Új hozzászólás Aktív témák

  • korn

    aktív tag

    válasz lbarni #8557 üzenetére

    A feszültség mod a BSEL modhoz teljesen hasonló. Szükségünk van az adatlapra, hogy a lábkiosztást és a VID kivezetések értékét megtudjuk.

    VID érinkezők beazonosításához

    kékkel jelölve a VID érintkezők

    Először is a procinknak a gyári VID értékét kell megtudnunk. Ez fontos, mindig ebből indulunk ki, mert ehhez viszonyítva tudjuk csak beállítani a kívánt feszültséget. AIDA stb progik megmondják...
    Pl az én l5408-amnak 1,1V a gyári VID feszültsége.

    A VID kivezetések így alakulnak:

    vid6 vid5 vid4 vid3 vid2 vid1
    _1 __0 __1___ 0__ 0__ 1 1.1V

    Ahogy a bsel modnál írtam, ahhoz hogy egy 0 értékű kivezetést 1-re húzzunk, elég pl cellux-szal leszigetelni a kérdéses proci kivezetést. Ha egy 1-es értékű kivezetést akarunk 0-ra húzni, akkor kénytelenek vagyunk a kérdéses kivezetés közelében keresni egy nullás Vss tápkivezetést, és valamilyen vezetősávval összekötni őket.
    Intelék úgy alakították a VID értékeket, hogy a VID hexa/bináris értékének csökkenésével növekszik a feszültség. Ez rossz hír a túlfeszelőknek, jó hír az alulfeszelőknek.
    A táblázatból látható, hogyha a saját VID-ünk (pl 101001 ) bármely nulláját egyre változtatjuk, akkor csökken a fesz. Ez cellux-szal viszonylag könnyen kivitelezhető. Alulfesznél érdemes olyan értéket választani, ahol csak 0-ból 1-be kell állítani egy érintkezőt, mert ilyenkor csak cellux-ozni kell.
    PL ha 1.025V-ot akarok beállítani, akkor a VID3 és a VID2-t kell leragasztani:

    vid6 vid5 vid4 vid3 vid2 vid1
    _1__ 0 __1___ 0__ 0__ 1 1.1V
    _1__ 0__ 1___ 1__ 1__ 1 1.025V

    Most jön a neheze. Ha túlfeszelni akarunk, akkor célszerű olyan feszültségértéket választani, amihez csak minimális változtatás szükséges. Ez csakis azért szükséges, hogy minél kevesebbet kelljen huzalozni a procin.
    PL én az 1.1V-os alapfeszt 1.2V-ra húztam fel, mivel itt csak 1 kivezetést kellett megváltoztatni, nem mellesleg a fesz érték is megfelelő.

    vid6 vid5 vid4 vid3 vid2 vid1
    _1__ 0 __1 ___0__ 0__ 1 1.1V
    _1__ 0 __0___ 0 __0 __1 1.2V

    Látható, hogy csak a VID4-et kellett 0-ra húzni.
    Ehhez keresnünk kell, egy Vss kivezetést a VID4 közelében, és összekötni a kettőt.
    Vss kivezetés rengeteg van, az adatlapon lehet keresgélni a lábkiosztás résznél. :)
    Én az átvezetést alufóliával oldottam meg vékony cellux csíkkal felragaszva. Jó szem kell hozzá, nagyító nem árt ha van. A profik "conductive pen" cuccot használnak, nálam ez kimaradt eddig. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák