században ezt a látszatkommunizmust még mindig fent lehet tartani.
  (értem ez alatt, hogy a vállalatok ott is pénzhajhász kapitalisták, de a kormánykommunikáció és a cenzúra mind kőkemény kommunista maradvány)

 • sheratan

  titán

  válasz BiP #6 üzenetére

  azért nem teljesen így van. igen, ott is rengeteg nagy és pénzéhes cég van, de elég szigorú az állami ellenőrzés, és nem engedik elszabadulni a kapitalizmust, ahogy az nyugaton megtörtént. igazából Kína már nem kommunista, valahol félúton van a két rendszer közt, mindkettőből megtartják azt, amire (úgy gondolják), hogy szükségük van.
  ez egy bonyolult rendszer, nem lehet csak feketén fehéren látni, meg általánosítani sem.

 • ntomka

  nagyúr

  válasz sheratan #7 üzenetére

  Pontosan. Gazdasági szempontból úgy néz ki, egyelőre működik ez náluk. Nem hiába kezd el lassan az USA is pitizni nekik. :U

  ツ Headphones on - World off

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz sheratan #7 üzenetére

  "azért nem teljesen így van. igen, ott is rengeteg nagy és pénzéhes cég van, de elég szigorú az állami ellenőrzés, és nem engedik elszabadulni a kapitalizmust"

  Szerintem az otromba pénzéhes embertelen vadkapitalizmust jelenleg legjobban Kínában tombol.
  Lehet szarni az emberekre, lehet szarni a környezetvédelemre... pont ezért is ennyire versenyképes.

  "igazából Kína már nem kommunista, valahol félúton van a két rendszer közt"
  szvsz Kína kapitalista diktatúra. Kommunizmushoz köze nincs, egy jelenlegi "szocialista" Németország 100* kommunistább mint Kína.

  and on the 7th day god went windsurfing

 • peterm711

  aktív tag

  hát hatalmas! azért kiváncsi lennék hogy a kínaiak hány százaléka tudja olvasni a latin betűkkel irt szöveget, szerintem nem sok. akkor meg nemtudom minek ez a nagy parázás... :( hogy is tudnák szegények ellesni hogy mi folyik máshol a világban???

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  válasz Dare2Live #9 üzenetére

  ez is nézőpont kérdése. valóban "kapitalista diktatúra" van ott, de nem egészen úgy, ahogy te gondolod. lényegében helyes ez a megnevezés, de pontosan azért, mert diktatúra jellegű, nem a cégek rendelkeznek szabadon a rendszer felett, hanem a rendszer rendelkezik felettük (legalábbis igyekszik). illetve a szemlélet alapvetően más. ott nem egyénközpontú az egész társadalom, gazdaság, hanem közösség alapú. nem egyes egyének érdekeit nézik (személyiségi jogok hiánya például), hanem az egész kollektíva érdekeit.

  amúgy az sem igaz, hogy nem figyelnek a környezetvédelemre. csak mások a prioritások. Afrikában sem törődnek sokat a környezettel, meg Dél-Amerikában sem, mert egy csomó helyen nincs olyan gazdasági háttér még, hogy ilyenekkel tudjanak foglalkozni, a megélhetésért kell küzdeni. Kína sok részén is ez még a helyzet. a 20. század elejére gyakorlatilag a külföldi nagyhatalmak annyira kiszipolyozták Kínát, hogy a gazdasági és társadalmi csőd szélére sodorták. ezek után két elszenvedett világháború után most megint ott tartanak lassan, hogy mint ország, már lassan elérik azt a szintet és szerepet, ami a világtörétnelem nagy része alatt az övék volt. viszont ez a gyors ütem azt is magával hozta, hogy egyes régiók (városok, ahol sok befektető és pénz volt) elhúztak, más régiók meg visszamaradtak. ezen folyamatosan dolgozik a kínai kormány, és rengeteg olyan intézkedésük van, amivel a vidéket fejlesztik, miközben igyekeznek megőrizni a már fejlett régiók további fejlődését.

  félreértés ne essék, ez nem fenékig tejfel, és igen, van sok népszerűtlen intézkedésük is. de ettől függetlenül nem érdemes nyugati szemmel elítélni azt a világot, mert nagyon messze van tőlünk, és sok területen legalább annyira nem értjük őket, mint ők minket.

  moonman: azért a legtöbb ember ott sem beszél olyan szinten külföldi nyelvet, hogy azon keresztül szerezzen be információt. és még ha beszél is, akkor sem feltétlenül olvas külföldi oldalakat. de mondjuk ez nem annyira kirívó szerintem. itthon is, ha akár ezen a fórumon belinkel valaki egy angol leírást, akkor meglepően gyakran az a válasz jön vissza, hoyg "nem tudok angolul".

