Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz HoryThePooh #5986 üzenetére

    "nincs már mit fejleszteni sztem. illetve nem éri meg."

    Nagyon sok képtulajdonságot lehetne még fejleszteni a plazmáknál is, a szolgáltatásokról nem is beszélve és meg is érné, ha nem volna olyan böszme nagy az LCD piac (és annak marketingje) a plazmáéhoz képest. Az a baj, hogy a plazmán rajta maradt az a negatív attitűd, amit a 2000-es évek első harmadában-közepén ráragasztottak az árszínvonala, meg a fogyasztása miatt: "a nappalik terepjárója". Ez mára egy kapitális baromsággá vált, pont, hogy takarékosabb az LCD-nél, szebb képe is van és sok esetben jóval olcsóbb is.
    További probléma, hogy a potenciális vevők többsége meg sem tudja különböztetni a projektoros TV-ket a plazmáktól, vagy az LCD-ktől. A gyártók pedig javarészt LCD-ben utaznak, amit a laikusok simán megkajálnak.

    Alakulhatott volna ez éppen fordítva is, de nem így történt, sajnos. Erre a helyzetre fog megoldást hozni az OLED, ami mindkét technológiát simán odakeni, a fekete tényleg fekete lesz, a kontúrok tűélesek lesznek, már-már bántóan tiszta lesz a kép. Csak ennek eleinte igen borsos ára lesz és kell egy jó időtáv, amíg kiszorítja majd az LCD-t, sőt, lehet ki se szorítja teljesen. A plazmapiac előbb-utóbb meghal, ez teljesen biztos, pedig nagy kár, mert nagyon jó technológia.

    A Pana idei modelljei körül én is érzek némi zavart, de igazából a Pana ennek ellenére nagyon odatette magát. Szerintem észlelte, hogy jelentős piaci előnyre tett szert és nagyon korrektül lefedte ismét a keresleti oldalt: gyakorlatilag mindenre kínál alternatívát a legkülönbözőbb árszegmensekben. Persze, a marketing baromságok mindig ott vannak, többek közt azért kell fennhangon hirdetni a plazmáknál semmit sem jelentő dinamikus kontrasztot, mert az LCD TV-ken is ott virít és a hülye user a boltban nyilván azt veszi meg előtt, amire több minden és nagyobb mértékegységben van ráírva, mégha amögött semmi nem is áll. Nyilván, aki egy kicsit is ért korunk vívmányaihoz, az csak egy jót röhög a TV-n levő THX-logón, de ettől még nem megy el a kedve a vásárlástól, mert tudja, hogy nem az a lényeg, hanem a látott minőség. Márpedig az nagyon sok esetben még mindig az LCD fölött áll.

    Ezen felül lehet azt a panelt még tovább tökéletesíteni, lehet még nagyobb frissítési értéke, lehet még kisebb a fogyasztása, lehet még nagyobb a valós kontrasztja, lehet még több színárnyalatot kipréselni belőle. Én abszolút nem sértődnék meg, ha a "csemegék" soha nem is jelennének meg ezekben a TV-kben és csak a panelt fejlesztenék. Igazából nagyívben teszek rá, hogy milyen fájlformátumot játszik le a kártyaolvasó. Ha filmet akarok nézni, arra ott a lejátszó. Ha fényképet akarok nézegetni, azt már a 2 évvel ezelőtti Pana kártyaolvasója is tudta. Nekem ne rakjon vinyót a TV-be, hogy rögzíthessem a máunikasót. Minél jobban bonyolítja, annál több a hibalehetőség is.

    Én azt mondom, hogy örülök, amíg a Pana ilyen hangsúlyt fektet a plazma-szegmesbe, mégha néha kicsit nagyobb füstje is van a dolognak, mint lángja, mert ezen termékei szinte kivétel nélkül hibátlanok és megérik az árukat. Az LCD gyártók közül hány mondhatja el, hogy szinte minden TV-je hibátlan és kiváló minőség? Szerintem egy sem.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Aktív témák