 • ntomka

  nagyúr

  válasz sheratan #12 üzenetére

  De még mindig több kínai beszél angolul, mint magyar magyarul. ;]

  ツ Headphones on - World off

 • aram01

  nagyúr

  válasz ntomka #13 üzenetére

  :DDD

  Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

 • sheratan

  titán

  válasz gabor85 #15 üzenetére

  azért ott még nem tartunk, de azt hiszem azt el lehet mondani, hogy több kínai tanul magyarul, mint magyar kínaiul, és itt most nem az itt élő piacos kínaiakra gondolok (mert ők nem is nagyon tanulnak) :)

 • Polllen

  nagyúr

  Kár, hogy egy ilyen cég is elfogadja ezt... :((( inkább ott lenni még így is, minthogy kiálljanak egy elv mellet?

  pedig norvégok vazze... :O

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • moonman

  titán

  válasz Polllen #17 üzenetére

  elv? te milyen világban élsz?

  gondolom azt is elhiszed, hogy a böngészőháborút is szabványokért meg a userekért vívják. ja és a Google is kereső.

  [ Szerkesztve ]

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz sheratan #12 üzenetére

  "ez is nézőpont kérdése. valóban "kapitalista diktatúra" van ott, de nem egészen úgy, ahogy te gondolod. lényegében helyes ez a megnevezés, de pontosan azért, mert diktatúra jellegű, nem a cégek rendelkeznek szabadon a rendszer felett, hanem a rendszer rendelkezik felettük (legalábbis igyekszik)."
  mi köze "a nem a cégek rendelkeznek" ahoz, hogy diktatúra van vagy demokrácia? A nem a cégek rendelkeznek, tartományok, központi kormány" helyzetét meg jol jellemzi a "legalábbis igyekszik" rész. és bár nem ide vág de mért is igyekszik? Mert következőnek nem választják meg? De a különbség nem ezért van hanem:

  "lletve a szemlélet alapvetően más. ott nem egyénközpontú az egész társadalom, gazdaság, hanem közösség alapú. nem egyes egyének érdekeit nézik (személyiségi jogok hiánya például), hanem az egész kollektíva érdekeit."
  Ez a lényeg. Nem a demokrácia vagy diktatúra:
  Ebben különbözik gyak leginkább a NY és Kínai-India-Japán mentalitás. Ez a legnagyobb erösségük és legkegyetlenebb gyengeségük. Ezért nincs diktatura szintű korrupciójuk (és van még sok más előnye ennek).
  De ezért (is) nem lett Kínában a kr.0 környékén feltalált puskaporból 1000év alatt se ágyú míg Europában ugye..... pedig háboruztak eleget..... és hiába lehetne fémekéd a fa helyett és iránytűd... ha nem használod.
  Ezért olyan a történelem tudásunk amilyen, hogy nézd meg mit tudunk Kínáról vagy még jobb plda Indiáról kr0ban? Mit Rómárol vagy akár egy komolyabb provinciájáról?
  és utolsónak hagytam a kulturát, mert az szubjektív de ezért rajonganak a szomszéd szobában lévő Kínai csajok Coldplayért és DK tavalyi ha jól tudom legnépszerübb sorozatában ezért szól Beethoven és Mozart, vagy a Koreai tvn általam rendszeresen nézett esport mecsek elött pl Pink..... vagy a japánból, japánoknak készített Ghost is Shell animeben ezért vannak Cicero.... idézeteket. Szóse róla a Ki kultura is rányomja a bélyegét NYra, de a NYi... sokszor még az értelmetlen dolgokat pl öltöny is átveszik.... Te kinthogy láttad?

  A különbségek ahogy látom sajnos/szerencsére eltünőben még egy 20éve NYiasodó Kínát is félelmetes sebeséggel eszi meg a közösségi gondolkodás helyett az individualista, nyomja rá a NYI zene, irodalom, film: kultura a nyomát kb mindenre. Sajnos. Vagy szerencsére?

  "nem érdemes nyugati szemmel elítélni azt a világot, mert nagyon messze van tőlünk"
  Nézz egy Japánt ami szvsz ezen mentalitásnak a csúcsa.... kb a legtávolabb van tőlünk.
  Ennek ellenére vannak Japánban szabadságjogok? Kínában?
  Lila-olom folyó? Megtörténne japánban 8* vágná ki a beleit aki miatt véletlen előfordulhatott. Kínában ehez képest....

  [ Szerkesztve ]

  and on the 7th day god went windsurfing

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz Dare2Live #19 üzenetére

  élőben kéne erről beszélni.... kis sör, bor, tea mellett. még 10oldalban is majd kifejthetetlen...

  and on the 7th day god went windsurfing

 • Major Major

  őstag

  „Sok embernek az a téves benyomása támadhat, hogy a kínai kormány fél az internettől. Valójában ennek pontosan az ellenkezője igaz”

  az internet fél a kínai kormánytól? végülis van benne valami :DDD

  The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

 • Fáraó

  őstag

  Arra lennék kíváncsi, hogy ebben az idősávban vajon hány %-al növekedett az internethasználat Kínában.

  VIGYORRRGAZMUS.....

 • sheratan

  titán

  válasz Dare2Live #20 üzenetére

  igen, ezzel egyetértek, itt egyrészt off, másrészt meg oldalakat lehet erről írni, sokkal gyorsabb és kellemesebb élőben beszélgetni ilyesmiről.

  most nem is fejtem ki hosszan a véleményemet, de nagy vonalakban én egyelőre több negatívumot látok abban, ahogy a nyugati világ hat a keletre. de természetesen nem lehet általánosítani.

 • Polllen

  nagyúr

  válasz moonman #18 üzenetére

  Nem, a böngésző háborúra magasról teszek...

  Viszont a te lelkivilágodról is sokat elárul, hogy a kínai cenzúrával szemben a bőngészőháborút hozod fel... :(((

  Sajnos azért tart ott a világ, ahol tart...

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • Lirion

  addikt

  Ha az ember nem kap infokat a külvilágról, nem is fogja tudni, hogy milyen az és így nem fog neki hiányozni sem. Most itt csodálkozik mindenki, hogy tudnak a kínaiak szabad net nélkül élni, de nézzetek meg egy elszigetelt magyar falut, ahol az emberek baromfikat tenyésztenek meg földet művelnek a kajáért és nincs se mobil se net, max matávos fülkés telefon meg posta és 4-5 tv csatorna.

 • Penge_4

  veterán

  válasz Polllen #17 üzenetére

  Milyen elv? Reálisan gondolkodik. Ha azt mondja, hogy nem készít kínai verziót, akkor Kína fogja, letiltja ugyanúgy, tehát nem fognak tudni rajta keresztül a kínaiak netezni, csak annyival lesz rosszabb, hogy Operát sem fognak tudni használni.
  Van különbség az elvek és a nyilvánvaló (üzleti) öngyilkosság között.

  "Sajnos azért tart ott a világ, ahol tart..."

  Az ország pedig azért, mert még mindig nem sikerült kinőnünk ezt a "szarul de büszkén" mentalitást, pedig a kapitalizmusban ez nem működik...

 • Polllen

  nagyúr

  válasz Penge_4 #26 üzenetére

  Nem büszkeségről van itt szó...Hanem hogy elfogadod-e, mint értelmes európai ember, hogy egy országban korlátozzák a szabadságjogokat vagy sem. Esetleg aszisztálsz hozzá.

  Kína óriási piac és sok pénz, de nem halnának nélküle éhen egy bőngésző fejlesztői.
  Bár az opera számára biztosan stratégiai fontosságú, hogy a kínai piacon talpon maradjana... :DDD

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • Polllen

  nagyúr

  válasz Penge_4 #26 üzenetére

  Egy kis kiegészítés..

  Sztem inkább büszkén és jól kellene csinálni a dolgokat, csak az nehezebb.

  És nálunk most nem a szarul, de büszkén van, hanem a sunyin, alattomosan kézből-kézbe...

  [ Szerkesztve ]

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • Penge_4

  veterán

  válasz Polllen #27 üzenetére

  "Hanem hogy elfogadod-e, mint értelmes európai ember, hogy egy országban korlátozzák a szabadságjogokat vagy sem."

  Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Kínában szemtől szemben működik a cenzúra és a korlátozás, míg Európában és az USA-ban láthatatlan a "Nagy Fal", de azért ott van. Persze ezt csak akkor veszed észre, ha nekimész, és hiába mondod másnak, ő sem fogja elhinni, amíg bele nem ütközik. Lényeg a lényeg, a szabadság jelenleg mindenhol csak egy illúzió, maximum valami kis eldugott szigeten lehetsz tényleg szabad, ott is csak addig, amíg valami befolyásos ember be nem teszi a lábát.

  "Bár az opera számára biztosan stratégiai fontosságú, hogy a kínai piacon talpon maradjana..."

  Igen, számukra különösen fontos, mivel ők az egyetlen olyan böngészőgyártók, akik nem élvezik egyetlen multi támogatását sem. :)

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz sheratan #23 üzenetére

  "most nem is fejtem ki hosszan a véleményemet, de nagy vonalakban én egyelőre több negatívumot látok abban, ahogy a nyugati világ hat a keletre."

  Erről kulturális oldalról nyilatkozni szvsz nem lehet: k*ra szubjektív. Persze a keresztényeket zavarta Gallilei, hogy a föld korong/nap kereng, sokakat, hogy Kínában most már van eposz, regény, novella, hevy metall, trance..... az ősi pengetős hangszer meg majdhogynem a kutyát nem érdekli..... ja negatív, énse szeretem a régi magyar zenét.
  de ahogy látom Kínát nem ez hanem a Facebook zavarja.... mért is?

  and on the 7th day god went windsurfing

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz Penge_4 #29 üzenetére

  Ha megmutatod nekem, hogy amíg igazságot írok addig azt mért nem publikálhatom, hol van cenzúrázva a neten megköszönöm.

  Egyik kedvencem ez. És azthiszem elég nagy multiról van szó.... [link]

  and on the 7th day god went windsurfing

 • Penge_4

  veterán

  válasz Dare2Live #31 üzenetére

  Mi van vele? Szimpla üzletrontás a rendszer "sandboxán" belül. :DDD
  A falakba magasabban ütközöl. Vagy az neked nem elég rabszolgaság, hogy nem tudod függetleníteni magadat a rendszertől? Pénz nélkül nem tudsz semmit tenni. A kaláka tiltott. Innentől pedig már csak egy fogaskerék vagy a rendszerben. Bár addig valóban nagyon kényelmes ez az illúzió, amíg ez neked megfelel.
  A cenzúra megmaradt, csak a módszer más. A kommunista módszer elavult, rájöttek, hogy ha az igazságot eltitkolják, akkor az emberek kutatni fogják és előbb-utóbb kiderül. Viszont ha manipulálják, elferdítik és ezt tálalják mindenhol, akkor az emberek nem fognak gyanakodni, aki pedig igen, azt sem veszik komolyan. Az üzletrontás lényeges. Ha nem lenne, akkor maguk kreálnának, ugyanúgy a GVH is küzd a monopóliumok ellen, az antivírusgyártók is a kártevők ellen, a gyógyszeripar is a betegségek ellen, mindenki küzd minden ellen, ez táplálja az emberekben a hitet, hogy szabadság van, mert mindkét oldal "hallathatja a hangját". Ezt nevelték belénk, hogy az éremnek két oldala van, pedig igazából három. :U

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz Penge_4 #32 üzenetére

  "A falakba magasabban ütközöl."
  Ja persze korlátlan szabadság nem volt, nincs és nem is lesz: Soha.

  Vagy az neked nem elég rabszolgaság, hogy nem tudod függetleníteni magadat a rendszertől? Pénz nélkül nem tudsz semmit tenni. .... "

  ahh innen fúj a szél..... :) Egyrészt akkor mint írtam szabad nem lehettél és nem lehetsz soha másrészt javaslom állj be a sorba a cigo mentalitásuak után szoc támért és akkor semmit nem kell majd csinálnod... :P

  "A kommunista módszer elavult, rájöttek, hogy ha az igazságot eltitkolják, akkor az emberek kutatni fogják és előbb-utóbb kiderül."
  Na ez tetszik. Kutasd Kínában a mennyei terén történteket, írj belölle könyvet és add ki. Sok sikert...... aztán menj el a levéltárba és kutasd 1956ot írj belölle könyvet és add ki.

  "Az üzletrontás lényeges. Ha nem lenne, akkor maguk kreálnának"
  jah tuti biznisz olvasni, hogy aféléves 6millios kocsi egy rakat fostalicska.

  "az antivírusgyártók is a kártevők ellen, a gyógyszeripar is a betegségek ellen, mindenki küzd minden ellen, ez táplálja az emberekben a hitet, hogy szabadság van, mert mindkét oldal "hallathatja a hangját"."
  maximum benned táplálja a hitet...., maximum beléd nevelték ezt.

  [ Szerkesztve ]

  and on the 7th day god went windsurfing

 • sheratan

  titán

  válasz Dare2Live #30 üzenetére

  kultúrális szempontból, bár ugyan szubjektív, de lehet véleménye az embernek, ahogy van nekem is. amiket mondtál az igaz, nagoyn sok dolgot átvettek már, vagy most van beszivárgóban, de nagyon sok dolgon látszik, hogy nem találják a helyét a kultúrában, nem tudják beilleszteni.
  van trance, de mégis az ilyen jellegű helyekre leginkább külföldiek járnak szórakozni, a helyiek elég kis százalékban. van heavy metál is, de nem olyan színes, nem tudnak vele mit kezdeni, inkább csak olyan altern-punk vonal létezik, értéktelen szemetet ontva magából. miért értéktelen? mert semmi pluszt nem tesz hozzá a zenei élethez, ilyenből nyugaton is millió létezik, hogy a legalja kocsmákban is lehessen néha élőzene. de attól nem lesz semmi plusz benne, hogy angol helyett kínaiul ordítoznak, és nagyon sok helyen ezt a közönség is érezteti. egyszer az egyik barátom fejtette ki a véleményét a dolgoról, és ő mondta, hogy annak lenne jövője, ha bele tudnák vinni a saját személyiségüket, saját kultúrájukat. van ilyen együttes is, csak sajnos kevés.
  és nem is igazából Gallilei esete az egyházzal, mert a legtöbb nyugati hatásnak csak divatból hódolnak arrafelé (ez nem csak Kínára igaz, hanem a többi keleti országra is), sajnos sok fiatalnak halál mindegy micsoda, csak nyugati legyen, mert az kúl. ezért eshet meg, hogy nevenincs kutyaütő bandák elmennek keletre turnézni, és jól jönnek ki belőle, mert szinte mindent el lehet adni.

  én erre értem, hogy káros hatása van arra a kultúrkörre. nagyjából úgy, ahogy például szerintem ránk is káros hatással van (volt?) az amerikából beáramló hihetetlen mértékű liberalizmus. ott ez a természetes, én elhiszem, de az európai társadalmi és kultúrális berendezkedéshez nem illik szerintem, mert itt nekünk volt egy meghatározó kultúránk, ami szépen lassan eltűnik.
  az nem baj, ha van egymásra hatás, ez elkerülhetetlen, csak az a baj, hogyha erőszakosan rá akarjuk kényszeríteni a mi világképünket és elképzeléseinket másokra (vagy mások ránk az övéket).

  a facebook hiányzik ott? nagy dolog, van sajátjuk is igazából (én is rajta vagyok), lehetne akár azt is használni, csak az nem nyugati, nem menő (szolgáltatásokban nincs sok különbség). vagy nem tudom. de a káros hatást többek közt erre értem.

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz sheratan #34 üzenetére

  ez a beszélgetés itt rég rossz, csak 2 dolgot emelek ki, vhogy jellemez vmit...:

  "mert a legtöbb nyugati hatásnak csak divatból hódolnak arrafelé"
  kérdés mi a legtöbb, meg mi az már, hogy "hódolnak".
  Mi "hodolunk" az animenek? vagy divatból nézzük? :) Vagy talán ledöbbenünk, hogy a miky egérnél rajzszinvonalban 1000*igényesebb dolgot is lehet csinálni, valós mélyenszántó tartalommal? Akkor ez pl Europában divat vagy behódoltünk nekik?

  "a facebook hiányzik ott? nagy dolog, van sajátjuk is igazából"
  Nem tudom mért akarod félremagyarázni. Nem az a lényeg hiányzik vagy sem hanem, hogy mért van a Facebook tiltolistán. Tudod mint a gonosz Dalai Láma, vagy a mennyei békesség terén történtek, vagy épp a nagy tűzfal. Hát az tuti nem a NYi selejt/gonosz kultúrától akarják megóvni Kínát az szabadon mehet youtuben.

  [ Szerkesztve ]

  and on the 7th day god went windsurfing

 • sheratan

  titán

  válasz Dare2Live #35 üzenetére

  ha fordított párhuzamot akarsz, akkor én nem az animét hoznám fel, hanem mondjuk a fengshui mániát, vagy akár a kínai gyorsbüféket mondhatnám. ezek nem pozitív hatások, mert nem sok értékeset hoztak be, ellenben marhára divatosak.

  a Dalai Láma az más dolog, inkább politika, de ha azzal a mennyei békességgel nem a taiping mozgalomra gondolsz (ami már történelem), hanem a falungong-ra, akkor szerintem nem teljesen tudod, hogy miről szól ez. az egy igen problémás szekta, ami információim alapján lényegesen rosszabb az ilyen hit gyülekezete jellegű szervezeteknél. az mondjuk egy más dolog, hogy a betiltásával mennyire lehet korlátozni a terjedését és működését...
  de ez mind belpolitika, és nem keverendő össze a tűzfallal, aminek szerintem az egyik fontos célja lehet az is, hogy a nyugati média ne tudjon egyenesen az ott élők arcába hazudni, ahogy ez felénk megtörténik. de erről már vitáztunk azt hiszem valamelyik topic(ok)ban.

  egyébként meg cenzúra nem csak Kínában van, ott az ausztrál tűzfal, meg a németek törekvései, meg kicsit hasonló Sárközy kapálózása is, és akkor azt hiszem elég modern, felvilágosult és nyugatias országokat soroltam fel. bár mondjuk most nem is a jelenség megléte volt a téma, hanem a létjogosultsága.

  a személyes véleményem az amúgy, hogy engem nem sok dologban akadályoz az a tűzfal, egyedül a facebook-ot nem olyan kényelmes használni, de az általam látogatott weblapokkal nincs gond.

 • GGedeon

  csendes tag

  1. Az ilyen facebookokat kellene mindenhol betiltani, mert idiótává zsugorítja a fiatalok agyát...
  2. Mindazon ifjú forrongó jogvédőnek ajánlanám az utazást! A fal mögé! És ott öklöt rázni, meg tiltakozni!

 • Polllen

  nagyúr

  válasz GGedeon #37 üzenetére

  1. Önmagában az az oldal semmivel sem rosszabb vagy jobb, mint az iwiw vagy myspace...Inkább a gyerekeket kellene otthon nevelni és okosítani és már is nem lennének akkora hülyék.

  2. Megragadtad a lényeget...biztos sokat jársz facebookra vagy iwiwre ;]

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • Polllen

  nagyúr

  válasz sheratan #36 üzenetére

  Nézd ez a kultúrák egymásra hatása elég összetett kérdés. Mindenhol a világban ez történik...Fújj usa...aham... a szomszédos országok kultúrája ugyanúgy beözönlik...

  Van jó és rossz oldala is, viszont megállítani nem lehet és nem is kell. Ezek a kultúrák egymást színesitik, a keveredés elkerülhetetlen. Ma a technikai fejlődésnek köszönhetően ez a folyamat felgyorsult.

  Inkább a hazai kultúra megóvását kell segíteni, támogatni, gyakorolni a régi szokásokat és nem pedig fizikai és virtuális falakat húzni...Akkor van esély a hagyományok megörzésére, ha van aki gyakorolja...De ne azért gyakorolja, mert nincs más vagy mert mást tiltanak, hanem azért mert szereti.

  "A nyugati média ne tudjon egyenesen az ott élők arcába hazudni..." - :) ezt a jogot fenntartják szigorúan maguknak...

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz sheratan #36 üzenetére

  "ha fordított párhuzamot akarsz, akkor én nem az animét hoznám fel, hanem mondjuk a fengshui mániát, vagy akár a kínai gyorsbüféket mondhatnám. ezek nem pozitív hatások, mert nem sok értékeset hoztak be, ellenben marhára divatosak."

  fs nem tudok nyilatkozni és speciel a Kínai kaját se szeretem, de egy új "íz" szinfolt.... és akinek az édes savanyú meg az 5izű csirke meg hasonló szörnyüségek :) jönnek be annak mért baj ha kiszolgálják az izését? Mért lenne ez negatív? Mert szerinted az és szeritned szemét akár a NYi kultúrális hatások egy része Kínára? Te eldöntöd mi jó és mi rossz? A te izlésed szerint? :(

  "a Dalai Láma az más dolog, inkább politika"
  nem mind1 minek nevezed?

  "de ha azzal a mennyei békességgel nem a taiping mozgalomra gondolsz"
  én arra gondolok amikor kalassal meg tankal ölték az egyetemistákat. aztán úgy tesznek mint ha megse történt volna, történelemből meg törölték az eseményeket. Aki máshogy gondolkodik bebörtönözzük, megöljük. ÁVH

  "az mondjuk egy más dolog, hogy a betiltásával mennyire lehet korlátozni a terjedését és működését..."
  Egy Kínai diktatúrában kitünően.

  "de ez mind belpolitika, és nem keverendő össze a tűzfallal, aminek szerintem az egyik fontos célja lehet az is, hogy a nyugati média ne tudjon egyenesen az ott élők arcába hazudni, ahogy ez felénk megtörténik."
  Ez mégjobb mint az öt izű csirke negatív..... :) Elmondod mi a hazugság a pl. mennyei békesség terén történt mészárlásokban? Akkor ki hazudik a Kínai nép szemébe? Egy helyszini tudosító [link] vagy a Kínai média? Melyik?
  A nagy tűzfalak célja, hogy bármi ami a diktátorok hatalmát veszélyezteti az szűrje. Nem kell a NYi médiát citálni, mert a belsőt ugyanúgy szűri. Nem nem az írottat az totális kontrol alatt van hanem a netet. Az sokáig nem volt a gondolatrendőrség kontrolja alatt. Már az is.

  "a személyes véleményem az amúgy, hogy engem nem sok dologban akadályoz az a tűzfal, egyedül a facebook-ot nem olyan kényelmes használni, de az általam látogatott weblapokkal nincs gond."
  mint a máshol is van rész. Terelés.

  akit érdekel, tőlünk elérhető pár video pl. [link]
  ja itt nem könygázzal és gumilövedékekkel oszlattak.... ez az ő 1956uk.

  and on the 7th day god went windsurfing

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz Polllen #39 üzenetére

  "Inkább a hazai kultúra megóvását kell segíteni, támogatni, gyakorolni a régi szokásokat és nem pedig fizikai és virtuális falakat húzni...Akkor van esély a hagyományok megörzésére, ha van aki gyakorolja...De ne azért gyakorolja, mert nincs más vagy mert mást tiltanak, hanem azért mert szereti."

  Szépen leírtad....

  and on the 7th day god went windsurfing

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz GGedeon #37 üzenetére

  "Mindazon ifjú forrongó jogvédőnek ajánlanám az utazást! A fal mögé! És ott öklöt rázni, meg tiltakozni!"
  Nemtudom feltünt e, hogy nem szabad ország. Bemennék bejelenteni, hogy megemlékezni akarok az 1989es mészárlásokról, vagy a Dalai Láma mellett tüntetni és kissebb csoda lenne ha nem raknának azonnal repülőre márha meguszom ennyivel... mert egy Kínai pogár/proletár tuti nem...

  Polllen: Ez is frappáns, a totális kontrol, nehogyj máshonnan mást halljon: "A nyugati média ne tudjon egyenesen az ott élők arcába hazudni..." - :) ezt a jogot fenntartják szigorúan maguknak...

  [ Szerkesztve ]

  and on the 7th day god went windsurfing

 • sheratan

  titán

  válasz Dare2Live #40 üzenetére

  konkrétan a kajával meg a fs-val arra gondoltam, hogy bejött ide, viszont nem azt kapod, amit kéne, hanem valami kamut, ami újraértelmeztek, félreértelmeztek. oké, végülis a kaja nem tlejesen jó érv, mert azt tényleg kínaiak csinálják, de külön főznek nekünk zselés vacak cuccokat, maguknak meg rendes kaját, amit otthon is esznek. a fs viszont (ahogy mondhatnám a kungfut is végülis) úgy jött be, hogy mindenféle önjelölt látnok kitalálta, hogy most ő ért hozzá, és elkezdte az eredeti dolog nevét átvéve osztani az észt. ezért nem ér többet manapság felénk a fs (és sajnos a legtöbb kungfu iskola sem), mint egy horoszkóp valamelyik napilapban.
  ez a negatív hatás szerintem, mert átveszik anélkül, hogy értenék, hogy miről szól, majd divatot csinálva belőle utána boldog boldogtalan azt akarja majd utánozni, mert a tévéből, médiából az folyik.

  a politikával arra gondoltam, hogy egyrészt tiltott a fórumon ez a téma, másrészt meg konkrétan a Dalai Lámás történethez nem értek annyira, hogy érdemben vitázzak róla.
  ha úgy mondod, hoyg Tian'anmen téri dologra gondolsz, akkor rájövök, de így nem hallottam még túl gyakran, azért értettem féle (más szóval: nem erre mondtam, hogy hazugság, de például az állítólagos élő tudósítók akkora kamukat közvetítettek nemrégiben Tibetből, hogy csak na).
  azért ez is bonyolultabb dolog. senki nem mondta, hoyg büszkék lennének rá, inkább arról van szó, hogy ne is beszéljönk róla. megtörtént, 20 éve volt, azóta rengeteget változott már Kína. egy év alatt is rengeteget változik. de ehhez kapcsolódóan egyébként azért elmondom, hoyg itt mást is kell látni. egyrészt az olimpia előtt volt az a botrány, hogy a franciák eloltották a lángot. na, annak hatalmas visszhangja volt kint, diáktömegek országszerte mentek tiltakozni a francia követségek/konzulátusok elé, zászlót égettek, bojkotálták a francia cégeket, stb. mégsem jött a tankhadsereg, meg nem lőttek le senkit, manapság már Kína nem ugyanaz, mint amit pár éve volt.
  a másik dolog pedig amit akartam ezzel kapcsolatban, hogy azt is érdemes nézni, hogy ott milyen viszonyok vannak. Kínában egy felkelés nem pár ezer halottal jár. az egyik utolsó nagyobb népfelkelésben több tízmillió ember halt meg, és sok MO-nyi területet maradt feldúlva, elpusztítva. teljesen mások a mértékek ott, felfogni is nehéz. szerintem ilyen nézőpontból vizsgálva már némileg érthetőbb a szigor, jobb óvatosnak lenni. de ez nem csak politikai ügyekre vonatkozik, hanem (most aktuálisan) például egészségügyi vonatkozásban is. nem véletlenül igyekeznek olyan szigorral vizsgálni a Kínába irányuló forgalmat, és embereket, még csírájában elfojtani a járvány lehetőségét is. ott egy influenza járvány nem úgy nézne ki, hogy elkaptam pár ezer ember és meghalt ebből kettő, hanem inkább úgy, hoyg elkapta pár ezer ember azon az egy lakótelepen, ahol indult, majd pár nap, és az egész város fertőzött, aztán egy hét és a tartomány. teljesen másképpen kell gondolkodni olyan népsűrűség mellett.

  a világ lakosságának ötöde Kínában él. ennyi embert akkora helyen kormányozni nem könnyű dolog, és biztosan szüksége van olyan lépésekre, amik korlátozzák az embereket (eleve a társadalomnak a lényege, hogy korlátokat szabjon, ami az együttéléshez kell. csak ennek a mértékét kell jól eltalálni). de ahogy már máshol is kifejtettem, nekem az a véleményem, hogy a felénk meghonosult, nyugati típusú demokrácia nem működne túl jól keleten. a demokrácia mondjuk falu-kisváros szinten működik jól, mert arra épül, hogy a közösség kiválaszt képviselőket, akikben megbízik, és akik aztán egy szinttel feljebb képviselik az érdekeit, aztán ezek választanak maguk közül, akikben bíznak és így megy szintenként. de már egy 10 milliós országban sem működik ez rendesen. mi alapján választ az itteni ember képviselőt? látta valaha? beszlt vele? ismeri? megbízik benne? hogy működhetne egy ilyen rendszer egy másfél milliárdos országban?
  összességében én azon a párton vagyok, hogy inkább legyen egy központi vezetés, és inkább legyenek bizonyos korlátozások, ha néha nem nekem tetszőek is, ha cserébe előremozdul a társadalom fejlődése (és itt szerintem megint visszatértünk oda, hogy az egyén, vagy a közösség érdeke a fontosabb). az lenne persze a jó, ha az egyén érdekeit szem előtt tartva lennének képesek a társadalom érdekeit védeni, de ez eléggé utpisztikus. és ez ugyanúgy nem működik a nyugati (egyénközpontú) világban, minta keleti (közösségközpontú) esetében.

  bocs, ha hosszú lett, remélem sikerült értelmesen leírni amire gondoltam.

 • Dare2Live

  nagyúr

  válasz sheratan #43 üzenetére

  Kínai kaják amiket probáltam anno minőségre rendbe volt, az meg, hogy vhol átverik az embereket és nem az igaziigazi kínait adják esetleg sok helyen abban mi a csoda? Talán a gyroson ott mindenhol a libazsír? Akkor az is negatív hatás és tiltsuk be?

  "ez a negatív hatás szerintem, mert átveszik anélkül, hogy értenék, hogy miről szól, majd divatot csinálva belőle utána boldog boldogtalan azt akarja majd utánozni, mert a tévéből, médiából az folyik."
  hát én sehol nem láttam médiába, hogy a Kínai kaját nyomják.... vagy a punkot ott kint nyomja a média?

  "a politikával arra gondoltam, hogy egyrészt tiltott a fórumon ez a téma, másrészt meg konkrétan a Dalai Lámás történethez nem értek annyira, hogy érdemben vitázzak róla."
  ok. összefoglalva: Akinek nem egyezik a véleménye a mienkel és hatalommal bírhat azt megöljük. Őt csak elűzni sikerült ezért a nagy dühöngés. Lényeg a kontrol minden felett. Cak az legyen hallható amit mi engedünk.... mostanra a net felett is teljes az uralom.

  "azért ez is bonyolultabb dolog. senki nem mondta, hoyg büszkék lennének rá, inkább arról van szó, hogy ne is beszéljönk róla."
  Ez tetszik. A történelem elhallgatás/hamisítás = ne is beszéljünk róla.... ezek után elhiszem bármit meg tudsz indokolni.

  "de ehhez kapcsolódóan egyébként azért elmondom, hoyg itt mást is kell látni. egyrészt az olimpia előtt volt az a botrány, hogy a franciák eloltották a lángot. na, annak hatalmas visszhangja volt kint, diáktömegek országszerte mentek tiltakozni a francia követségek/konzulátusok elé, zászlót égettek, bojkotálták a francia cégeket, stb. mégsem jött a tankhadsereg, meg nem lőttek le senkit, manapság már Kína nem ugyanaz, mint amit pár éve volt."
  Terelsz. Franciákat vagy akárkit korábban is lehetett köpködni. Csak a saját rendszert hangosan nem. Akkor jönnek a tankok.

  "például egészségügyi vonatkozásban is. nem véletlenül igyekeznek olyan szigorral vizsgálni a Kínába irányuló forgalmat, és embereket, még csírájában elfojtani a járvány lehetőségét is. ott egy influenza járvány nem úgy nézne ki, hogy elkaptam pár ezer ember és meghalt ebből kettő, hanem inkább úgy, hoyg elkapta pár ezer ember azon az egy lakótelepen, ahol indult, majd pár nap, és az egész város fertőzött, aztán egy hét és a tartomány."
  egyrészt ez minden sürün lakott vidéken így van. Másrészt ha egészségügy/bünözés miatt szürnének legtöbbet nem zavarna. De nem ez a fő indok, kb leszarják, ld tavaji földrengések. Egy EUs országban ahol nem csak a hatalom számít a vesztesgek marginálisak lettek volna, Kínához képest ahol szarnak bele és egy 6os Richtertől kártyavárként omlanak össze még az új épitési iskolák is, meg kb minden. Persze a kormányzati épületek nem az hatalom arra figyelnek.

  "a világ lakosságának ötöde Kínában él. ennyi embert akkora helyen kormányozni nem könnyű dolog, és biztosan szüksége van olyan lépésekre, amik korlátozzák az embereket (eleve a társadalomnak a lényege, hogy korlátokat szabjon, ami az együttéléshez kell. csak ennek a mértékét kell jól eltalálni). de ahogy már máshol is kifejtettem, nekem az a véleményem, hogy a felénk meghonosult, nyugati típusú demokrácia nem működne túl jól keleten."
  Japánban nem müködik? Másrészt nem a demokrácia a lényeg. És talán EUban nincsenek az együttélésnek szabájai, ha neked nem mondja meg a Kínai kommunista párt akkor te azt nem tudod?

  "összességében én azon a párton vagyok, hogy inkább legyen egy központi vezetés, és inkább legyenek bizonyos korlátozások, ha néha nem nekem tetszőek is, ha cserébe előremozdul a társadalom fejlődése"
  Demokráciában talán nem központi vezetés van? Talán a szabadságjogok korlátozzák a fejődést? Tényleg komolyan gondolod amiket leírsz, vagy csak viccelődsz?

  and on the 7th day god went windsurfing

Hozzászólok Aktív témák